Știm că efectuarea unui screening corect în perioada de pre-concepție poate să aducă un plus de relaxare sau de scutire a viitoarelor mame de îngrijorări sau eventuale complicații în sarcină. Ideal ar fi ca toate viitoarele mame să își aloce timp și resurse pentru efectuarea unui set de analize complete și de investigații în perioada de pre-concepție. Acest lucru este indicat atât pentru a diagnostica la timp anumite afecțiuni, dar și pentru depistarea timpurie în caz de infecții congenitale.
Clubul Bebelușilor: Ce analize curente sunt recomandate în pregătirea pentru sarcină?
Dr Ruxandra Cigăran: În primul rând, este nevoie de o evaluarea a stării generale de sănătate și se recomandă un set uzual de analize, printre care avem în vedere evaluarea funcției renale și hepatice și a funcției glandei tiroide. Este necesar să cunoaștem grupa de sânge și Rh (atât pentru pacientă cât și pentru partener) pentru depistarea incompatibilității de grup și Rh între sângele pacientei și cel al soțului. Hemograma măsoara numărul diferitelor tipuri de celule care alcătuiesc sângele pentru a verifica anemia, infecția și capacitatea de coagulare a sângelui. Orice problemă identificată trebuie tratată înainte de a rămâne însărcinată.
Recomand teste pentru boli cu transmitere sexuală precum sifilisul sau SIDA şi testele pentru hepatita tip B şi C. Evaluarea anticorpilor pentru anumite afecţiuni precum rubeola, pacientele neimunizate putând fi vaccinate pentru a beneficia de protecţie pe perioada sarcinii. De asemenea, se identifică şi anticorpii pentru anumite parazitoze (de exemplu toxoplasma) şi pentru anumiţi viruşi (cum ar fi citomegalvirus). Ulterior se pot solicita investigaţii în funcţie de alte boli asociate ale pacientei şi de antecedentele familiale. Și bineînteles, o evaluare ginecologică: examen clinic și ecografic de preferat ecografie transvaginală și analizele uzuale ginecologice.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Clubul Bebelușilor: Știm că există riscul de incompatibilitate între parteneri datorită grupului sanguin și a factorului Rh. Există un tratament în acest moment pentru tratarea acestei incompatibilități?
Dr Ruxandra Cigăran: Femeile cu Rh negativ au nevoie de îngrijiri suplimentare pentru a reduce riscul de boală hemolitică la nou-născut. Feții concepuți de femeile Rh negativ și bărbații Rh pozitiv pot dezvolta boli hemolitice ale nou-născutului, o afecțiune gravă care poate provoca anemie severă, leziuni ale creierului, chiar și moartea nou-născutului. Această boală apare după ce o femeie Rh negativ este expusă sângelui fătului ei cu Rh pozitiv și începe să producă anticorpi care determină organismul să respingă sângele Rh pozitiv. Acești anticorpi sunt transferați fătului în timpul sarcinii și astfel, un nou-născut cu sânge Rh pozitiv își respinge propriul sânge după naștere. Această boală poate fi prevenită prin administrarea de imunoglobulină, care previne formarea de anticorpi împotriva sângelui Rh pozitiv.
Clubul Bebelușilor: Personal cunosc multe cupluri tinere care trăiesc cu aceasta teamă de a nu putea deveni părinți. Care sunt primele trei lucruri de urmat pentru a preveni acest diagnostic nefericit?
Dr Ruxandra Cigăran: În primul rând determinarea tipului de sânge și factorul Rh înainte de concepție (atât pentru pacientă, cât și pentru partener) pentru depistarea incompatibilității de grup și Rh. Grupurile de sânge sunt fie A, B, AB sau O, iar factorul Rh este fie pozitiv, fie negativ. Problemele pot apărea în caz de incompatibilitate de Rh între parteneri (femeie cu Rh negativ și partener Rh pozitiv) și dacă o femeie este Rh negativă și copilul ei este Rh pozitiv. Apoi verificarea în timpul sarcinii a apariției de Ac anti D (anticorpi împotriva sângelui Rh pozitiv) și administrarea de imunoglobulină, care previne formarea de anticorpi împotriva sângelui Rh pozitiv. Acest lucru este sigur atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.
Clubul Bebelușilor: Din experiența dvs. ca medic, ce credeți, a crescut sau a scăzut vârsta de concepție a primului copil în rândul femeilor? Care ar fi vârsta ideală pentru concepție și cu cele mai puține riscuri?
Dr Ruxandra Cigăran: În ultimii 10 ani, vârsta medie la care femeile nasc primul copil a crescut. Experții spun că vârsta ideală pentru a rămâne însărcinată este între 20 și 30 ani. Aceast interval de vârstă este asociat cu cele mai bune rezultate atât pentru femei, cât și pentru copil.
Clubul Bebelușilor: Pentru persoanele super active sau care practică diferite activități sportive precum aerobic sau cardio cu regularitate (minim de 2-3 ori pe săptămână) ar fi indicat să reducă timpul de efort fizic în perioada de pregătire pentru sarcină, imediat după preconcepție sau nu este cazul?
Dr Ruxandra Cigăran: Exercițiile fizice moderate înainte și după concepție sunt recomandate pentru o sarcină și o naștere sănătoasă. Cercetările au arătat că a fi activ înainte și în timpul sarcinii poate reduce riscul de a avea probleme în timpul sarcinii, cum ar fi diabetul gestațional sau preeclampsia. Persoanele care fac mișcare energică regulat, cum ar fi categoria menționată, pot fi sfătuite să își reducă exercițiile la un nivel moderat/minim doar dacă au probleme de a rămâne însărcinate sau asociază probleme în evoluția normală a sarcinii.
Clubul Bebelușilor: Cum vedeți dvs. la Clinica Nativia relația pacient-medic ginecolog astăzi și ce mesaj doriți să transmiteți viitoarelor mame care citesc revista Clubul Bebelusilor?
Dr Ruxandra Cigăran: Atât eu, cât și colegii mei considerăm comunicarea și empatia ca fiind esențiale în relația medic-pacient. De asemenea, răbdarea este importantă, trebuie acordat timpul necesar pentru ca pacientul să cunoască medicul și să ajungă să aibă încredere în acesta. Pe scurt, medicina nu este doar despre știință, este în primul rând despre oameni. Mesajul meu pentru cititoare: nu neglijati consultul la medicul ginecolog, atât înainte de a rămâne însărcinate, cât și în timpul sarcinii.
Mulțumim pentru informațiile de calitate doamnei doctor Ruxandra Cigăran-medic specialist obstetrică-ginecologie, Clinica NATIVIA. Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.