Progresele medicinii permit diagnosticarea unor boli ale viitorului bebelus inca din perioada vietii intrauterine. Care sunt acestea si cum se diagnosticheaza ele in timpul sarcinii?
Progresele medicinii moderne permit „minuni” la care mamele noastre nici nu s-ar fi gandit. Printre ele se numara posibilitatea de a diagnostica unele afectiuni al viitorului bebelus inca din perioada sarcinii. Din ce in ce mai multe mame apeleaza la metode de diagnostic neinvazive si lipsite de risc pentru sarcina, pentru a se asigura ca viitorul bebelus va fi sanatos.
Citeste in continuare care sunt afectiunile ce pot fi depistate prin teste neinvazive inca din perioada sarcinii:
Sindromul Down. Sindromul Down este o boala genetica al carei risc de aparitie poate fi aproximat prin coroborarea mai multor examene: ecografic, clinic si de sange. Riscul de Sindrom Down se calculeaza in momentul efectuarii dublului test si apoi poate fi recalculat cu ajutorul triplului test. Rezultatul acestor teste este unul pur statistic insa.
Daca riscul de sindrom down este mare, medicul poate recomanda efectuarea unor analize mai amanuntite, dar si invazive: amniocenteza sau biopsia de vilozitati corionice.
Trisomia 18 este o alta afectiune a fatului al carei risc de aparitie poate fi calculat de la inceputul trimestrului 2 de sarcina. Tot dublul test este cel care ofera informatii legate de riscul pe care il ai ca bebelusul tau sa sufere de aceasta boala.
Trisomia 13 este cea de-a treia boala genetica al carei risc este calculat pe baza rezultatelor dublului test. Ce trebuie sa stii este ca si dublul, si triplul test sunt examene pur statistice. Un risc crescut nu indica faptul ca fatul este cu adevarat afectat, dupa cum nici riscul scazut nu garanteaza ca fatul este sanatos.
Defectele de tub neural pot sa afecteze fatul si sa nu fie depistate la ecografiile de rutina. Triplul test calculeaza si riscul pentru aceasta afectiune.
Anomaliile cardiace. Ecografiile morfofetale, mai ales ecografia de trimestrul 2, pot identifica eventuale anomalii de dezvoltare ale inimii viitorului bebelus.
Este foarte important ca acest lucru sa fie facut din timp pentru ca in cazul nefericit in care exista o problema, mama poate apela din timp la echipe medicale specializate in acordarea asistentei medicale specifice imediat dupa nastere.
Este mult mai simplu ca mamica sa nasca, de exemplu, la Targu-Mures unde are la dispozitie o echipa medicala specializata pe cardiologie interventionala la nou-nascuti, decat sa fie nevoie de un transfer din alta zona a tarii, pentru o proaspata lauza si un nou-nascut.
Anomaliile aparatului urinar. Acestea pot fi identificate tot ecografic. Se poate observa absenta sau slaba dezvoltare a unui rinichi sau se poate banui o problema functionala pe baza cantitatii scazute de lichid amniotic din uter.
Anomalii incompatibile cu viata in mediul extrauterin. In uter, bebelusul nu are nevoie sa respire sau sa se hraneasca, aceste doua functii de baza ale organismului fiind indeplinite de catre mamica lui.
Ducerea unei sarcini pana la termen si nasterea unui copil care nu poate supravietui din cauza unor defecte grave de dezvoltare este extrem de traumatizanta si nu este recomandata nici din punct de vedere medical, nici psihologic. Din fericire, acestea sunt cazuri extrem de rare, caci majoritatea sarcinilor cu probleme atat de grave se elimina din primul trimestru.
Anomaliile de dezvoltare fizica. La ecografia morfofetala de trimestrul intai, medicul poate depista daca aspectul general al viitorului bebelus este unul normal.
Diabetul. Diabetul de gestatie pe care il poate dezvolta gravida se depisteaza prin analize de sange. El poate indica o posibila afectare a bebelusului.
Tinand cont de toate acestea devine usor de inteles de ce supravegherea gravidei in timpul sarcinii este esentiala pentru o sarcina sanatoasa si un bebelus sanatos.
Tu cat de des ai avut controale medicale de rutina in timpul sarcinii? Cate ecografii ai facut?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.