La câteva zile după ce am născut, într-o noapte, fetița mea a plâns vreo două ore și jumătate, fără întrerupere. Am sunat la un număr de urgență pentru copii, ni s-a recomandat un remediu pentru colici. Soțul meu, la 2 dimineața, s-a îmbrăcat și a plecat spre farmacie, în timp ce eu, disperată, am rămas acasă cu prunca. Am dezbrăcat-o de hăinuțe și am pus-o piele pe piele. Nu știu cat timp a trecut, căci atunci când îți plânge copilul parcă trece o eternitate, cert este că a adormit într-un final.
A doua zi, am continuat la fel cu plânsul. Așa că am chemat pe cineva. Bine intenționată, persoana respectivă, care fusese și cadru medical, mi-a spus convingător că eu sunt de vină pentru plânsul bebelusei pentru că o alăptez ori de câte ori vrea. Și că e musai să o alăptez la 3 ore și trebuie să îi dau și completare. După întâmplarea aceasta, la câteva zile, am ajuns iar în spital, în urmă unei hemoragii puternice, fapt care a necesitat pe lângă internare și tratament. Toate acestea îmi puteau afecta definitiv lactația. Cred că doar un noroc chior a făcut ca eu să reușesc să alăptez până la urmă fără probleme. Să îți spun de ce puteam avea probleme.
Alăptarea la program
Explicația ce mi s-a dat mie pentru această recomandare a fost că laptele vechi se amestecă teribil cu cel nou și că se formează cocoloașe în burtica nou născutului, fapt ce îi produce dureri incredibile. Și la vremea aia mi s-a părut că are sens. timp de câteva zile bune am încercat să îi dau la „program”. Dar…normal, nu îl puteam respecta. Bebe, cum se trezea, cum începea să plângă. Mai trăgeam de timp și încercam să ajung la două ore jumătate măcar. Uneori îmi ieșea, alteori nu. Stăteam cu inima strânsă la fiecare foială a ei, ca nu cumva să se trezească mai repede. A fost, crede-mă, cea mai îngrozitoare perioadă pe care mi-a fost dat să o trăiesc. În loc să mă bucur de copilul meu, stăteam cu ochii pe ceas și cu inima strânsă.
Încă se mai dă acest sfat total lipsit de vreun fundament sau raționament logic. Sfat care nu numai că împiedică hrana necesară și relaționarea potrivită, dar se întâmplă să îți și scadă producția de lapte. Alăptarea se face la cerere. Adică ori de câte ori cere copilul. În acest mod, producția de lapte va crește conform cererii. Dacă cererea este una slăbuță, programată, atunci și producția de lapte va fi fix așa. În cazul în care auzi sfatul acesta, mai gândește-te la ceva.
Dacă bebe plânge de foame, înseamnă că nu există ce cocoloașe să îi apară în burtică, burtica fiind goală. Dacă plânge din alt motiv, dar el este pus la sân, nu este nicio problemă, nefiind vorba în niciun caz de supraalimentare. Ai încredere în copil că el știe să te anunțe când îi e foame. El îți va arăta acest lucru, nu ceasul! CITEȘTE ȘI: În ce situații scade lactația? Cauze care pot și trebuie să fie evitate
Suplimentarea cu formulă
Această…alternativă, să îi spun frumos, este un alt factor de scădere a lactației. Să spunem că bebe plânge seara, lucru care se întâmplă în 99,9% din cazuri, cazuri în care mămica primește drept soluție pentru plâns „suplimentarea cu lapte praf„. Și surpriză! Pare că funcționează excelent! Bebe „dă gata” un biberon în câteva minute după care adoarme buștean. Și uite așa, plânsul bebelușului devine plâns de foame și mămica va ajunge să îi ofere formulă ori de câte ori va plânge. Iar în loc ca bebe să stea la sân, să stimuleze sânul, va primi biberon, lucru care face că producția de lapte să scadă.
Acum să îți povestesc un pic despre ce se întâmplă. Bebelușii, de regulă, se descarcă seara de tot ce au învățat peste zi. Iar acest lucru se suprapune peste o ușoară scădere a lactației ce se întâmplă tot seara. Doar că, dacă nu ar primi supliment iar mama ar fi sigură că ea are lăptic suficient, bebelușii ar fi mutați de la un san la celălalt, făcând astfel ca producția să crească iar bebeii să se sature doar cu laptele mamei. Laptele matern este cel mai bun aliment pentru bebelușul tău. Protejează-l la fel de hotărât ca pe bebelușul tău!
Medicamentele
Aproape toate medicamentele sunt compatibile cu alăptarea. Fie că vorbim despre antibiotice, anestezii sau tratamente pentru diferite afecțiuni, aproape toate sunt compatibile cu alăptarea. Se întâmplă însă, ca unele dintre ele să scadă producția de lapte. Din acest motiv este bine ca înainte de a lua un medicament să îi verifici compatibilitatea pe site-ul e-lactancia.org, site care îți explică și dacă respectivul medicament are vreun efect negativ asupra lactației și care este acesta.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.