Mamele urmaresc foarte grijulii procesul si produsul eliminarii, punandu-si intrebari care altora pot parea ridicole:”Oare face caca destul de des? Culoarea asta e normala? De ce apar “graunte” in scaun? Nu e prea lichid? Nu e prea pastos?” si multe alte intrebari asemanatoare. 

De cele mai multe ori grijile legate de scaunul bebelusului alaptat exclusiv sunt nefondate, in mod normal un copil alaptat exclusiv neavand motive sa faca diaree, cu exceptia cazului in care a contactat un virus sau o bacterie, si nici sa fie constipat atata vreme cat primeste doar lapte matern.

Insa multe mame se plang de constipatia bebelusului alaptat exclusiv. Sa vedem despre ce este vorba de fapt.

Ce inseamna constipatia la bebelus?

Constipatia se manifesta prin scaun sub forma de bilute, tari, uneori chiar uscate. In conditii de constipatie, defecarea se face greu, cu plansete, inroseli, bebelusul este nemultumit, agitat, manifesta inconfort, da din picioruse, se vede ca se chinuie sa elimine scaunul.

Insa in general constipatia apare dupa inceperea diversificarii sau in cazul copiilor hraniti cu lapte praf cand nu se respecta dozarea corecta praf-apa sau cand este o marca netolerata de copil.

In cazul copiilor alaptati mamele pot sta linistite, deoarece foarte rar este vorba de constipatie propriu zisa care ar semnala probleme ale sistemului digestiv si ar trebui investigate.

Ce inseamna scaun normal la bebelusul alaptat exclusiv?

Aproximativ pana intr-a patra zi de viata nou-nascutul elimina meconium, primul scaun al bebelusului, format majoritar din lichid amniotic.

Apoi scaunele pot deveni numeroase, uneori dupa fiecare alaptat, de consistenta mai mult lichida- motiv pentru care unele mame confunda scaunul normal, “de lapte”, al bebelusului cu diareea.

Culoarea poate varia inclusiv pe parcursul unei zile si avand semnificatii diverse, spre exemplu scaunul verde semnalizand faptul ca nou-nascutul a supt mai mult lapte de inceput, mai apos, neajungand la cel de sfarsit, mai consistent. Niste bobite precum boabele de mustar sunt de asemenea normale in scaunul copilului alaptat exclusiv.

Problema este ca uneori de la inceput, alteori dupa o perioada de scaune dese, unii copii incep sa elimine doar o data la cateva zile ceea ce le panicheaza enorm pe unele mame si pun diagnosticul de constipatie:”bebelusul meu este constipat!”- este un strigat de ajutor auzit des in sferele internetului.

Insa un lucru foarte important pe care ar trebui sa-l stie mamele inainte sa se panicheze si sa actioneze in consecinta este ca pentru un bebelus alaptat exclusiv este la fel de normal sa aiba scaun de 10 ori in decurs de 24 de ore precum este la fel de normal sa aiba scaun o data la 7-10 zile!