Am născut târziu, la 38 ani. Mi-a luat mult să ajung la acest moment, atât din punct de vedere mental, cât și ca organizare. Părinții mei au murit în decurs de 3 luni, când abia împlinisem 23 ani, și am rămas singură cu 2 frați care erau și mai copilăroși, și mai dezorganizați decât mine. Habar nu aveam să mă ocup de afacerea familiei și nici nu voiam să fac asta, fusesem dezamăgită în relațiile personale și nici nu voiam să mai aud despre o relație de lungă durată, iar moartea neașteptată a părinților m-a lăsat debusolată și singură.
O sarcină cum se cuvine presupune multă răbdare
Din punctul meu de vedere, faptul că am rămas însărcinată la 37 ani a fost un lucru bun. E nevoie de multă răbdare înainte de sarcină și în timpul acesteia, și nu cred că, mai tânără de atât, aș fi reușit să găsesc resursele necesare pentru a mă bucura cum se cuvine.
Din nefericire, prima sarcină pe care am obținut-o s-a terminat repede cu un avort spontan și cred că, mai devreme de atât, nu aș fi avut maturitatea să gestionez și asta. Deși… viața nu te întreabă, te obligă.
A durat mult până m-am recuperat după pierderea de sarcină
Medicul mi-a spus că nu avem motive să ne îngrijorăm în legătură cu avortul spontan. Că se întâmplă, și se întâmplă mai frecvent la femeile peste 30 ani decât la cele sub 30 ani. Mi-a spus să aștept să vină menstruația și apoi putem să mai încercăm, dar nu mi-a spus și cât va dura asta. Habar nu aveam că voi aștepta aproape 4 luni de zile până când menstruația să fie suficient de regulată și de ca-de-obicei încât să îmi fac curaj să mai încerc o dată.
Citește și despre: Revenirea mamei după naștere. Ghid sincer pentru perioada post partum
Am fost naivă până la capăt
Nici măcar după pierderea aceea de sarcină nu am stat mult pe gânduri în legătură cu vârsta mea. Abia acum, că mă apropii de aniversarea a 39 ani, cu un micuț alăptat în brațe, fără menstruație sau vreun indiciu al apropierii acesteia, îmi dau seama că planul inițial, de a ține în brațe al doilea copil înainte de a împlini 40 ani, era cel puțin copilăresc.
Chiar dacă, azi, o femeie la 40 ani nu mai e considerată bătrână – dimpotrivă, conform standardelor din diverse țări, nici măcar nu a ajuns la jumătatea speranței de viață – există limitări pe care nu le mai pot ignora.
Să fii o mamă ”bătrână” e eliberator
Este o experiență pe care nu mă gândeam că o voi trăi astfel. Am avut, ca adult, o tinerețe agitată. Până după 30 ani, viața mea a fost dominată de stres, de schimbări, nesiguranță, instabilitate și îndoieli. La 20 ani aveam deja mai multe responsabilități decât au alții la 40 – mai multe decât am eu acum, în acest punct al vieții mele.
Așadar, nașterea a venit ca o parte naturală a vieții pentru mine. A fost cea mai copleșitoare experiență dintre toate, un simbol al sănătății și creșterii personale. M-am aruncat complet în experiența sarcinii și a nașterii. Maternitatea poate fi înfricoșătoare prin perspectiva că este ceva complet nou, dar chiar și așa, faptul că am devenit mamă la vârsta maturității mi-a oferit o perspectivă nouă asupra lucrurilor cu adevărat importante.
Citește pe larg despre:
Depresia post-partum poate afecta orice mămică! Iată 5 simptome de care e posibil să nu fi auzit
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Îngrijirea unui pui de om trebuie înregistrată, pas cu pas
La aproape 40 ani, am prieteni de-o viață care au copii de aproape 20 ani. În tot acest timp m-am întrebat de ce trebuie să ne zăpăcească pe toți cu poze, cu cărțile pe care le-au mai citit, cu dilemele lor rezultate din discuții cu alți medici și cu alte mame. Am privit toată această agitație cu o doză zdravănă de scepticism și m-am întrebat de ce pare să își piardă toată lumea mințile, moderația și bunul simț după naștere.
Acum, la 6 luni după ce eu însămi am născut, înțeleg. Pozele nu sunt menite să arate lumii întregi copilul pe care l-am conceput. Pozele sunt ca să îmi documentez eu creșterea personală, alături de creșterea lui.
Schimbările fizice după sarcină sunt neiertătoare
Pot spune cu mâna pe inimă că multe dintre ele m-au învățat lecții despre umilință. Sunt sigură că nu le-aș fi simțit atât de pregnant dacă aș fi fost o mamă mai tânără. Deși m-am păstrat în formă în sarcină, corpul meu s-a recuperat mai greu după naștere și nu pot să nu văd ce schimbări a presupus asta.
Știu că e normal să îmi cadă părul acum. Dar când combin asta cu firele de păr albe, cu cearcănele de sub ochi și cu aspectul sânilor mei care alăptează, îmbătrânirea mi se pare mai evidentă decât ar fi fost la 25 ani. Cu siguranță am îmbătrânit mai mult, mai repede decât alte mame.
Susținerea familială arată altfel
Știu că există femei mai norocoase decât mine, care își au părinții alături și încă în putere la vârsta mea, dar sunt sigură că șansele să te bucuri de susținerea familiei sunt mai mari dacă faci copii la vârsta la care societatea se așteaptă de la tine. Pentru mine, gândul că voi fi o mamă fără mamă și că bebelușul meu va crește fără o pereche de bunici a fost dureros.
Deși nu ma bucur de susținerea clasică, în creșterea copilului meu, am un sistem de suport care mă ajută: rudele, așa puține cum sunt ele, prietenii pe care anii i-au cernut, lăsându-mă numai cu cei de încredere. Cu toții au fost mai mult decât atenți și generoși cu noi. Aș da aproape orice să îi mai am pe părinți alături, dar sunt recunoscătoare pentru oamenii care chiar sunt lângă noi.
Maternitatea a fost un dar neprețuit pentru mine. Nu credeam că îl voi primi, având în vedere vârsta pe care o am, felul în care a decurs viața până acum și statisticile deloc încurajatoare ale medicilor. Dar cred că maternitatea la o vârstă mai înaintată m-a ajutat să mă bucur deplin de întreaga experiență a sarcinii, nașterii și îngrijirii nou-născutului.
Dacă ar fi să o iei de la capăt, la ce vârstă ai alege să devii mamă pentru prima oară?
Citește și despre: După naștere simțeai o tristețe inexplicabilă, plângeai din senin? Baby blues, nu ești singură în asta, mami!
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.