Înainte de sarcină, canalul cervical este închis și totuși permeabil pentru a putea permite evacuarea sângelui menstrual și ascensiunea spermatozoizilor. După concepție, colul este ocupat de o secreție vâscoasă ce formează o barieră de protecție pentru sarcină, această numindu-se „dop gelatinos“. În cazul unei sarcini normale, colul rămâne lung și închis până în trimestrul III, după care se poate dilată ușor, corpul pregătindu-se de travaliu.
În incompetența cervicală, cervixul – porțiunea tubulară, care se îngustează în partea inferioară a uterului – se scurtează (devenind mai scurt de 25 de milimetri), orificiul se dilată. În această situație se întâmplă acortul. Incompetența de cervix este considerată principala cauză de avort spontan în al doilea trimestru de sarcină. Ce se poate face, totuși, pentru a păstra sarcina?
„În trecut, diagnosticul se punea după câteva sarcini pierdute după trimestrul I, fără contracții, în lipsă altor cauze aparențe. Posibilitățile mai noi de monitorizare a sarcinii, în special ecografia, au făcut că afecțiunea să fie evidențiată înainte de a se produce avortul“, scrie dr. Alexandru Cărăuleanu, pe site-ul său.
Care sunt simptomele cervixului incompetent
Simptomele se aseamănă, întrucâtva, cu cele din timpul menstruației:
- modificarea secrețiilor vaginale;
- crampe asemănătoare celor din timpul menstruației;
- dureri lombare;
- sângerări vaginale ușoare;
- presiunea la nivelul pelvisului.
Oricare dintre aceste simptome apar în timpul sarcinii, este bine să anunți imediat medicul pentru a lua măsurile cuvenite și pentru a preîntâmpina pierderea sarcinii.
Cervix incompetent – Cauzele și factorii de risc
„Deși sunt postulate nenumărate teorii, se pare ca s-a ajuns la un consens, cele mai frecvente cazuri fiind datorate leziunilor vechi ale colului sau infecției ascensionale din vagin cu inflamație consecutivă. Leziunile vechi ale colului uterin sunt de cele mai multe ori datorate intervențiilor chirurgicale la acest nivel (cotizații, electrorezeții), nașterilor sau avorturilor în trimestrul al doilea (ruptura de col la naștere)“, este de părere dr. Alexandru Cărăuleanu.
Cervix incompetent – Cum se diagnostichează
Medicul va ține cont de istoricul sarcinilor tale anterioare. Dacă acestea s-au finalizat în avorturi spontane, îți va recomanda ecografii transvaginale în mod regulat, începând cu săptămâna a șaisprezecea de sarcină. Și simptomele prezentate mai sus sunt repere pentru luarea eciziei în ceea ce privește tratamentul de urgență.
Dacă se constată scurtarea cervixului la ecografie, se va continua monitorizarea femeii, stabilindu-se categoria de risc în ceea ce privește vârsta sarcinii. Cu cât colul uterin este mai scurt, cu atât riscul este mai mare.
„Cheia prevenirii complicațiilor în sarcină în general este o atentă monitorizare a sarcinii de către personal medical special calificat. Insuficiența cervicală este o afecțiune deloc rară în sarcină, consecințele ei fiind potențial dramatice. Sarcina trebuie luată în evidență cât mai devreme. Informați-vă medicul curant despre eventuale operații suferite la nivelul colului în trecut, sarcini pierdute anterior, nașteri premature sau proceduri de cerclaj.
Asigurați-vă că medicul va verifica starea colului în trimestrul II, chiar dacă nu există factori de risc. Iar dacă veți fi diagnosticată cu insuficiență cervico-istmica, nu intrați în panică. Trebuie să știți că medicul dumneavoastră va face tot posibilul pentru ca sarcina să continue pe cursul stabilit. Și amintiți-vă de faptul că în urma unui tratament corect și prompt, asociat cu respectarea indicațiilor medicului, peste 90% din cazuri vor naște la termen.“
Care este tratamentul pentru cervix incompetent
Dacă medicul va constata că ai un risc mare de incompetență cervicală îți va recomanda cerclajul, o intervenție prin care colul este cusut așa încât să stea închis până când sarcina ajunge la termen. La gravidele care prezintă factorii de risc ai incompetenței cervicale, procedura se poate face între 12 și 14 săptămâni de sarcină pentru a preveni deschiderea și scurtarea colului.
„Cerclajul se aplică la nivelul colului uterin, pe cale vaginală, de obicei sub anestezie generală intravenoasă, timpul operator fiind de 10-15 minute. În cazuri excepționale, în care cicatrizarea vicioasă a leziunilor colului uterin cu deformarea acestuia fac imposibil abordul transvaginal, se poate tenta cerclajul transabdominal. Fiind o manevră cu invazivitate crescută, riscurile materne și fetale sunt mult mai mari, de aceea cazurile sunt foarte atent selecționate, pentru ca beneficiile procedurii să depășească riscurile. În acest caz, sutura este plasată la nivelul segmentului inferior uterin, nașterea făcând-se prin operație cezariană, iar cerclajul fiind păstrat și pentru sarcinile ulterioare.
La câteva ore de la efectuarea cerclajului transvaginal, pacienta poate fi externată, unii medici însă preferă ca pacienta să stea sub observație până a doua zi. Se recomandă repaus fizic câteva zile după intervenție, timp în care pot să apară uneori mici crampe și minime sângerări. De asemenea, se recomandă repausul sexual. Medicul va prescrie medicamente care vor preveni infecțiile și travaliul prematur, urmând a verifica colul uterin cu regularitate până la 37 de săptămâni, după care firul de cerclaj poate fi scos, iar nașterea poate avea loc fără riscuri pentru făt“, ne spune dr. Alexandru Cărăuleanu.
Cerclajul se poate face și mai târziu în sarcină. Este vorba de cerclajul „la cald“, făcut atunci când colul este deja ușor dilatat și scurtat. Intervenția nu se poate face, însă, dacă dilatația a ajuns la peste patru centimetri sau dacă s-au rupt membranele.
„Există așa-zisele cazuri de cerclaj aplicat în cazuri în care dilatația colului este deja importantă, avortul fiind considerat aparent inevitabil. Deși este văzut de către unii autori drept un gest eroic, efectuat din disperare, el se dovedește a fi util și previne avortul în 33 până la 58% din cazuri, în funcție de vârsta gestațională și gradul de dilatație cervicală“, spune dr. Alexandru Cărăuleanu.
Când modificările colului intervin spre sfârșitul sarcinii, medicul îți poate recomanda repaos la pat în loc de cerclaj.
Ce presupune cerclajul la cald
Intervenția se face sub anestezie locală și se poate realiza în două moduri:
- prin însăilarea unui fir de sutură înnodat multiplu la nivelul colului;
- printr-un pesar –un fel de inel dintr-un material special, care se pune în jurul colului.
Spitalizarea poate dura câteva ore sau o noapte, timp în care gravida va avea sângerări vaginale și crampe. Timp de câteva zile, va fi nevoie de repaos la pat, iar contactul sexual este interzis timp de cel puțin o săptămână.
În general, cerclajul este îndepărtat la 37 de săptămâni, dar se poate scoate și mai devreme dacă se declanșează travaliul.
Surse:
https://intermountainhealthcare.org/
https://www.cochranelibrary.com/
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.