Denisa ne-a trimis povestea nașterii băiețelului ei care a avut loc într-un spital din Europa. Deși travaliul a durat peste 19 ore, mămica Denisa s-a bucurat de ajutorul tuturor cadrelor medicale care au asistat-o, reușind să aducă pe lume un băiețel perfect sănătos pe cale naturală. Citindu-i povestea, ne-am întrebat cât ar fi durat într-un alt spital/maternitate să fie operată de urgență pentru a evita orice „riscuri“…
Eu sunt Denisa, am 19 ani, și anul acesta, pe 14 septembrie 2021, am născut pe cale naturală în Franța. La 39 de săptămâni a trebuit să-mi fac niște analize fiindcă eram anemică. Pe 13 septembrie, m-a sunat de la spital (aveam deja 40 de săptămâni și 1 zi) sage-femme (moașa) și m-a chemat la spital. Aveam nevoie de sânge înainte de naștere, pentru că exista riscul să pierd mult sânge la naștere. Așa că m-au internat în ziua aceea și mi s-a spus că a doua zi, dimineața, o să primesc o transfuzie de sânge.
INFO Clubul Bebelușilor: Anemia în sarcină este afecțiunea care aduce riscuri și pentru mamă și pentru făt. De regulă, apare în urma unei diete necorespunzătoare, mai ales că în perioada sarcinii nevoia de fier crește pentru a putea ajuta corpul să producă hemoglobina, proteina care transportă oxigenul către celule. În sarcină, cantitatea de sânge din corpul mamei crește, fapt care necesită o cantitate mai mare de hemoglobină și rezerve mai mari de fier. Acestea ajută la buna funcționare a placentei și la dezvoltarea sănătoasă a fătului. Anemia în sarcină implică un risc de naștere prematură, greutate mică la naștere sau chiar moarte fetală.
Nu-mi plac spitalele (nici nu sunt obișnuită cu ele) și acest lucru m-a panicat, numai la naștere îmi stătea gândul și la durerile travaliului. Am adormit greu, cred că era deja ora 23 și ceva când am adormit, iar la ora 3 dimineață m-am trezit cu dureri sub burtă. Simțeam că bebelușul se tot împinge, nu știam ce se întâmplă, am încercat să adorm din nou, dar tot mai tare mă durea, așa că m-am ridicat din pat și am început să umblu de colo până colo. Durerile erau și mai mari.
Eram în salon cu o altă mămică. Se trezise și ea, mă văzuse și m-a întrebat dacă mă simt bine. I-am spus că nu, și că cred, dar nu sunt sigură, doar cred, că intrasem în travaliul. Atunci fata mi-a arătat că existau niște butoane și mi-au spus că dacă am nevoie de ceva sau se întâmplă orice să apăs butonul. Apoi s-a dus chiar ea lângă pat și a apăsat butonul. După nici 2 minute a venit repede o asistentă și cum m-a văzut nici n-a mai fost nevoie să îi spun ce se întâmplă că și-a dat seama după cum arătam. Avem deja dilatație de 1 cm.
Apoi a venit cu ecranul acela de monitorizare a bebelușului să vadă dacă totul e bine și mi-a spus că am intrat în travaliu și că îmi face o injecție ca să nu mai simt atâta durere. Într-o jumătate de oră n-am mai simțit nimica, dar după nici 2 ore au început durerile mai mari, simțeam o durere pe care nu o mai simțisem niciodată până atunci în toată viața mea. Fiindcă durerile erau deja insuportabile, m-au dus în sala de naștere. Am crezut că am să mor acolo!
Un travaliu de 19 ore
Soțul lucra în alt oraș, dar a venit soacra mea la spital și a întrebat dacă poate să fie cu mine în spital. I-au spus că da, se poate chiar să mă asiste la naștere! Credeți-mă, medicii și asistentele de acolo, toți erau așa drăguți și tot timpul mă încurajau că sunt tânără și puternică și că o să trec cu bine și am să îmi văd bebelușul mult așteptat cât mai curând. Se făcuse deja ora 15.30 dar, din păcate, de dimineață de la ora 3 și până după-amiaza la 15 nu mă dilatasem decât 2 cm. Avem dureri atât de puternice, încât credeam că o mor acolo pe patul acela! Pe la ora 18.00 deja țipăm de durere. Soacra mea le-a spus să îmi dea o injecție, ceva, că numai pot. Au chemat un anestezist și mi-a dat o injecție în coloană, după care am reușit să mă odihnesc. Nu mâncasem absolut nimic, mi-au spus că doar apă pot să beau, dar puțină.
INFO Clubul Bebelușilor: Dilatația în sarcină înseamnă deschiderea cervixului, partea inferioară a uterului, pe unde va fi expulzat copilul. Dilatația începe să se producă atunci când capul copilului coboară în pelvis și pune presiune asupra acestuia. Dopul de mucus care a închis și protejat cervixul de bacterii iese din vagin, acest lucru putând avea loc, uneori, chiar și cu două săptămâni înainte de a începe travaliul, sau cu câteva ore înainte să se declanșeze. Dilatația este exprimată în centimetri, de la 0, la 10 – 0 însemnând că este închis, iar 10 că este complet dilatat. Când se ajunge la 10 începe etapa de împingere.
O mămică aflată la prima naștere va avea nevoie de mai multe ore ca să ajungă la faza de 10 cm dilatație. Dar este absolut normal.
Citește pe larg despre: Vești bune pentru bebeluși: ANTICORPII anti-COVID sunt transmiși prin LAPTELE MATERN!
În România s-ar fi impus cezariana?
La ora 20.00 când au verificat din nou eram dilatată la 7 cm. Apoi, peste jumătate de oră aveam deja 10 cm dilatație, iar durerile se întețiseră. Sora mea din România mă tot suna și îmi spunea să cer cezariană, să nu mă mai chinui, dar medici mi-au spus că nu am nevoie de cezariană, că sunt tânără și o să pot să nasc pe cale naturală. Ce nu înțeleg este de ce dacă aveam 10 cm dilatație, bebelușul se împingea de i se vedea deja capul, dar eu tot nu simțeam că trebuie să nasc…?
Abia la ora 22.00 a venit timpul să nasc. La ora 22.15 am adus pe lume un băiețel de 3.680 grame. 😂😇 Și, da, soacra mea a fost lângă mine de la început până când am născut, un mare ajutor pentru că a stat lângă mine, mă încuraja, îmi dădea apă, îmi făcea masaj la spate, era acolo când am avut cel mai mult nevoie de ajutor. Și nu am să uit niciodată! ❤️🙏 Sunt foarte bucuroasă că am născut în Franța.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Povești direct din sala de naștere. Ce spun mamele când nasc? Și cât de taaare?
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre: NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.