Ai facut toate eforturile sa alaptezi cat mai mult, dar lucrurile pur si simplu nu au mers pentru voi? Alaptarea primului copil a esuat si acum iti este teama ca nu vei reusi sa il alaptezi nici pe al doilea? Te vom ajuta sa depasesti momentul dificil si sa intelegi ca totul e bine cand se termina cu bine!
Majoritatea femeilor isi propun sa alapteze, totusi rata alaptarii exclusive pana la 6 luni este de aproximativ 20%, cu toate campaniile care incurajeaza alaptarea si le informeaza pe mamici in legatura cu acest subiect. Stii ce ai de facut daca in cazul tau alaptarea pare sa nu functioneze?
Alaptarea este naturala, e adevarat. Tocmai de aceea, multe mamici se asteapta ca totul sa mearga ca pe roate inca din prima clipa in care isi tin bebelusul in brate. Ele nu realizeaza ca este nevoie de sustinere din partea celor din jur si de o incredibila incredere in instinctul matern si in instinctul bebelusului, pentru ca alaptarea sa fie un succes.
In primele zile dupa nastere furtuna hormonala le face viata grea mamicilor. Cand la asta se adauga durerea sanilor din cauza unei atasari incorecte, un bebelus care pare sa vrea mereu la san, oboseala si teama ca bebelusul ramane flamand, lucrurile deja devin mai complicate.
Din pacate, foarte multe femei nu beneficiaza de sustinere in aceasta etapa. Celor mai multe li se spune sa ii ofere bebelusului lapte praf, caci „nu vezi ca e flamand?”, sa ii faca bebelusului program de mese ca sa nu il doara burtica, sa nu il lase sa suzete la san ca sa nu se invete prost si asa mai departe. Negasind liniste si acceptare pe drumul pe care au pornit, nesigure pe ceea ce au de facut mai ales cand este vorba de primul copil, multe mame realizeaza ca au pornit pe drumul catre intarcare mult mai devreme decat doreau sau isi propusesera. Ce e de facut?
Daca alaptarea a esuat, nu inseamna ca ai esuat si tu ca mama.
Chiar daca nu esti multumita de experienta pe care ai avut-o legata de alaptare, asta nu inseamna ca ai suferit un esec. Exista multe obstacole in societatea de azi impotriva alaptarii, chiar daca trendul este ca toata lumea sa se declare pro-alaptare. Si da, poti fi si esti o mama minunata si daca nu ai reusit sa alaptezi cat ti-ai fi dorit.
Exista sprijin pentru tine!
Nu esti nicidecum singura pe drumul asta. Exista multe mame care aveau alte planuri legate de alaptarea bebelusilor si pentru care lucrurile nu au decurs conform „socotelii de acasa”. Exista consultanti in alaptare dispusi sa te sustina. Exista mame informate si cu experienta care au alaptat timp indelungat, care sunt acolo pentru o vorba buna si un sfat.
Relactarea este o realitate!
Desi exista numeroase superstitii legate de intoarcerea bebelusului la san, nu trebuie sa le bagi in seama. Daca pentru tine este atat de important, exista posibilitatea relactarii. Este multa munca, dar exista sanse reale de succes, cu atat mai multe cu cat relactarea este inceputa la cat mai scurt timp dupa intreruperea alaptarii. Ajutorul unui consultant in alaptare iti sporeste substantial sansele de reusita!
Alaptarea urmatorului copil poate fi un succes!
Faptul ca prima oara nu ai reusit sa alaptezi cat sau cum ti-ai fi dorit nu inseamna ca a doua experienta va fi tot una negativa. Al doilea copil reprezinta o a doua sansa, iar singurul lucru pe care trebuie sa il retii din prima experienta este sa ceri ajutorul specializat al unui consultant in alaptare inca de la inceput. El te va ajuta mult: cu informatia necesara, cu experienta practica si cu increderea in tine!
Fii mandra de cat ai alaptat!
Chiar daca ai alaptat exclusiv doar pentru o luna, acela este un timp castigat pentru copilul tau. Fii mandra de acest timp, este o reusita!
Intelege cauzele subtile care au dus la intarcare si fii blanda cu tine insati
Uneori exista mai multi factori care, acumulati, au ca rezultat o doza prea mare de stres pentru mama. Impreuna, acesti factori pot duce la esuarea alaptarii. Dar este important sa intelegi ce anume ti-a subminat increderea in tine, care au fost greselile facute, care au fost circumstantele care au dus la acest rezultat. Astfel, vei putea sa le accepti si sa te ierti.
Informeaza-te care sunt alternativele
Desigur, laptele praf este cea mai la indemana varianta. Insa trebuie sa stii ca in Romania este in curs de realizare o banca de lapte matern. Sau poate ai o prietena buna, care are un bebelus apropiat ca varsta de al tau si este dispusa sa doneze lapte sau sa il alapteze si pe al tau.
Accepta-ti tristetea
Majoritatea mamelor spun ca intarcarea este un moment in care au sentimentul unei pierderi, indiferent care e varsta la care s-a intamplat asta. Este normal sa „jelesti” dupa aceasta perioada, este pana la urma primul si cel mai intens sentiment de conectare cu bebelusul tau. De acum, gasiti alte mijloace de comunicare!
Alege felul in care iti definesti experienta legata de alaptare
Poti fi tentata sa privesti lucrurile ca pe un esec dar nu este o atitudine constructiva si nu iti face bine. Sau poti alege sa o privesti ca pe o experienta din care ai invatat ceva bun. Multe mame doresc de exemplu ca in ciuda esecului alaptarii propriului copil, sa poata ajuta alte mame sa isi alapteze copiii. Altele aleg sa isi impartaseasca experienta pentru ca alte mame sa nu repete greselile lor. Astfel, poti dobandi un sentiment de utilitate care va compensa pentru partea negativa a experientei.
Tu ai reusit sa alaptezi cat timp ti-ai dorit? Daca nu, cum ai reusit sa depasesti momentul intarcarii?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.