Este important ca bebelusul sa aiba parte de o gura de aer curat in fiecare zi, indiferent de anotimp. Multe mamici sunt insa ingrijorate atunci cand vine anotimpul rece, in legatura cu modul in care ar trebui sa il imbrace pe copil, ca sa nu ii fie frig. Iata in continuare cateva recomandari practice, care te pot ajuta in acest sens.
Varsta bebelusului si mobilitatea acestuia
Primul aspect pe care trebuie sa il ai in vedere este varsta pe care o are micutul care urmeaza sa fie scos la plimbare. In cazul bebelusilor foarte mici, care inca dorm pe durata iesirii, e bine sa folosesti haine ceva mai groase, daca urmeaza sa stea doar in landou. In cazul in care copilul este purtat intr-un sistem de purtare ergonomica, trebuie in general sa il imbraci ceva mai subtire decat ai face-o in mod normal. In sfarsit, in cazul copiilor mai mari, care alterneaza mersul pe jos cu statul in carucior, e bine sa gasesti un echilibru, care sa nu ii faca sa transpire pe durata deplasarii.
CITEȘTE ȘI: Când poți să îl scoți pe bebe la prima plimbare în funcție de anotimp?
Hainele de iarna din garderoba micutului
Primul strat, in cazul copiilor mai mici de doi ani, este reprezentat de body-urile de bumbac, cu maneca lunga. Fiind incheiate cu capse, ele nu se vor ridica, ci vor proteja adecvat si spatele copilului. Apoi, in functie de temperatura de afara, poti apela la o pereche de strampi si la o salopeta intreaga, plusata sau din fleece, pe sub overall-ul gros de iarna. Recomandam, in masura in care este posibil, sa alegi hainutele din lana, sau cu un continut mare de lana. Nu vom minimiza calitatile pe care le are lana din care impletea bunica pulovere groase, dar exista in prezent haine tesute din fire atent prelucrate, care ofera avantajul mentinerii constante a temperaturii corpului, prevenind totodata transpiratia excesiva.
In cazul in care bebelusul sta inca in landou, este suficient ca pe deasupra sa adaugi un „cosmonaut”, este vorba despre acea salopeta groasa, care adesea are fas pe partea exterioara si fleece la interior, si sa apelezi, in caz de temperaturi mult sub 0 grade, la sacul de protectie de iarna al caruciorului. In cazul in care micutul este inca purtat, iar tu ai achizitionat o protectie de iarna, sau o geaca speciala care iti permite sa cuprinzi si bebelusul in interior, poti renunta la overall, tine cont si de faptul ca bebelusul se incalzeste si de la corpul tau.
Daca varsta micutului este de aproximativ un an, iar acesta a inceput deja sa se deplaseze si singur, tinut sau nu de o manuta, trebuie sa ai in vedere ca el se va incalzi in timpul efortului de deplasare, deci sa ai grija sa nu il infofolesti. Ai grija, de asemenea, la libertarea de miscare: daca hainele sunt prea multe, prea groase sau inflexibile, copilul nu va ezita sa isi exprime nemultumirea. CITEȘTE ȘI: Plimbarea bebelușului și vremea – Când NU ieșim afară!
Manusi, fular, caciula
Este greu de imaginat sezonul rece fara aceste accesorii. Totusi, multi parinti se plang ca micutii nu le accepta, ca plang sau si le smulg de pe cap. Exista cateva trucuri la care poti apela ca sa usurezi lucrurile. In primul rand, asigura-te ca modelul ales este confortabil de purtat, ca nu este prea gros, ca nu ii strange pe nicaieri si nu are cusaturi deranjante. Lana poate fi o alegere foarte calduroasa, insa uneori ea da mancarimi pe piele, de aceea se prefera fie modele din mohair, fie dublate cu un strat de fleece confortabil la interior.
Traditional, pentru bebelusi se folosesc manusi cu un sigur deget, insa multi copii sunt deranjati de faptul ca nu mai pot apuca bine obiectele, asa ca le refuza. Alternativa este reprezentata de folosirea unui produs cu 5 degete, mai moale, daca e foarte frig, poti suprapune doua perechi de manusi. Desigur, ar fi bine sa ai in buzunare si o rezerva, pentru a le inlocui daca s-au udat.
Daca mergeti de pilda la ski, il poti convinge pe micut sa accepte o pereche impermeabila, chiar daca si aceasta este de obicei mai dificil de manipulat. Fularul inca suscita mari discutii intre mamici, bone si bunici. Nu uita ca s-a demonstrat ca fularul pus la gura si la nas nu aduce nici un beneficiu, din contra, el se umezeste in scurt timp din cauza aburului format in timpul expiratiei, mentinand un mediu inconfortabil, care stimuleaza inmultirea bacteriilor.
O alternativa apreciata de multi parinti este cea a cagulei, pe care insa unii bebelusi o considera incomoda. O alta varianta este cea a gulerelor supradimensionate, care se trag peste cap. Toate protejeaza cu succes zona gatului de frig si zapada, deci e doar o chestiune de preferinte personale. CITEȘTE ȘI: Plimbarea zilnică a bebelușului pe timp de iarnă
Hainele tehnice
In cazul in care familia obisnuieste sa petreaca vacanta de iarna la multe este imperios necesar ca si copilul sa beneficieze de un set de haine tehnice. Ele pot fi achizitionate din magazinele de specialitate si, spre deosebire de hainele groase obisnuite, iti spun care este intervalul de temperatura pentru care sunt adecvate, cat de impermeabile sunt, ce grad de respirabilitate au, si asa mai departe. Chiar daca reprezinta o investitie ceva mai mare, ele merita fiecare leut, caci copilul va fi protejat de vant si frig, fara sa transpire. Voi ce obiceiuri vestimentare aveti atunci cand vine iarna? Cum il imbraci pe cel mic ca sa il stii in siguranta?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.