“A fi mama este cel mai frumos lucru din lume” este o afirmatie adevarata si mult vehiculata. Insa multe mamici traiesc mici regrete ca nu au stiut anumite lucruri inainte de aparitia copilului si “se dezmeticesc” cu greu abia pe parcurs sau doar la al doilea copil.
Oricat de nerabdatoare ai fi sa devii mama este bine sa NU ai unele asteptari nerealiste si “sa-ti faci din timp temele” macar partial inca de cand ai aflat ca esti insarcinata, pentru a nu fi dezamagita, frustrata sau luata pe nepregatite ulterior. Sa vedem din experienta altor mame ce si-ar fi dorit ele sa stie dinainte:
Ca reluarea vietii profesionale ar putea sa mai astepte
Desigur ca sunt mame care simt o neimplinire in a sta acasa cu copilul chiar si pentru scurt timp si asteapta cu nerabdare reinceperea serviciului. Insa majoritatea mamelor, din clipa in care isi vad pentru prima data copilul, simt ca nu se vor putea desparti prea curand de el si si-ar dori sa petreaca macar primul an impreuna. In timpul sarcinii multe femei entuziaste isi planifica intoarcerea la serviciu cat mai repede, isi fac planuri cum vor lasa bebelusul cu o persoana de incredere iar ele se vor intoarce dupa cateva saptamani/luni la job-ul care le confera sentimentul implinirii. Insa dupa nastere constata ca planurile anterioare nu mai par atat de luminoase, ca sentimentul implinirii cel putin intr-o prima faza este dat mai mult de copil iar perspectiva intoarcerii la serviciu li se pare nerealista si sumbra.
De aceea inainte sa anuntati pe toata lumea, inclusiv eventualii sefi, ca va veti intoarce rapid la munca si sa se bazeze pe voi ar trebui sa va ganditi bine ca prezenta voastra langa copil macar in primul an este indispensabila, pe cand la locul de munca, in majoritatea cazurilor, nu, caci nimeni nu este de neinlocuit cel putin pe perioada determinata, exceptie mama.
Ca alaptarea, desi un lucru natural, necesita multe cunostinte, multe informatii
Daca iti doresti o alaptare de succes, un parcurs cat mai lin al alaptarii, este foarte important sa te informezi din timp asupra unor aspecte, altfel vei fi influentata de pareri neavenite, de “folclor”, vei fi luata prin surprindere si alaptarea va esua. Sigur ca ar fi ideal ca alaptarea sa fie cel mai firesc lucru si sa nu necesite pregatirensi ar trebui sa avem asta in instinct. Din pacate evolutia noastra ca specie a insemnat, paradoxal, si involutie pe anumite planuri si alaptarea este unul dintre ele, fiind un proces efectiv bruiat inclusiv de cadre medicale de multe ori. Citind insa informatii si recomandari ale OMS, ale specialistilor in alaptare, citind inca din timpul sarcinii despre ragade, pusee de crestere, medicamentatie compatibila cu alaptarea etc vei fi pregatita sa faci fata dificultatilor.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Ca in perioada de post-partum s-ar putea sa fii cu nervii la pamant
Acest lucru se intampla din cauza hormonilor. In prima saptamana de dupa nastere s-ar putea sa plangi din nimic, sa ti se para totul negru, sa iti detesti parteneru l- este normal si ar fi bine sa-ti pregatesti si “jumatatea” pentru aceasta perioada, pentru a fi pregatit si el sufleteste. Daca insa perioada in care ti se pare totul sumbru si esti predispusa la plans si stari de anxietate se prelungeste- cere imediat ajutor, s-ar putea sa fi intrat in depresie post-partum.
S-ar putea sa nu-ti revii la forma anterioara sarcinii atat de repede pe cat ai vrea
In primul rand nu-ti fa iluzii ca vei incapea din nou in hainele de dinainte de a fi insarcinata inca din primele saptamani de la nastere. Dar nu ai de ce sa fii dezamagita, un segment infim de femei reusesc acest lucru, majoritatea insa continua sa poarte salopeta de gravida sau fuste cu elastic lejer in talie cel putin o luna de la nastere. Asa ca nu te grabi sa probezi vechii tai jeansi la revenirea din maternitate caci vei avea o dezamagire crunta. Sigur ca va fi frustrant sa iesi singura pana la magazinul din colt la 3 saptamani de la nastere si sa intalnesti vreo cunostinta care sa te intrebe cu cele mai bune intentii:”si, pe cand trebuie sa nasti? Cand apare micutul?” iar micutul e deja acasa.
Dar important e sa ai asteptari realiste, majoritatea mamelor nu isi revin mai repede de 6 luni de la nastere si nici atunci fara un minim efort, fara renuntarea la excesele culinare la care te predispun obisnuinta din sarcina si alaptarea care ajuta la recapatarea siluetei, e drept, cu conditia sa nu mananci cat pentru doi. Descopera aici cateva sfaturi pentru o slabire sanatoasa dupa nastere.
De fapt am putea sintetiza si concluziona: viata ta nu va mai fi niciodata la fel!
Acesta nu este un lucru rau dar uneori poate fi inspaimantator. Ideea ca viata anterioara “le va fi luata” le sperie pe multe femei. Fii pregatita moral sa accepti aceasta schimbare ca fiind fireasca si asteapta-te ca nimic nu va mai fi exact la fel ca inainte: relatia de cuplu se va schimba, vei dormi mai putin, sentimentele tale vor fi de zeci de ori mai intense decat inainte sa fii mama, grija pentru copil te va insoti in orice clipa a vieti, vei renunta la unele preocupari vechi si vei capata alte pasiuni, relatiile de prietenie se pot schimba in functie de ideile de parenting impartasite sau nu si multe altele.
Insa ce este cert si trebuie sa ai in minte mereu: totul va merita, copilul iti va schimba viata si nu vei regret asta nicio clipa! Citește și despre: Când ne punem puiul la sân, creierul eliberează oxitocină, hormonul fericirii, care are minunata sarcina de a presa celulele de lapte, făcând astfel ca laptele să iasă ușor
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.