Ar fi mai simplu sa facem o scurta enumerare a cazurilor foarte rare care intr-adevar justifica intreruperea alaptarii.

Deoarece de-a lungul acestei perioade te vei confrunta cu diverse situatii in care “binevoitorii”, rudele sau uneori chiar cadre medicale fara minimum de cunostinte in domeniul alaptarii te vor sfatui sa intrerupi alaptarea desi nu e necesar ci uneori chiar contra-indicat, sa vedem care sunt acestea pentru a te gasi pregatita.

Alaptarea bebelusului - Cand nu trebuie sa o intrerupi:

Cand te confrunti cu primele dificultati ale alaptarii: ragade, angorjarea sanilor, “febra laptelui”, canale infundate.

Poate primul impuls va fi sa intrerupi alaptarea “pana iti trece” dar acest lucru va avea repercusiuni negative si pentru tine si pentru copil: el va fi frustrat, privat de anticorpi si  s-ar putea obisnui cu biberonul  refuzand ulterior sanul iar problemele tale s-ar putea accentua chiar pana la a a ajunge la o mastita care necesita operatie, din cauza ca laptele nu mai este extras de bebelus si se acumuleaza in sani.

In loc sa intrerupi alaptarea invata cum sa previi  si sa tratezi aceste probleme si mai ales sa pozitionezi corect copilul la san.

Cand mama are febra. Multi iti vor spune sa nu alaptezi copilul daca ai febra, cu variatiuni pe aceeasi tema de genul “sa nu alaptezi daca ai febra peste 38” (de parca ar fierbe laptele si s-ar putea opari copilul!).

Acest lucru este si fals si contraindicat, dimpotriva, este benefic ca mama care are febra in urma unei raceli/alte infectii sa alapteze, deoarece atunci produce anticorpi in lupta cu boala si-i va transmite copilului. Tocmai daca se intrerupe alaptarea  copilul va fi susceptibil sa faca boala!

In cazul in care mama face varicela. Din pacate si unii medici induc in eroare mama spunandu-i sa nu alapteze copilul cat timp are varicela deoarece ii va transmite boala. Fals, de fapt mama ii va transmite anticorpi care il va feri de boala! In cel mai rau caz bebelusul alaptat va face o forma mai usoara a bolii.

Oricum copilul a fost expus virusului in perioada de incubatie a bolii, maximum de contagiozitate a bolii fiind cu 2 zile inaintea eruptiei, cand mama nici nu stia ca are varicela. Intrerupand ulterior alaptarea virusul contactat va produce boala!

forum-alaptarea-bebelusului

La revenirea menstruatiei dupa nastere. Sa fim seriosi, avand in vedere ca unora dintre mamele care alapteaza le revine menstruatia la 2 luni de la nastere iar altora la 2 ani!

Din pacate se vehiculeaza ideea ca in timpul menstrei “laptele isi schimba gustul/are toxine”, de asemenea multe mame intra in panica din aceasta cauza anticipand ca bebelusul va refuza sanul, se agita si uneori chiar intra intr-un cerc vicios si agita si bebelusul, ele punand agitatia copilului pe seama “gustului stricat”.

Revenirea menstruatie nu inseamna nici ca laptele se va imputina de acum inainte, nici ca gustul laptelui devine insuportabil. Chiar daca iti revine menstruatia continua sa alaptezi ca si pana acum fara sa-ti faci false probleme.