Zambetul unui bebelus de 29 de saptamani releva unul sau mai multi dintisori. Daca ei nu si-au facut inca aparitia, cu siguranta gingiile sunt deja umflate si pregatite sa dea la iveala primii zimtisori.
Este posibil ca micutul tau sa manance deja cu placere 3 mese pe zi, ba sa mai ceara si gustari, sau abia sa accepte sa guste cateva lingurite. E la fel de posibil sa stea deja in fundulet si sa goneasca de-a busilea prin intrega casa, sau sa continue sa se rostogoleasca pentru ca sa ajunga acolo unde are treaba.
In sfarsit, s-ar putea sa fii unul dintre foarte rarele cazuri in care bebelusul doarme toata noaptea, sau macar 6-7 ore legate, dar este mult, mult mai probabil sa te trezesti de mai multe ori pe noapte ca sa alaptezi.
Niciodata, in dezvoltarea copilului tau, nu vor exista atat de multe variatii ale normalului, ca in aceasta perioada de varsta. De aceea, iti atragem atentia ca este cel mai prost moment posibil sa incepi sa faci comparatii cu alte mamici si alti bebelusi.
In ceea ce priveste alimentatia, BLW sau autodiversificarea castiga din ce in ce mai mult teren, principalul avantaj al metodei fiind acela ca ii permite bebelusului sa isi construiasca un raport sanatos cu mancarea. Bebelusului i se pun la dispozitie bucatele de alimente solide, din care sa isi aleaga ce mananca si pe care sa le consume singuri, in loc sa le fie servite piureuri administrate de catre adult cu lingurita.
Chiar daca la inceput ai mers pe varianta clasica a piureurilor, tot ai ajuns la varsta la care specialistii recomanda mancarea-degetel si incurajarea copilului sa manance singur. Aceasta este o abilitate foarte importanta pentru copii, iar varsta este perfecta.
Daca depasesti momentul in care copilul manifesta interes pentru aceasta activitate, vei ajunge sa te confrunti cu problema copiilor care si la 4-5 ani asteapta sa li se dea in gura.
Atunci cand copilul mananca singur invata sa isi asculte corpul si sa isi dozeze corect cantitatea de alimente ingerata. Coordonarea mana-ochi si motricitatea fina sunt de asemenea in plina dezvoltare, ambele fiind punctul de plecare pentru dobandirea altor abilitati motorii si stabilizarea unor functii cognitive.
Nu este usor sa inveti sa apuci alimente de toate formele, marimile si texturile, iar sa le si duci in gura este si mai dificil. Totusi, daca ai rabdare acum, nu faci decat sa stimulezi independenta si capacitatea de autoservire a copilului ceva mai tarziu, iar aceste etape sunt toate absolut necesare pentru ca si mancatul se invata. Desi procesul este destul de murdar, evita tentatia de a hrani numai tu copilul, caci daca faci asta, procesul va fi probabil prelungit inutil.
Deprinderile legate de alimentatie sunt generatoare de multa murdarie, si te sfatuim sa fii pregatita ca intr-o prima faza sa trebuiasca sa schimbi integral hainele copilului la finalul mesei, sa speli scaunul de masa in intregime, sa stergi podeaua sub acesta si, uneori, sa bagi si copilul in cada. Totusi este doar o etapa si este atat de importanta pentru viitor incat e bine sa te inarmezi cu umor si sa ii faci fata.
Somnul la 29 de saptamani este la fel de problematic ca si alte arii ale dezvoltarii copilului. Dintii care erup, alimentatia solida, mobilitatea castigata sunt factorii care ii definesc copilului dezvoltarea in acest moment, si cu atatea evenimente, e de asteptat ca tiparele de somn sa nu se imbunatateasca.
Multi parinti sunt tentati sa asocieze trezirile nocturne fie cu foamea, fie cu eruptia dentara, dar studiile au demonstrat ca mai degraba mersul de-a busilea este cel care genereaza perioadele de somn agitat. Aceasta activitate presupune sincronizarea miscarilor ghidate de ambele emisfere cerebrale, ceea ce inseamna ca creierul micutului face o munca noua pentru el.
Joaca si dezvoltarea sunt marcate de noi stimuli. E de ajutor sa ii pui copilului la dispozitie un numar mare de texturi diferite, care transforma distractia in una profund senzoriala. Exista carti speciale care fac asta, dupa cum exista jucarii care stimuleaza aceasta parte a dezvoltarii.
Daca bebelusul tau sta deja in sezut, ii poti pune la dispozitie un cos cu diverse obiecte diferite, de la jucarii pana la linguri si castroane, sau borcanele de plastic cu capace infiletate, pe care sa le exploreze si sa le manevreze. Iti garantam ca un astfel de recipient il va captiva mai mult, cel putin la aceasta varsta, decat orice jucarie sofisticata, dar cu actiuni predictibile. Bucatile de lemn, sticlele de plastic umplute cu orez sau cu apa colorata, clopoteii sunt tot atatea exemple de obiecte care il vor tine ocupat. Singura ta grija trebuie sa fie sa le verifici periodic, sa te asiguri ca sunt in continuare sigure pentru micut.
Multi parinti isi fac griji in legatura cu pardoseala din locuinta, ca ar fi prea rece sau prea dura. Ei se tem de zgarieturi si julituri, dar pierd din vedere faptul ca micutul lor are o greutate redusa si ca bebelusii au fost conceputi sa exploreze lumea nu pe paturele impecabile, ci pe sol.
Nu insista sa protejezi exagerat copilul folosind diverse genunchiere care oricum nu vor sta in pozitia in care le pui, pantaloni lungi pe timp de vara sau alte asemenea gadgeturi. Face parte din experienta senzoriala, descoperirea suprafetelor mai aspre si a celor mai netede. Iar daca adaugi o salopeta de ploaie, il poti incuraja pe micut sa exploreze pana si baltoacele din cartier.
Daca bebelusul tau nu merge inca de-a busilea, nu e cazul sa te ingrijorezi. Fiecare copil are ritmul sau si sunt destule exemple de bebelusi care s-au ridicat intai in picioare. Pentru ca aceasta etapa este totusi una importanta pentru dezvoltarea micutului, iti recomandam sa descoperi cateva trucuri prin care il poti incuraja pe copil sa se deplaseze si astfel.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.