Pe parcursul alaptarii mama se poate confrunta cu probleme de sanatate care sa necesite tratament medicamentos.

Prima grija pe care si-o face mama este legata de siguranta acelor medicamente in alaptare: daca-i vor face rau copilului? Cat anume din substanta medicamentoasa va ajunge la copil prin excretarea sa in laptele matern? Ar trebui oare amanat tratamentul sau intrerupta alaptarea? 

Din pacate, din cauza lipsei de informare adecvata, multe mame se sperie cand se confrunta cu necesitatea urmarii unui tratament cu antibiotic si renunta la alaptare definitiv sau pe durata tratamentului.

Vestea buna este ca majoritatea antibioticelor sunt compatibile cu alaptarea si un medic informat va sti cu siguranta sa va prescrie ceva potrivit, stiind ca alaptati.

Care sunt cele mai sigure medicamente, inclusiv antibiotice, pe perioada alaptarii?

  • Cele care in caz de nevoie pot fi prescrise si bebelusilor sau copiilor mici
  • Cele care sunt permise in timpul sarcinii
  • Cele care nu sunt absorbite in stomac (sunt sub forma injectabila sau sunt locale, sub forma de unguente, picaturi)
  • Cele care nu se excreta in laptele matern.

Cand trebuie sa urmam un tratament cu antibiotice (datorita unei mastite, sau abces dentar, infectii etc.) este bine sa punem in balanta eventualele efecte negative pe care le-ar putea avea tratamentul nostru asupra bebelusului si efectele negative pe care le-ar putea avea intreruperea (chiar si temporara) a alaptarii.

In aproape toate cazurile balanta va inclina in favoarea continuarii alaptarii chiar si pe parcursul tratamentului, aceasta deoarece in laptele matern se excreta o cantitate infima din medicament, care nu pune copilul in pericol. In schimb intreruperea alaptarii este traumatizanta atat pentru copil cat si pentru mama putandu-i cauza alte probleme: angorjare a sanilor, mastita, abces mamar.

Regula de baza: orice mama care alapteaza este datoare sa se informeze si sa solicite parerea unui specialist in legatura cu efectele pe care le pot avea anumite medicamente in timpul alaptarii.

Un doctor sau un consilier in alaptare va sti cu siguranta sa va prescrie antibioticul potrivit, care sa trateze boala si sa permita continuarea alaptarii in acelasi timp.

Nu se poate spune despre nici un medicament ca este 100% sigur de administrat in timpul alaptarii, deoarece cel putin 1% din substante ajung in laptele matern.