Miscarile bebelusului in uterul mamei au fost indeaproape studiate si au ilustrat aproape toate tipurile de miscari pe care le fac si adultii. Bebelusul tau trebuie sa dobandeasca o conditie fizica buna pentru a se putea deplasa prin canalul de nastere atunci cand vine ziua cea mare.
Chiar daca tu nu simti, bebelusul tau exerseaza primele miscari inca din saptamanile 7-8 de sarcina, desi la acel moment are dezvoltati doar muschii coloanei vertebrale si masoara doar 2,5 cm. Aceste miscari sunt vizibile atunci cand faci o ecografie.
Cu ajutorul ecografiei au fost identificate peste 20 de tipuri de miscari ale bebelusului inca din primele saptamani de sarcina. Bebelusul se rasuceste si se da peste cap, se incrunta, suge degetul, casca sau sughite.
Suptul degetului pregateste capacitatea bebelusului de a suge la sanul mamei, acest reflex fiind foarte dezvoltat atunci cand se va naste. Miscarile bebelusului au si rolul de a cauta pozitia de nastere.
Dupa un episod activ ce poate dura 5-7 minute bebelusul se retrage in locul preferat de odihna.
Cand voi simti primele miscari ale bebelusului?
Femeile care au mai fost insarcinate vor simti primele miscari ale copilului mai devreme, poate chiar din saptamana 16 de sarcina.
Daca esti insarcinata pentru prima data, vei simti primele miscari mai tarziu, undeva in saptamanile 18-24 de sarcina.
Momentul primelor miscari este in stansa legatura cu ritmul de crestere al bebelusului dar si cu felul in care s-a pozitionat placenta. Bebelusul trebuie sa fie suficient de mare pentru a putea sa te loveasca. Daca placenta este pozitionata in spatele uterului probabil ca vei simti primele miscari mai repede.
Femeile mai slabute simt mai repede primele miscari.
La inceput este posibil sa nu iti dai seama de ele si sa consideri ca sunt niste simple gaze abdominale. Primele miscari ale bebelusui sunt descrise ca niste tremuraturi sau bule de aer, sau aripi de fluture. Cel mai probabil le vei simti cand stai asezata sau intinsa.
Pe masura ce sarcina avanseaza si bebelusul creste, miscarile se vor simti mai clar. Spre sfarsitul sarcinii le-ai putea simti ca niste lovituri, uneori destul de puternice in vezica sau in coaste.
Ceea ce fac eu influenteaza miscarile copilului in burtica?
Cel mai probabil. Alimentele pe care le mananci, in special cele bogate in zaharuri, dar si emotiile pe care le ai, au ca rezultat o activitate mai intensa a bebelusului.
Se pare ca bebelusii sunt mai activi atunci cand mamele lor privesc un film emotionant ca rezultat al hormonilor eliberati in sange atunci cand se schimba starea de spirit. Si dupa o reactie de soc a mamei, bebelusul va deveni mai activ.
Dupa saptamana 34-36 de sarcina bebelusul are perioade bine determinate de activitate si de somn. El se misca mai putin, deoarece nu mai are prea mult loc. Perioadele de activitate vor fi in special noaptea cand tu ai vrea sa te odihnesti.
In restul timpului bebelusul se odihneste alternand somnul linistit, cand este apoape inactiv, cu somnul activ cand se evidentiaza unele miscari, probabil si din cauza viselor, conform ultimelor cercetari.
Ar trebui sa monitorizez miscarile bebelusului?
Nu neaparat, dar ar putea fi o modalitate de testare a starii de bine a bebelusului. Indiferent daca tii sau nu o evidenta a miscarilor, anunta de indata doctorul care iti urmareste sarcina daca simti o diminuare suspecta a acestora.
Te-ar mai putea interesa:
Ce functii indeplineste placenta ?
Efectele negative ale fumatului asupra bebelusului nenascut
Pericole de langa tine la care nu te gandesti
50 de Termeni medicali intalniti in sarcina
Idei de mese in timpul sarcinii
Importanta relaxarii in timpul travaliului
Cum sa respiri la inceputul travaliului ?