Clubul Bebelusilor: Care sunt simptomele racelii la bebelusi? Orice raceala debuteaza cu simptome “clasice” (mucozitati, stranut, febra) sau sunt si simptome atipice?

Dr. Veronescu: La copii nu prea sunt simptome atipice,  la copil in general  rinofaringitele (asa numitele raceli ) debuteaza cu febra, stranut, secretii nazale (nu in toate cazurile).  De obicei fac febra bebelusii de peste 3-4 luni, cu imunitate cat de cat instalata, iar copiii mai mari cu atat mai mult fac febra, le curge nasul, stranuta si de abia dupa 3-4 zile incepe sa apara tusea.

Clubul Bebelusilor: Cum ar trebui sa actionam la primele semne ale racelii, ce masuri sa luam?

Dr. Veronescu: In primul rand combaterea  febrei, daca este mare. Sunt pareri medicale ca nu ar trebui combatuta, fiind un factor de stimulare a imunitatii si care ajuta sa treci mai usor peste raceala. Sigur ca nu poti sa lasi copilul cu 40 de grade nu stiu cat timp, antitermicul se da de la febra mai mare de 38 grade Celsius, masurata rectal. Deci se combate febra mare iar  ca regim,  alimentatia cand bebelusii sunt raciti trebuie sa contina multe lichide, cat de multe ceaiuri, apa, daca nu sunt obisnuiti cu ceaiuri. Copilasii mai mari  pot bea sucuri de fructe, in special citrice, in rest ar trebui adminitrat doar antitermic.

La copilul pana la 3 luni singurul antitermic care se poate folosi dar nici  acela nu este chiar asa de sigur este cel pe baza de paracetamol:  Panadol, Calpol ca siropuri, Eferalgan paracetamol sau paracetamol supozitoare. Dupa 3 luni se poate folosi si Nurofenul (substanta activa - ibuprofenul) sau Ibalginul, cu rezerva ca trebuie dat dupa alimentatie si nu folosit foarte mult caci este mai iritant pentru stomac. De asemenea cand se masoara temperatura trebuie sa se tina cont ca copilul poate avea temperatura mai ridicata si de la supraincalzire, daca a fost prea infofolit, de la agitatie, usoara deshidratare  sau daca temperature a fost masurata chiar inainte de a avea scaun, si atunci este ceva mai crescuta. O importanta deosebita se va acorda curatarii nasului cu apa de mare si ser fiziologic. Se vor folosi pompite speciale sau batista bebelusului pentru a elibera nasul de secretii. In caz ca se pun picaturi in nas, acesta se curata si se aspira obligatoriu inainte. 

Clubul Bebelusilor: Noi, ca mame, putem deosebi o raceala de ceva mai complicat precum o bronsiolita, bronsita etc? Cand si cum ne dam seama ca nu e doar o raceala?

Dr. Veronescu: La inceput, primele semne sunt cele de raceala, deci semnele de raceala sunt cele cu care incepe si o bronsita, o bronsolita si de abia dupa 2-3-4 zile apare tusea accentuate sau respiratia mai ingreunata, suieratoare. Cu respiratia inca multi parinti se sperie ca  li se pare ca copilul respira mai greu zic ei, adica respira mai des, dar normal ca facand febra, respira mai des, se accentueaza si respiratia si bataile inimii. In caz de bronsite, bronsolite - cam dupa 3-4 zile de la debutul racelii  apare tusea accentuata. De obicei peste 6 luni ale bebelusului apare bronsiolita. Sigur ca poate aparea si mai repede, si la 3 saptamani. Se recunoaste fiindca bebelusul respira greu si se vede pe plaman ca face efort sa respire. Bronsiolita acuta este o boala acuta inflamatorie a cailor respiratorii de calibru mic, fiind determinata de obstructia acestora printr-un proces inflamator. Cauzele bronsiolitei sunt infectiile virale, in special virusul sincitial respirator responsabil de peste jumatate din cazurile de boala. Bronsiolita la bebelusi este o urgenta medicala si se va merge cat mai curand la o consultatie de specialitate. Otita este o alta complicatie a racelilor repetate. 

Clubul Bebelusilor: Multa lume nu stie care este deosebirea dintre “raceala” si “gripa”; ne puteti spune in ce consta diferenta?

Dr. Veronescu: Nici medicii nu pot sa faca diferenta decat daca ar face analize mai speciale,  adica daca ar face analize din care sa se vada ca virusul gripal exista in sange sau ca virusul a dat o reactie specifica pentru el. La capitolul raceli sunt o sumedenie de viroze. Si gripa este si ea o viroza,  produsa de virusul gripal. Deci foarte greu sa deosebesti. La copil nu ai cum sa stii. In gripa se stie ca este starea aceea de dureri musculare, dar copiii, mai ales bebelusii, nu pot semnala acest lucru.

Clubul Bebelusilor: Cel putin aparent incidenta racelilor este mai mare in sezonul rece, asa este?  Daca da, de ce?

Dr.Veronescu: Asa este. Pentru ca frigul favorizeaza patrunderea virusului in organism si manifestarea lui mai puternica. Deci din cauza asta.

Clubul Bebelusilor: Multa lume considera ca se raceste de la frig, lichide reci, picioare desculte, inghetata- exista un adevar in aceste lucruri sau nu?

Dr.Veronescu: Nu, nu este adevarat dar sigur ca nu trebuie tinut pentru aceea copilul in frig  sau in umezeala. Pentru ca frigul si umezeala favorizeaza, dupa cum va spuneam, patrunderea virusului  in organism si actiunea lui mai agresiva. Dar virusurile si bacteriile sunt cele care provoaca o infectie virala sau o infectie bacteriana , frigul nu este cauza, este doar factor favorizant.

Clubul Bebelusilor: Putem face ceva pentru a preveni racelile la bebelusi si copii mici?

Dr.Veronescu: In primul rand sa alegem  un mod de viata sanatos. Adica alimentatia sanatoasa, la copilul mic, bebelusul sub 1 an, daca se poate, alimentatia naturala, la san si sigur alimentatia sanatoasa pe care fiecare parinte o respecta mai ales acum,  nu cred ca sunt multi cei care fac excese la copilul sub 1 an. Pe urma calirea organismului. Cat de mult sa stea la aer. Eu recomand si acum pe perioada de iarna de la 1 luna a copilului. Unii sunt de parere ca si mai repede , dar totusi eu zic sa mai respectam principiul acela vechi care spune ca  vara de la 2 saptamani si iarna de la 1 luna a copilului sa se inceapa calirea organismului, sa stea afara treptat, 20-30 min pana cand ajunge sa stea 2 ore, 3 ore, depinde de vremea de afara. La copilul mai mare se recomanda sporturile in aer liber si  sa stea cat mai mult in aer liber si cat mai putin in casa la televizor, calculator, sau alte metode de pierdere a timpului pe scaun. Copii care incep sa faca sport, inot, ski, sunt din ce in ce mai putin raciti. Si apoi sigur, alimentatia, cum va spuneam, bogata in vitamine, eventual niste vitaminizari daca-s copii mai slabuti sau  prevenirea anemiei si a rahitismului si daca acestea totusi apar, tratarea lor, caci favorizeaza si acestea racelile. Copiii rahitici si anemic fac infectii respiratorii mai des si in forme mai grave.