Prima menstruatie de dupa nastere este un eveniment nu foarte dorit sau asteptat de majoritatea femeilor.

Cand ar trebui sa-mi vina menstruatia dupa nastere?

Singura regula este ca nu exista nici o regula. Prima menstruatie poate sa apara imediat ce s-a incheiat eliminarea lohiilor, sau poate aparea si la mai mult de un an de la nastere.

Nici unul dintre cazuri nu are vreo semnificatie patologica.

Menstruatia se declanseaza atunci cand organismul se apropie de starea de echilibru hormonal pe care o avea inainte de sarcina. Aceasta revenire poate dura mai mult sau mai putin timp, in functie de numerosi factori, dintre care probabil cel mai mare impact il are alaptarea.

Legatura dintre alaptare si revenirea menstruatiei

Alaptarea este determinata de cantitatea crescuta dintr-un hormon denumit prolactina. Este acelasi hormon al carui exces se numara printre cauzele sindromului ovarului polichistic.

Fiziologic, inca din ultima perioada de sarcina, prolactina se secreta in cantitate crescuta, ea fiind cea care declanseaza si intretine secretia lactata. Insa tot ea este responsabila si de cantitatea redusa de estrogeni secretata in aceasta perioada.

Atunci cand prolactina are concentratii crescute in organism, ea are capacitatea de a inhiba ovulatia. De aceea, in primele luni dupa nastere majoritatea femeilor nu au menstruatie.

Pe masura ce cantitatea de prolactina se reduce, organismul va reveni la concentratia normala de estrogeni care declanseaza ciclurile ovulatorii.

Prin urmare, se considera ca frecventa cu care alaptezi joaca un rol important in influentarea momentului aparitiei primei menstre. In multe cazuri, eliminarea din program a meselor de noapte coincide cu aparitia menstruatiei.

De asemenea, acest moment este grabit daca bebelusul suge in timpul zilei doar o data la 4 ore sau mai mult. Introducerea primei mese de solide exclusiv de asemenea accelereaza momentul.

Alaptarea nu este o metoda contraceptiva sigura!

Ceea ce trebuie sa retii este ca, contrar opiniei multora, alaptarea nu este o metoda contraceptiva.

Si nici absenta menstruatiei nu inseamna ca te afli la adapost de pericolul unei sarcini.

Si spunem pericol, deoarece medicii obstetricieni sunt de acord ca este bine sa treaca macar un an de la nastere inainte sa ramai iar insarcinata, pentru ca organismul sa aiba timp sa se refaca.