Pana acum te-ai lamurit probabil cat de incredibil de repede cresc bebelusii. Viata ta de mamica s-a echilibrat si suntem siguri ca apreciezi posibilitatea de a petrece timpul cu micutul tau, avand in vedere ca in multe tari din lume, aceasta este varsta la care mamicile se intorc la serviciu.
De exemplu, mamele din Statele Unite probabil ca au inceput deja serviciul, in timp ce in Australia, unde concediul de maternitate este platit timp de 18 saptamani, mamele incep sa isi planifice optiunile pe care le au la dispozitie legate de ingrijirea copilului.
Oricat de greu de crezut ar fi, pe masura ce aniversarea de 3 luni se apropie, bebelusul tau pare mai…matur. Cresterea rapida, aparitia depozitelor de grasime, indemanarea cu care reuseste acum sa apuce jucariile, felul in care stie sa se linisteasca singur ducand manutele la gura, iata noul peisaj din fata ochilor.
In cazul in care alaptezi exclusiv, vei observa ca mesele dureaza mult mai putin ca inainte. Pentru ca este mult mai eficient, bebelusul reuseste sa manance cat are nevoie in doar 5-10 minute.
Un alt semn ca bebe a crescut e ca uneori iti va cere ambii sani la o masa. Sfatul specialistilor este sa lasi copilul cat mai mult la un san si sa i-l oferi pe al doilea daca devine nemultumit si inca flamand. Sa nu te lasi pacalita ca s-ar fi terminat laptele sau ca sanul s-ar fi golit. Mereu exista mai mult lapte, iar suptul intensiv va stimula si va creste productia.
Daca bebelusul tau primeste si supliment sau este hranit exclusiv artificial, nu uita sa te consulti adesea cu pediatrul, care va monitoriza cresterea lui bebe: sa nu ia prea mult in greutate, sa nu devina constipat din cauza formulei alese si asa mai departe.
Pe masura ce se apropie de pragul de 3 luni, bebelusul incepe sa dea semne ca ar fi inteles cum e cu ritmul circadian. Pana la aceasta varsta, somnul sau a fost reglat de hormonii tai, apoi de melatonina, dar acum sistemul sau endocrin incepe sa isi „impuna” punctul de vedere. Oricum, abia la varsta de 2 ani se poate discuta despre ceea ce specialistii numesc ritm circadian matur. La nici 3 luni, bebelusii continua sa aiba nevoie de mese pe timp de noapte.
In speranta ca vor rari trezirile pentru supt, mamele care alimenteaza copiii mixt sunt tentate sa ofere mai mult lapte praf seara, sau chiar sa schimbe reteta indicata de catre producator pentru reconstituirea laptelui praf. Este cel mai rau lucru pe care ai putea sa il faci.
Stimularea lactatie pe timp de noapte este cea mai eficienta, deci e mai bine sa oferi biberonul ziua si sa lasi bebelusul la san noaptea. Iar prepararea unui lapte praf mai concentrat, sau introducerea cerealelor in biberonul sugarului la aceasta varsta pot avea consecinte grave pentru copil: mai clar, il pot imbolnavi.
Multi parinti recunosc ca aceasta este varsta la care bebelusii lor incep sa doarma ceva mai bine noaptea, dar bucuria lor e de scurta durata, si e bine sa fie constienti de asta, caci urmeaza o perioada plina de achizitii, urmata de debutul eruptiei dentare, in care bebelusul va redeveni agitat. Aceasta regresie a somnului este fireasca si nu are nici o legatura cu cantitatea de lapte matern pe care o mananca micutul.
CITEȘTE ȘI: Regresia somnului la bebeluși de 4, 9 și 12 luni
La capitolul joaca si dezvoltare, trebuie sa remarcam ca bebelusul are deja dezvoltat un fel de limbaj propriu, continuand sa fie din ce in ce mai interesat de felul in care ii vorbesti. Mai ales rimele si cantecelele simple sunt atragatoare pentru micuti, iar unii dintre ei sunt deja cuceriti de cartile cu ilustratii vesele si cu culori intense.
De asemenea, copilul devine din ce in ce mai interesat de jucarii, de centrul de joaca sau de carusel si vei observa cum incearca sa apuce obiectele pe care le vede in fata. Stimuleaza-l, sub stricta supraveghere, sa se intinda dupa jucarii, atat cand sta pe burtica, dar si cat sta asezat pe spate. Si incheie activitatea imediat ce micutul da semne de agitatie, plictiseala sau frustrare.
Iar daca bunicii, matusile sau vecinele te intreaba daca nu cumva e prea slab copilul, ignora-le! Medicul este singurul indreptatit sa isi exprime parerea despre greutatea bebelusului. In ziua de azi, riscul de obezitate infantila este mult mai mare decat situatiile in care copiii nu se alimenteaza suficient!
CITEȘTE ȘI: Cât trebuie să ia în greutate copilul de la naștere la 5 ani – Tabelul greutății și înălțimii
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.