Anemia este una dintre cele mai frecvente afectiuni tacute ale bebelusului. Desi poate trece neobservata de catre parinte, ea provoaca posibile complicatii grave in ceea ce priveste dezvoltarea celui mic. Afla din articolul urmator ce este anemia, de ce apare ea, cum poate fi combatuta si in ce masura se recomanda suplimentele pe baza de fier la copii.
Diagnosticul de anemie este frecvent formulat de catre medici. Ce inseamna insa anemia, de ce apare la bebelusi, cum se diagnosticheaza si cum poate fi prevenita sunt intrebari firesti care apar cand primim aceasta veste.
Ce este anemia?
Anemia este definita ca un numar redus de hematii. Hematiile sunt celule specializate din sange, care se incarca cu oxigen si il transporta la toate celelalte celule din intregul organism. Daca numarul de hematii este mic, organismul nu este suficient oxigenat. Inima este suprasolicitata, trebuind sa bata mai repede ca sa pompeze sangele mai repede prin organism, iar creierul are de suferit din cauza insuficientei cronice de oxigen.
Exista mai multe tipuri de anemie?
Siclemia sau anemia cu celule in secera, de exemplu, este o boala genetica ce determina dezvoltarea unor hematii de o forma ciudata. Cantitatea de oxigen pe care o pot ele transporta este mai mica decat cea pe care o transporta hematiile normale. Anemia poate aparea cand organismul produce mai putine hematii decat ii sunt necesare, sau cand hematiile sunt distruse intr-un ritm rapid. Cea mai frecventa cauza a anemiei la bebelusi este lipsa de fier. Anemia prin carenta de fier este denumita anemia feripriva.
De ce apare anemia feripriva?
Bebelusii se nasc cu o anumita rezerva de fier, mai mica sau mai mare, in functie de anumiti factori precum: saptamana de sarcina in care s-a nascut (rezervele de fier se fac in ultimele saptamani de sarcina, asadar la copiii nascuti prematur aceste rezerve de fier pot fi scazute) sau anemia mamei in timpul sarcinii.
Pe de alta parte laptele matern nu este foarte bogat in fier. Totusi este de mentionat ca fierul prezent in acest tip de lapte se absoarbe mult mai usor decat fierul cu care este imbogatit laptele praf. Asadar, in jurul varstei de 6 luni, rezervele de fier cu care s-a nascut bebelusul sunt aproape epuizate.
Cum diversificarea abia incepe in jurul varstei de 6 luni, si dureaza aproximativ 2 luni pana cand in alimentatia bebelusului sunt introduse carnea, galbenusul de ou si ficatul, exista o perioada in care bebelusul ramane cumva „descoperit” din punct de vedere al aportului de fier. Cum fierul este un component esential al hematiei, devine evident de ce la mai toti bebelusii in varsta de 6 luni incepe sa se instaleze un anumit grad de anemie, indiferent ca sunt hraniti cu lapte praf sau lapte matern.
Exista specialisti care afirma ca anemia este chiar mai pronuntata la bebelusii alaptati exclusiv, deoarece de obicei formulele de lapte praf sunt suplimentate cu fier. O metoda de a reduce acest grad de anemie consta in taierea cordonului ombilical abia dupa ce acesta nu mai pulseaza, insa se aplica mult prea rar in spitalele din Romania.
Cum se manifesta anemia la copii?
Anemia nu are simptome evidente pentru parinte. Pielea si mucoasele bebelusului apar palide, insa interpretarea este subiectiva deoarece depinde foarte mult de culoarea tenului sau daca de exemplu pielea a fost expusa la aer rece chiar inainte de evaluare. La unii copii poate aparea un suflu cardiac care sa indice un grad de anemie, insa acest suflu poate de asemenea sa fie congenital si sa nu fi fost observat sau inregistrat, avand in vedere ca apare la multi copii, este inofensiv si se rezolva de la sine inainte de adolescenta.
Cum se diagnosticheaza anemia la copii?
