Modul in care parintii aleg nume pentru micutii lor se schimba de la an la an. Desi la prima impresie numele de sfinti nu se mai numara printre preferintele parintilor, am fi surprinsi daca am afla cati opteaza pentru un astfel de prenume, singular sau insotit de un nume mai exotic. Majoritatea parintilor opteaza ca micutul lor sa poarte 2 prenume, dintre care unul de sfant. Numele de sfinti, specific romanesti, sunt, inca, cele mai intalnite nume din Romania. Pentru a afla care sunt cele mai intalnite nume de sfinti, vom face un TOP al preferintelor parintilor, atat pentru fete, cat si pentru baieti.
Top 6 cele mai intalnite nume de sfinti pentru fete
In cazul fetitelor, cele mai folosite prenume sunt tot cele clasice, traditional-romanesti. Majoritatea parintilor au ramas fideli numelor simple si populare, combinandu-le adesea cu un prenume cu tenta exotica.
Maria – cel mai indragit si folosit nume de fetite din Romania, acest prenume are o semnificatie profunda, fiind expresia puritatii si a bunatatii. Expresiv, numele are si o sonoritate puternica, ceea ce il face sa continue si in postmodernitate vechiul nume biblic.
Sarbatorire:
- 15 august: Adormirea Maicii Domnului;
- 8 septembrie: Nasterea Maicii Domnului (Sfanta Maria Mica);
- 12 septembrie (biserica romano-catolica): Sfantul Nume al Mariei
Alexandra – Puternic, elegant si rafinat, Alexandra este in topul preferintelor romanilor cand vine vorba de prenume pentru fetite. Acest nume ramane original in ciuda popularitatii sale, avand o istorie pe masura, simbolistica bogata (“protectorul omlui”) si posibilitati multiple de alint: de la baietescul Alex, pana la gingasul Lexi si dramaticele Alexa sau Xandra. Alessandra, Alejandra si Aleksandra.
Sarbatorire: 30 august – Sfantul Alexandru.
Ana – nume puternic, istoric si de inspiratie biblica. Ana este un nume simplu, frumos si melodios, purtat de multe fetite din Romania, simplu sau in combinatia des intalnita: Ana-Maria.
Sarbatorire:
- in calendarul romano-catolic: 26 iulie – Sfanta Ana;
- in calendarul ortodox pe data de 9 septembrie;
- in calendarul greco-catolic tot pe data de 9 septembrie.
Andreea – expresie a curajului (din grecescul Andreas = barbatie, curaj), Andreea nu poate lipsi din topul preferintelor romanilor in materie de prenume pentru fetite.
Sarbatorire:
- in calendarul ortodox: 30 noiembrie (Sfantul Andrei) și 20 iunie (aducerea moastelor Sfantului Andrei)
- in calendarul romano-catolic: 30 noiembrie și 9 mai (aceasta din urmă data se sarbatoreste doar în Scotia, ca amintire a datei primirii unor relicve ale sfantului Andrei);
- in calendarul lutheran: 30 noiembrie;
- in calendarul anglican: 30 noiembrie.
Elena – numele Elena simbolizeaza „stralucirea, caldura Soarelui”, fiind o varianta mai gratioasa a numelui Helen. Acest nume, purtat de personaje mitologice si de regine, este o alegere deosebita pentru o fetita, fiind atat sensibil, cat si puternic.
Sarbatorire: 21 mai – Sfintii Constantin si Elena
Ioana – Oricat de vechi, acest prenume nu si-a pierdut originalitatea si frumusetea. De provenienta religioasa, acesta este combinat cu alte nume de sfinti: Ana Ioana, Alexandra Ioana, Maria Ioana sau cu tenta exotica: Daria Ioana, Alessia Ioana.
Sarbatorire:
- 23 septembrie – Zamislirea Sfantului Ioan Botezatorul;
- 24 iunie – Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul;
- 7 ianuarie – Soborul Sfantului Ioan Botezatorul;
- 29 august – Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul;
- 24 februarie – Prima si a doua aflare a capului;
- 25 mai – A treia aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul.
