Toate, absolut toate accesoriile de calitate destinate bebelusului sunt absolut superbe. Atunci cand vedem un leagan ca cele din povesti, ne gandim ca e neaparat ca si bebelusul nostru sa aiba unul la fel. Este insa sigur?
Primul lucru care trebuie sa te preocupe in legatura cu bebelusul tau este siguranta lui. Sa fim sinceri, putin ii pasa bebelusului daca e culcat intr-un balansoar de ultima generatie sau intr-un cosulet de rachita! Asadar, trebuie sa incerci sa iti pastrezi obiectivitatea si uzul ratiunii atunci cand te apuci sa faci cumparaturi pentru bebelus.
Locul unde doarme bebelusul – Reguli de urmat
Locul de somn al nou nascutului este foarte important deoarece acolo isi va petrece majoritatea timpului in primele luni. Asociatia Americana de Pediatrie si alte organisme de acest gen fac cateva recomandari serioase si ferme in ceea ce priveste normele de siguranta privind patul bebelusului.
Salteaua trebuie sa fie ferma, nu moale. In pat nu trebuie sa ramana jucarii de plus, pernute, paturele, hainute, materiale textile cu care copilul ar putea sa se sufoce. Respectand aceste recomandari si pe cea de a nu culca bebelusul pe burtica, mortalitatea prin sindromul mortii subite a scazut substantial. Afla de ce nu este recomandat sa culci bebelusul pe burtica.
In acest caz, aparatorile de pat sunt o optiune sigura?
In principiu da, cu conditia respectarii catorva reguli mentionate in randurile care urmeaza:
Aparatorile pentru patut trebuie montate cand bebelusul incepe sa se rostogoleasca. Pana atunci, ele sunt absolut inutile, avand in vedere ca nou nascutul nu se deplaseaza. In plus, acestuia i-ar putea face placere sa priveasca printre gratii la ceea ce se petrece in camera sau la jucariile din jur.
Aparatorile pentru pat este bine sa fie cat mai simple. Volanasele, dantela, inserturile din diverse materiale sunt doar o bataie de cap in plus. Pe langa faptul ca nu sunt practice, ele pot fi periculoase, daca bebelusul trage de ele si le rupe sau le descoase.
Aparatorile pentru pat trebuie puse corect. Scopul lor principal nu este acela de a tine copilul departe de gratii, ci de a-l impiedica sa isi prinda manutele sau picioarele intre gratii cand incepe sa faca acrobatii. Asadar, aparatorile trebuie petrecute prin fata si prin spatele gratiilor de lemn, serpuit. Este important sa fie bine legate, destul de strans incat sa nu ii permita bebelusului sa le dezlege si sa le traga in pat, sau sa se agate intre aparatori si gratii.
Un mare risc pe care il includ aparatorile de pat este acela ca bebelusul sa se catere pe ele atunci cand incepe sa se ridice in picioare. Mai ales daca nu sunt foarte strans legate, dar chiar si asa, bebelusul gaseste ceva pe care se poate cocota ca sa escaladeze marginea patului, in incercarea de a iesi din patut. O asemenea cazatura, peste gratiile de la pat, poate fi foarte periculoasa, de aceea te sfatuim sa renunti la aparatori imediat ce bebelusul incepe sa se ridice in picioare.
Tu ai avut aparatori pentru patut? Cat timp le-ai folosit? Ti s-au parut utile, sau mai degraba…frumoase?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.