Fiecare părinte dorește să-i ofere micuțului tot ce este mai bun pentru el. Iar unul dintre aspectele esențiale în procesul de creștere și dezvoltare este alimentația. Din acest punct de vedere, cel mai bun aliment pentru orice bebeluș este, fără îndoială, laptele matern. Conținând exact nutrientii și vitaminele de care micuțul are nevoie pentru a se dezvolta armonios, are totodată capacitatea de a acționa în mod pozitiv asupra imunității sale. Există însă situații când alăptarea nu este posibilă, nu este suficientă, sau s-a încheiat. Află din rândurile de mai jos care sunt cele mai bune alternative, ce tipuri de lapte recomandă specialiștii, plusurile și minusurile acestora.
Până la vârsta de un an
Deși reprezintă cea mai populară alegere, laptele de vacă nu este recomandat până la un an. Acesta este sărac în fier și alte elemente nutritive. Pediatrii sunt de acord că în cazul în care alăptarea nu este posibilă sau s-a încheiat înainte ca bebelușul să împlinească vârsta de un an, cea mai bună alternativă este laptele formulă. Dacă alăptarea nu este suficientă chiar din primele luni și bebelușul nu are intoleranță la proteinele din lapte sau lactoză, trebuie să optezi pentru o formulă de început. După 6 luni formula potrivită este cea de continuare, iar după 12 luni, o formulă de creștere. Există nenumărate tipuri de lapte praf pentru bebelusi, special create pentru vârsta și nevoile fiecăruia dintre ei. Iar spre deosebire de orice alt lapte, oferă echilibrul nutrițional necesar printr-un conținut optim de proteine, glucide, lipide, vitamine, fier, calciu, zinc, iod, prebiotice și probiotice.
Un amănunt important pentru siguranța și sănătatea copilului este felul în care prepari formula de lapte. Există câteva reguli pe care trebuie să le ai mereu în vedere și anume:
- înainte de prepararea formulei spală-te pe mâini cu atenție și sterilizează biberonul, cana, tetina sau orice alt obiect folosit
-
urmează întocmai instrucțiunile de preparare. Formulele prea diluate duc la deficite nutriționale, pe când cele prea concentrate pot duce la deshidratare și cauza probleme renale
-
nu reîncălzi laptele praf. După răcire se pot forma germeni periculoși pentru bebeluș
-
nu folosi cuptorul cu microunde pentru încălzirea laptelui; dacă a trecut mai mult de o oră de când a fost preparat, aruncă-l și prepară altul proaspăt.
După vârsta de un an
După ce copilul împlinește 1 an poate consuma și alte tipuri de lapte. Mulți părinți aleg să folosească în continuare formula de lapte, care are cea mai asemănătoare compoziție cu laptele matern, însă acest lucru este mai degrabă o decizie personală.
Laptele de vacă, spre deosebire de cel matern, are un conținut mai scăzut de fier și cupru, dar poate asigura necesarul de calciu, vitaminele A și D. De asemenea este o sursă bună de proteine și minerale. E bine de știut că laptele de vacă își schimbă compoziția în funcție de nevoile puiului, fiind astfel mai nutritiv în timpul iernii și primăvara devreme. Dezavantajele acestui tip de lapte sunt următoarele: este greu de digerat, are un nivel ridicat de sodiu și potasiu care poate cauza probleme de sănătate, are un potențial alergen ridicat.
Deși nu reprezintă o alegere foarte populară în România, laptele de capră este foarte apreciat în alte țări, ocupând un loc fruntaș în alimentația copiilor. Ca structură chimică, după formula de lapte este cel mai apropiat de laptele matern – are un conținut mai ridicat de proteine, dar un nivel mai scăzut de cupru și fier. Comparativ cu laptele de vacă are o reacție alcalină, un conținut mai scăzut de lactoză, fiind astfel mai ușor de digerat și cu mai puțini alergeni. Totodată are un conținut mai ridicat de calciu, vitamina B6, vitamina A, potasiu, niacin, cupru, seleniu și acizi grași esențiali. Compoziția nutritivă a acestuia se schimbă, de asemenea, în funcție de sezon, fiind mai nutritiv iarna și primăvara devreme.
În cazul copiilor care au dezvoltat intoleranță la lactoză sau suferă de diverse alergii, laptele vegetal este o alternativă la cel de origine animală. Acesta poate fi preparat din cereale precum soia, orez sau mei ori din nuci și semințe – migdale, nuci, cânepă, susan. Laptele vegetal conține mulți nutrienți care se găsesc și în laptele matern, însă niciun tip nu conține vitamina B12. Unul dintre avantajele consumului său este faptul că nu are colesterol. Laptele de soia are un conținut bogat de proteine, vitamina D și calciu. Laptele de migdale conține calciu, antioxidanți, magneziu, potasiu și mangan. Laptele de orez conține mai mulți carbohidrați, calciu, fier, dar are un conținut mai scăzut de proteine. Laptele de susan reprezintă o bună sursă de calciu, magneziu, fier, cupru, vitaminele B și E, omega 6. Dacă această alternativă ți se pare potrivită pentru copilul tău, acordă atenție listei de ingrediente de pe ambalaj. Multe produse pot conține aditivi și zahăr, care pot fi dăunătoare.
Indiferent de laptele pe care îl consideri cel mai potrivit pentru prichindelului tău, discută alegerea făcută cu medicul pediatru. El îți poate face recomandări cu privire la nutrientii necesari și la eventuala suplimentare a acestora din alte surse. Nu uita că alimentația reprezintă un element cheie pentru sănătate, mai ales în cazul copiilor.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.