Prima data cand vei descoperi o mica zona inrosita pe fundulet, vei fi putin alarmata, cu siguranta. Insa iritatia de scutec vine la pachet cu “bebelusia”, in special in primele 12 luni de viata. Exista metode de prevenire, insa este aproape imposibil ca in perioada in care copilul poarta scutec, sa nu apara iritatia, din cauza unor imprejurari nefavorabile. Haideti sa vedem de la ce porneste iritatia si cum o putem preveni.
De ce apare iritatia de scutec?
Primul pas in prevenirea iritatiei de scutec este motivul pentru care aceasta apare. Cele mai multe cazuri de iritatie sunt provocate de enzimele din scaunul bebelusului care irita pielea sensibila a acestuia. Scutecul freaca zona funduletului iar umiditatea aduce si mai multa vulnerabilitate, ajungandu-se la iritatie.
PH-ul acid irita pielea atat de sensibila a micutului. Unii dintre copii sunt mai predispusi la aceasta problema, pentru ei cateva minute de contact pana la schimbarea scutecului fiind suficiente ca pielea sa se inroseasca.
In alte cazuri, iritatia poate sa apara in zonele in care frecarea constanta a pielii cu marginea scutecului provoaca microleziuni in care se grefeaza flora bacteriana. Avand in vedere si umiditatea crescuta a zonei, vulnerabilitatea este cu atat mai pronuntata. O alta cauza relativ frecventa la bebelusi este candidoza. Ciuperca responsabilă de apariția acesteia traieste in mod normal pe piele, dar in conditii de umiditate si caldura, combinate cu o rezistenta relativ redusa la infectii si un sistem imunitar inca imatur, poate prolifera necontrolat.
Cum poti preveni aceste episoade dureroase?
Vestile bune sunt ca iritatia de scutec se trateaza usor si funduletul bebelusului va fi din nou rozaliu, in 2-3 zile. Daca vindecarea intarzie, consultati medicul pediatru. Iar vestile si mai bune sunt ca iritatia chiar poate fi prevenita.
Schimbarea scutecului la timp este primul pas. Cand pielea ramane umeda pentru mult timp, devine sensibila la enzimele care provoaca iritatia. Chiar daca bebelusul nu devine agitat pentru ca trebuie schimbat, verifica scutecul des si schimba-l cand este cazul.
Evitati substantele iritante. Parfumul si alcoolul din produsele de ingrijire, servetele umede parfumate pot irita funduletul bebelusului. Poti preveni iritatia, spaland zona cu apa calduta, mai ales cand sunteti acasa, apeland la sapun doar cand este necesar. Alege lotiuni de spalare blande, cu pH neutru, fara parfum si, pentru cazurile in care nu poti spala pielea bebelusului, alegeti servetele umede fara parfum si fara alcool.
Servețelele igienice JOHNSON’S® Baby Gentle Cleansing Wipes conțin loțiunea hidratantă proprie FĂRĂ LACRIMI® care conține 97% apă pură. Poate fi folosită pe întreg corpul, chiar și în jurul ochișorilor. Delicatețe dovedită clinic. Fără săpun și alcool.
Pielea bebelușilor este mult mai delicată decât a adulților fiind incomplet dezvoltată ceea ce o face vulnerabilă la iritații. De aceea, lotiunea de spălare din cap până-n picioare TOP-TO-TOE® este destinată curățării delicate a pielii sensibile și a părului bebelușului. Cu ingrediente atent selecționate, loțiunea este indicată pentru prima îmbăiere. De fapt, un studiu clinic recent a demonstrat că lotiunea de spălare din cap până-n picioare TOP-TO-TOE®este la fel de sigură precum apa pură, chiar din prima zi.
• Dovedită a fi la fel de sigură precum apa pură
• Hipoalergenic și cu pH neutru
• Fără săpun și coloranți
• Respectă strict criteriile noastre FĂRĂ LACRIMI® de delicatețe pentru ochi și piele.
JOHNSON’S® baby. Utilizat cu încredere de mămici de peste 100 de ani.
Luati o pauza de scutec. Dupa fiecare schimbare de scutec, asigura-te ca pielea este bine uscata, tamponand usor pielea cu un prosop moale. O pauza de scutec de fiecare data cand aveti ocazia, face foarte bine pielii bebelusului.
Folositi o crema speciala pentru fundulet care sa actioneze ca o bariera intre pielea bebelusului si umezeala scutecului.
Alege un scutec pe masura. Un scutec prea mic nu lasa pielea sa respire si freaca pielea in zonele de prindere.
Schimbati tipul scutecului. Incercati mai multe tipuri de scutece, inclusive textile si alegeti modelul care i se potriveste cel mai bine copilului tau.
Este bine de stiut ca sta in puterea ta sa raresti pana la disparitie frecventa aparitiei acestei probleme. In general, tratamentul este simplu de aplicat si are efecte foarte rapid. In caz contrar, adreseaza-te medicului pediatru, caci e posibil sa fie vorba despre o forma suprainfectata.
Daca micutul e schimbat la timp, spalat cu apa de fiecare data, daca folosesti deja o crema de protectie si totusi leziunile intarzie sa se vindece, ia in considerare posibilitatea unei intolerante cutanate la anumite scutece de unica folosinta. Poti schimba marca, sau poti testa eficienta scutecelor textile, in functie de preferintele tale, de disponibilitatea proprie si desigur, de buget.
Tu te-ai confruntat cu problema iritatiei de scutec? Cum ai rezolvat-o si ce anume o cauza?