Atunci când este vorba despre implanturi, primul gând se îndreaptă către siguranța alăptării în contextul folosirii siliconului, în special. Deși nu sunt foarte multe cercetări în această direcție, datele clinice nu au arătat că ar exista vreo problemă în acest sens. Apoi, apare ideea că mămicile care au suferit interventii la nivelul sânilor, fie că a fost vorba de implanturi mamare sau dimpotrivă de micșorarea sânilor, nu mai pot alăpta.
Deși sunt și astfel de situații în care procedurile efectuate afectează în mod decisiv nervii și canalele de lapte, ducând astfel la probleme legate de lactație, nu se poate spune acest lucru în toate cazurile. Mai întâi trebuie urmărită evoluția producției de lapte și apoi, în cazul în care se observă probleme, este recomandat să se apeleze la un consultant în lactație acreditat internațional.
Cu alte cuvinte, dacă dorești să îți alăptezi puiul, nu renunța la idee din start. Află mai multe informații legate de intervențiile chirurgicale de la nivelul sânului și ghidează-te după ele.
Tipuri de implanturile mamare
Cum spuneam și mai sus, legat de siguranță, până acum informațiile statistice nu indică probleme. Implanturile mamare, fie ele realizate cu soluție salină sau silicon, în cazul ruperii sau scurgerii, nu afectează alăptarea, pentru că substanțele din implant ar trebui să treacă prin mai multe straturi de țesuturi pentru a ajunge în lapte, lucru care nu este posibil.
Implanturile nu sunt făcute să reziste o viață întreagă, așa că în cazul în care observi schimbări în ceea ce privește forma sânului, este recomandat să iei legătura cu doctorul pentru a face o evaluare. La fel este bine să procedezi și în cazul în care sânul este angorjat foarte puternic. Orice infecție de la nivelul sânului poate cauza inflamație dacă există implanturi mamare.
CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!
Localizarea implanturilor
Dacă ai trecut printr-o astfel de intervenție (sau vei trece) este bine să știi că, de cele mai multe ori, implanturile realizate sub mușchi au un impact mai mic asupra producției de lapte decât implanturile mamare efectuate deasupra mușchiului pectoral.
Procesul de vindecare
Momentul realizării implanturilor este unul important, deoarece cu trecerea timpului, există posibilitatea ca acele canale afectate să se refacă iar nervii să își recapete funcționalitatea. Mămicile care au trecut prin astfel de proceduri cu mult înainte de momentul conceperii au șanse mai mari să nu aibă nicio problemă legată de lactație.
Tipul inciziei
Un alt factor de care depinde lactația, este și modul în care chirurgul a utilizat diferite incizii pentru inserția implantului mamar. Astfel, inciziile din jurul areolei și intervențiile chirurgicale ce presupun detașarea areolei și mamelonului, vor produce o scădere a producției de lapte. Motiv pentru care este recomandat să se apeleze la o incizie intramamară, efectuată pe marginea inferioară a sânului.
CITEȘTE ȘI: Atașarea corectă la sân a bebelușului în timpul alăptării | Urmărește aceste indicii
Sensibilitatea mamelonului
Pentru că multe mămici au raportat diferite sensibilități raportate la nivelul mamelonului, este bine să știi că acest lucru poate cauza probleme în timpul alăptării. Mămicile cu o sensibilitate mai ridicată, pot simți durere în timp ce își hrănesc puiul iar cele cu sensibilitate scăzută să nu simtă nimic.
Micșorarea sânilor
În acest caz, excesul de țesut mamar și grasimea sunt înlăturate pentru a face sa sânul proporțional cu corpul. De asemenea, și femeile ce au fost tratate de cancer mamar și au suferit mastectomie totală sau parțială, trec prin înlăturarea țesutului mamar și prin deteriorarea nervilor esențiali implicați în lactație. În cazul unei mastectomii totale a sânului, se poate realiza un plan de alăptare cu ajutorul sânului neafectat. Chiar și cu un singur sân, o mămică poate alăpta cu succes.
Alăptarea este posibilă
Dacă ai trecut printr-o intervenție de tipul celor descrise până acum, și vrei să alăptezi, atunci, în primul rând să știi că cel mai probabil poți face acest lucru cu succes. În al doilea rând, este important să monitorizezi greutatea bebelușului, pentru a te asigura că producția de lapte este una conform nevoilor bebelușului. Dacă nu este una suficientă, atunci poți suplimenta cât este nevoie.
Tu este bine să știi că pentru bebeluș, orice picătura de lapte de-al tău este sănătate curată. Nu ezita să ceri ajutorul unui specialist în lactatție acreditat care să te ajute cu soluții pentru creșterea și menținerea unei producții cat mai crescută de lapte matern.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.