Din ce in ce mai multi copii sunt diagnosticati cu alergie la proteina laptelui de vaca (aplv), fapt care poate fi frustrant pentru copii si foarte solicitant pentru mame, ele trebuind sa aiba mereu grija ca tot ceea ce gateste pentru copil sa fie lipsit chiar si de urme de lactate. Daca acel copil are asociate si alte alergii sau intolerante, precum la ou sau seminte, lucrurile se complica tot mai mult.
Angela Sterea este mama unor astfel de copii si a testat cu succes diverse retete inventii proprii sau adaptate. Ea le va impartasi cu noi pentru ca si alte mame aflate in asemenea situatie sa poata gati ceva bun si hranitor care sa fie tolerat de copil.
Negresa vegana
Ingrediente:
350 g sfecla coapta rasa fin sau blenduita
100 grame zucchini
2 caise medii rase fin pentru a ramane coaja pe razatoare
aproximativ 70 g pasta de rosii
60 ml de ulei (dupa preferinta, de masline, rapita, cocos etc)
1 lingurita carob
o jumatate de lingurita de cacao (daca nu doriti sa folositi puneti mai mult carob)
o jumatate de pastaie de vanilie tocata marunt
60 de picaturi de indulcitor Stevie
2 lingurte de miere sau 1 lingurita sirop de melasa
300 ml (masurat cu pahar gradat) de faina, de preferinta integral
1 praf de copt
Mod de preparare: se amesteca ingredientele umede cu cele uscate si se dau la cuptor in tava acoperita de hartie de copt, caldura atat jos cat si sus, la 180 de grade pentru aproximativ 35-40 de minute. Testul cu scobitoarea nu este relevant intrucat negresa este umeda. Pentru copiii fara alergii se poate presara cu nuci maruntite, migdale, seminte de floarea-soarelui. Pofta buna!
Brownie vegana
Un desert plin de fier pentru copiii cu aplv!
Ingrediente:
5-7 linguri de sfecla coapta sau fiarta, data la blender
4 banane bine coapte
70 picaturi de indulcitor Stevie
2 lingurite xylitol
6 linguri ulei de rapita
160 grame faina amaranth
160 grame faina grau
1 lingurita carob si 1 lingurita cacao
Mod de preparare: se amesteca ingredientele umede cu cele uscate si se intinde aluatul rapid in tava, pe hartie de copt. Se lasa circa 40 de minutela 180 de grade pana se incheaga bine. Se pot presara fructe sau nuci macinate ca decor.
Continuam seria de retete adaptate pentru copiii cu aplv cu o budinca de orez cu fructe si legume
Ingrediente:
200 g orez
400 ml de apa sau lapte vegetal
300 g zucchini sau dovlecel
1 mar ras fin
100 ml suc natural de fructe
2 varfuri de cutit de nucsoara
1 banana
2 lingurite de unt sau ulei de cocos
1 ou
1 lingurita carob
Mod de preparare:
Orezul se lasa la inmuiat peste noapte sau pentru minimum 5 ore, apoi se clateste si se pune la fiert cu cei 400 ml de apa sau lapte vegetal. Cand lichidul s-a absorbit se adauga marul razuit si 100 ml de suc de fructe (sau apa), se adauga si zucchini si se mai continua fierberea 5 minute. Se adauga nucsoara si se stinge focul, lasandu-se vasul acoperit.
Se paseaza banana cu untul de cocos, o lingurita de carob si un ou batut. Se pun peste orez si se omogenizeaza bine.
Se unge o tava cu ulei si se presara cu pesmet, se toarna compozitia si se decoreaza dupa gust: cu fulgi de cocos, nuci macinate sau dupa preferintele copilului.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.