Majoritatea metodelor de contraceptie sunt utilizate inainte si in timpul contactului sexual. Exista, insa, si metode ce pot fi utilizate la scurt timp dupa un contact sexual neprotejat. Cunoscute sub denumirea de pilule de a doua zi, acestea sunt contraceptive secundare, de urgenta sau poscoitale, si asta deoarece pilulele nu sunt singurele mijloace de contraceptie de urgenta.
Afla toate raspunsurile la intrebarile pe care le ai despre contraceptia de urgenta, citind articolul “Ce trebuie sa stii despre pilula de a doua zi” pe Clubul Bebelusilor.
Metode de contraceptie dupa contact sexual
Exista o metoda mecanica, mai putin cunoscuta si utilizata de femei: implantarea DIU (dispozitivul intrauterin sau steriletul) cu eliberare de cupru in maximum 5 zile dupa contactul sexual neprotejat. Acest lucru este posibil deoarece implantarea ovulului in uter se realizeaza abia dupa 6 zile de la fertilizare, aceasta fiind perioada permisa pentru utilizarea unui contraceptiv de urgenta (Atentie! Doar implantarea unui DIU asigura metoda contraceptiva la cateva zile dupa contact. Celelalte contraceptive de urgenta necesita un timp de actiune mai scurt!).
Metode de contraceptie chimice
Metodele chimice variaza intre produse combinate (estroprogestative) administrate in 2 prize la interval de 12 ore, prima doza fiind luata la maximum 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, preparate care au la baza doar progestative (Postinor 2), in care prima doza se ia in maximum 48 de ore de la contact, iar a doua doza dupa alte 12 ore. Ultima metoda chimica se bazeaza pe estrogeni in doze mari, tratamentul incepand in primele 72 de ore de la contact si continuand pentru alte 5 zile cu etinilestradiol in doze mari.
Cum actioneaza metodele de contraceptie in caz de urgenta? Majoritatea metodelor de contraceptie in caz de urgenta actioneaza prin impiedicarea implantarii ovulului in uter, deoarece se realizeaza modificari ale nivelului endometrului.
Cand se ia pilula de a doua zi?
Daca ai avut un contact sexual neprotejat, ai la dispozitie maximum 48 sau 72 de ore in care sa iei pilula, in functie de pilula. Eficienta ei creste cu cat este administrata mai repede. Odata ce au trecut cele 72 de ore, pastila nu mai este eficienta si nu te mai poate proteja de contactul sexual neprotejat.
Cat costa pastila de a doua zi in Romania?
In Romania mijloacele contraceptive sunt destul de scumpe. Exceptand pilulele contraceptive, care costa cateva zeci de lei, dar te protejeaza timp de o luna, toate celelalte metode sunt scumpe. In cazul contraceptiei de urgenta, Postinor 2 costa aproximativ 75 de lei, iar Escapelle aproximativ 85 de lei. Preturile difera, insa, in functie de farmacie.
Cum de administreaza pilula de a doua zi?
Inainte de adminsitrare, citeste cu atentie prospectul si urmeaza intocmai indicatiile, care pot fi diferite in functie de marca. Pentru mai multe detalii despre administrare, poti intreba farmacista in momentul in care cumperi contraceptivul de urgenta sau poti citi prospectul, deoarece indicatiile de administrare pot fi diferite in functie de marca. Postinor 2 se ia in 2 doze, prima la maximum 72 de ore dupa contactul sexual neprotejat, iar cea de-a doua la 12 ore dupa prima douza. Pe de alta parte, Escapelle se ia intr-o singura doza, la maximul 72 de ore dupa contactul secual neprotejat.
Efecte adverse ale pilulei de a doua zi
Efectele adverse pe care le poti avea difera in functie de organism. Unele femei nu reclama niciun efect advers, insa altele pot suferi greturi, varsaturi, diaree, ameteli sau dureri de cap, dureri abdominale, senzatie de tensiuni in sani sau chiar sangerari vaginale de diferite intensitati care pot dura pana la cateva zile. Este posibil ca ciclul menstrual sa se deregleze, iar menstruatia poate aparea chiar cu o saptamana inainte sau dupa data normala. In plus, poti avea sangerari, usoare sau abundente, de la administrare si pana la instalarea menstruatiei. Daca menstruatia iti intarzie mai mult de 7 zile, fa un test de sarcina sau un control ginecologic.
Cat de eficiente sunt metodele de contraceptie de urgenta?
In principiu, eficienta acestor pilule depinde de ziua de ciclu menstrual in care se afla femeia. Astfel, conform studiilor intreprinse, riscul de sarcina creste de la 8% daca se afla cu 5 zile inainte de ovulatie la 36% in ziua ovulatiei. Insa, utilizarea contraceptiei de urgenta in timpul perioadei fertile reduce riscul de a ramane insarcinata cu cel putin 75%.
Pastila de a doua zi protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala (BTS)?
Nici pastilele contraceptive, nici pilula de a doua zi nu protejeaza impotrivita bolilor cu transmitere sexuala. Prezervativul ofera o protectie de aproximativ 98%, iar abstinenta ofera protectie maxima impotriva bolilor cu transmitere sexuala.
Sunt insarcinata? Cand e cazul sa consulti un medic?
Este recomandat un consult de specialitate in cazul intarzierii menstruatiei cu pana la 4 saptamani (indicat este in cazul unei intarzieri mai mari de o saptamana), in cazul aparitiei unor sangerari genitale abundente sau al unor efecte adverse care persista.
Contraceptivele de urgenta nu trebuie utilizate regulat, ci trebuie sa ramana o metoda utilizata ocazional. Pentru a evita o sarcina nedorita, trebuie sa apelati la o metoda contraceptiva pe termen lung. Pentru sfaturi si recomandari adresati-va unui cabinet de planificare familiala sau unui specialist in obstretica si ginecologie.
Nu uita! Pastila de a doua zi se foloseste doar in cazul in care prezervativul s-a rupt in timpul contactului, ai uitat sa iti iei pilula contraceptiva, ai intarziat sa administrezi contraceptivul injectabil, ti-ai scos steriletul sau ai avut un contact sexual neprotejat. Nu folositi regulat contraceptivele de urgenta!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.