Diagnosticul de certitudine al anemiei se poate face doar prin analize de sange. Se urmaresc cativa parametri esentiali pentru a se putea formula un diagnostic clar, corect si complet, care sa identifice anemia, tipul ei si metodele prin care se poate remedia. Acestia sunt: numarul de hematii, hemoglobina, hematocritul, fierul seric si feritina. Doar pe baza acestor valori se poate pune diagnosticul sigur de anemie.
Cum se previne anemia la copii?
Programul national de sanatate prevede ca dupa o anumita varsta toti sugarii alaptati exclusiv sa primeasca supliment de fier, fara chiar sa se efectueze analize. Aceasta se bazeaza pe studiile care atesta ca de la o anumita varsta incolo, aportul de fier insuficient duce la epuizarea rezervelor de la nastere. Unii medici sustin ca de la 4 luni sugarul ar trebui sa primeasca supliment de fier.
Altii afirma ca varsta de 6 luni este mai potrivita pentru administrarea lor. Exista voci care sustin ca nu ar trebui administrat fier decat pe baza rezultatelor obtinute la analize de sange. Nu in ultimul rand, exista medici care sustin ca aceasta anemie este perfect fiziologica si se va corecta de la sine, prin alimentatie, pana in jurul varstei de 1 an.
Cum combatem anemia bebelusului? Apelam la suplimentele pe baza de fier?
Dupa cum se vede, anemia apare la toti bebelusii, de obicei mai pronuntata la cei alaptati exclusiv si mai putin la cei care primesc lapte praf. Cei mai multi bebelusi primesc recomandari de administrare de fier medicamentos de la medicul de familie sau de la medicul pediatru, cu sau fara efectuarea analizelor de sange.
Citeste mai departe despre anemie si suplimentele de fier la bebelusi.
Suplimentele de fier produc, la multi bebelusi, tulburari de tranzit intestinal. Unii bebelusi au crampe si colici sau dureri de stomac. Altii se constipa tare de la administrarea suplimentelor de fier. In plus excesul de fier se asociaza cu diverse probleme de sanatate. Prin urmare, nu este recomandat sa ii administrezi fier bebelusului decat daca anemia este sigura si daca valorile parametrilor sangvini este destul de scazuta incat sa fie exclusa o reglare exclusiv alimentara a acestei probleme.
Ce alimente sunt bogate in fier si pot preveni anemia?
Exista o serie de alimente care sunt cunoscute ca fiind bogate in fier si care se pot administra inca din primele luni de diversificare.
Dintre legume, sfecla rosie, spanacul, broccoli si avocado par sa reprezinte foarte bune surse de fier. Atentie insa cat si cand administrati !sfecla este o radacinoasa care depoziteaza in interior cantitati mari de nitrati din solul in care a crescut. Pe de alta parte, spanacul contine oxalati care, in cantitate mare, ii dauneaza bebelusului. Alternati cele 4 legume pe zile ale saptamanii pentru a fi siguri ca nu exagerati in nici o directie.
Oul, mai exact galbenusul, este o alta sursa importanta de fier. Odata introdus in alimentatie, galbenusul de ou poate fi administrat de doua ori pe saptamana. Unele voci sustin ca oul de prepelita este mai potrivit si mai sanatos, insa medicii nu se pun inca de acord asupra acestui subiect sau asupra numarului de galbenusuri care ar trebui administrate saptamanal.
Ficatul este o alta sursa importanta de fier. Pentru ca are si el minusurile sale, ficatul se administreaza in general o singura data pe saptamana in alimentatia copiilor de pana la 1 an. Citeste mai multe despre importanta fierului in alimentatia copilului
Carnea de vita este mai bogata in fier decat carnea de pui, asadar, respectand calendarul clasic al diversificarii, dupa varsta de 8 luni poate fi preferata carnii de pui in alimentatia celui mic.
Desigur, corectarea anemiei exclusiv din alimentatie este un proces mai indelungat decat administrarea fierului medicamentos. Varianta este viabila in cazul in care anemia este usoara; in cazul anemiei severe, atestata prin analize de sange, se prefera cresterea valorilor celor 5 parametri cu tratament si intretinerea lor la valori bune cu ajutorul alimentatiei.
Tu i-ai administrat copilului tau suplimente de fier? Ai facut analize in prealabil? Cum a reactionat copilul tau la administrarea fierului medicamentos?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.