Se considera in mod eronat ca alaptare exclusiva este atunci cand copilul primeste drept hrana doar lapte matern, nu si alte alimente, insa de fapt alaptat EXCLUSIV presupune faptul ca bebelusul primeste intr-adevar doar lapte matern, nu si apa sau ceai.

Ce inseamna de fapt sa alaptezi exclusiv pana la varsta de 6 luni a bebelusului?

Desi in teorie totul pare clar si multa lume se arata de acord cu alaptarea exclusiva, in practica mamele sunt presate de anturaj si de multe ori si de doctori care nu au suficiente cunostinte in legatura cu alaptarea, sa dea copilului ceai sau macar apa, sub pretextul ca este foarte cald si pe canicula unui organism ii este imposibil sa reziste fara apa.

Insa recomandarea OMS nu este fara baza astfel incat sa trebuiasca noi sa o “adaptam” si sa adaugam apa in regimul alaptarii exclusive, ci are fundamente intemeiate.

Desi unii par foarte convingatori cand incearca sa preseze mamele care alapteaza sa ofere bebelusilor sub 6 luni si “apica”, deoarece “se deshidrateaza” si chiar incearca sa induca sentimente de vinovatie mamelor spunandu-le ca ele “chinuie copilul si il lasa sa moara de sete”, lucrurile nu stau deloc asa: un bebelus alaptat exclusiv chiar nu are nevoie de altceva decat de lapte matern, deoarece acesta tine si de sete, fiind la inceput mai apos.

Afla mai multe aici despre laptele de inceput si laptele de sfarsit.

De aceea indeosebi pe timpul verii bebelusii cer sa suga frecvent si sug cate putin, cat sa-si foloseasca setea.

De ce nu este indicat sa oferim apa unui bebelus alaptat exclusiv mai mic de 6 luni?

Unele mame cred ca totusi a da copilului si apa e spre binele lui si oricum nu are ce sa-i strice. Sa vedem de ce nu este totusi indicat sa dam apa copilului alaptat exclusiv mai mic de 6 luni:

Laptele matern oferit din san este singurul aliment cu adevarat steril pentru bebelus. Inainte de 6 luni intestinul bebelusului nu este suficient de maturizat, celulele din peretii intestinului subtire nu sunt destul de unite intre ele astfel incat tot ce e ingerat de copil se transfera rapid in sange, inclusiv microbi sau eventuali alergeni.

Oricat de sigura ar fi sursa din care provine apa si din ce recipient ar fi oferit,  ea nu este 100% la fel de sterila ca laptele matern.

Scade cantitatea de lapte. Orice aliment/lichid oferit bebelusului “fura” din cantitatea de lapte matern pe care ar fi trebuit sa o consume in mod exclusiv. Umpland stomacelul si asa mic al sugarului cu ceai sau apa il privam de nutrientii pe care si i-ar fi luat din lapte.

Semanam confuzie. Daca oferim copilului apa din biberon ii putem produce confuzie sau se va obisnui cu modul facil in care curg lichidele din biberon si ar putea refuza sa mai suga la san.

Si nu in ultimul rand este un lucru chiar inutil, avand in vedere ca este certificat faptul ca laptele matern are o asemenea compozitie incat satisface si setea copilului.