Teodor, Teodora – din greaca, semnifica darul lui Dumnezeu. Derivate: Tudor, Toader, Teo. Biserica Ordodoa cinsteste memoria multor sfinte ce au purtat aceste frumoase nume. Datorita semnificatiei sale, numele se bucura de o mare favoare printre primii crestini, o dovada sigura fiind si numarul impresionant de martiri si martire numiti Teodor si Teodora – aproape 30.
CITEȘTE ȘI:
Nume de regi și regină, principe și principesă pentru copii inspirate din Familia Regală a României
Nume Creștine De Fete care Inspira Siguranța Divină
Descopera mai multe nume de fetite si semnificatia lor.
Top 5 cele mai intalnite nume de sfinti pentru baieti
Nu doar parintii de fete opteaza pentru prenume de sfinti, ci si cei care au baietei. Astfel, in topul celor mai intalnite nume de sfinti pentru baieti se gasesc:
Andrei: Acest nume frumos, cu o patina deosebita, este din ce in ce mai intalnit atat in Romania, cat si in celelalte tari europene. Vezi cand se sarbatoreste mai sus la Andreea.
Alexandru: Cu aceeasi semnificatie (a proteja, a apara) ca Alexandra, acest nume este printre cele mai frecvente prenume alese pentru copii. Ajutat de faima celebrului rege macedonean, dar si de semnificatia lui, acest frumos nume de baiat este foarte popular si poate incununa un destin de succes. Vezi cand se sarbatoreste mai sus la Alexandra.
Gabriel – Unul dintre cele mai populare nume romanesti, Gabriel este de origine ebraica si semnifica „Dumnezeu este puternic”. Copilul care poarta numele Gabriel iti va aduce, probabil, nenumarate momente de bucurie in viata, purtand numele arhanghelului care o instiinteaza pe Fecioara Maria ca il va aduce pe lume pe Iisus.
Sarbatoare: 8 noiembrie – Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil.
Ionut – diminutivul prenumelui Ion (darul lui Dumezeu), este un prenume des intalnit, fiind asociat cu adaptabilitatea si sociabilitatea. Acest prenume hipocoristic este foarte intalnit printre alegerile parintilor, fiind initial asociat cu multumirea parintilor fata de nasterea unui copil. Vezi cand se sarbatoreste mai sus la Ioana.
Mihai: Cei care sunt proaspeti parinti nu ezita in a alege Mihai ca prenume pentru baietelul lor. Acesta nu este doar un nume de Sfant, ci si unul regal, fiind purtat de multi conducatori de-a lungul vremii.
Sarbatorire: 8 noiembrie – Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil.
Petru – din greaca, piatra, stanca. Acest nume puternic si frumos denota hotarare, tarie de caracter, personalitate si curaj. Sfantul Petru a fost fratele Sf. Apostol Andrei „cel intai chemat”. Mantuitorul i-a pus numele de Petru, adica piatra, aluzie la credinta puternica a acestuia si la caracterul sau simlu, onest si ferm. Sf Petru este un exemplu de tarie, daruire si sacrificiu. Sfintii Apostoli Petru si Pavel se praznuiesc in data de 29 iunie, si au chiar si o perioada de post dedicata inaintea acestei date.
Stefan – unul dintre cele mai importante nume de sfinti din calendarul crestin-ortodox, Stefan este foarte raspandit. Semnificatia il transforma intr-un prenume indragit si la moda in orice moment, indiferent de asociere: Eduard Stefan, Stefan Alexandru, Matias Stefan etc.
Sarbatorire: Sfantul Stefan diaconul este sarbatorit de crestinii romano-catolici, anglicani, reformati, evanghelici și unitarieni pe 26 decembrie, iar de cei ortodocși și greco-catolici pe 27 decembrie.
Majoritatea parintilor aleg pentru baietei cele mai des intalnite nume masculine: Ioan, Constantin, Ion, Alexandru, George. Printre preferate se numara si Matei (peste 19.000 de baieti) si Luca (peste 13.000 de persoane).
Descopera mai multe nume de baiati si semnificatia lor.
Alegerea unui nume poate fi un moment dificil pentru proaspetii parinti sau pentru parintii in devenire. Multi parinti aleg un nume care sa continue o traditie in familie, insa majoritatea combina un prenume de sfant cu un nume cu tenta exotica. Fa-ti copilul mandru de numele pe care l-ai ales pentru el!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.