Placenta indeplineste mai multe functii, printre care:

Functia nutritiva si respiratorie a placentei

Prin placenta si cordonul ombilicat trece oxigenul si nutrientii necesari cresterii bebelusului: proteine, grasimi, zaharuri, apa, vitamine, minerale, toate acele substante prezente in mancarea si bauturile pe care mama le consuma.

Oxigenul din sangele matern trece in sangele fetal prin intermediul placentei. Din sangele fetal trece in sangele mamei anhidrida carbonica.

Functia excretoare a placentei

Placenta indeplineste functia de eliminare a deseurilor, respectiv a reziduurilor metabolice din sangele copilului in sangele mamei.

Functia endocrina a placentei

Placenta produce hormoni, foarte importanti in timpul sarcinii, cum ar fi progesteronul. Nivelul progesteronului din organism este proportional cu varsta sarcinii. Unii hormoni produsi de placenta trec si la copil.

Placenta actioneaza si ca un filtru protector impotriva majoritatii bacteriilor. Cu toate acestea, exista virusi care o pot traversa. De asemenea, substantele din medicamentele pe care mama le ia traverseaza placenta.

In cazul unei sarcini multiple pot exista mai multe placente. Gemenii identici impart de cele mai multe ori aceeasi placenta. In cazul gemenilor sau tripletilor neidentici, fiecare bebelus are placenta lui.

Sangele mamei nu se amesteca niciodata cu sangele fatului deoarece placenta are o structura speciala, vasele de sange ale placentei desi se intrepatrund, raman separate.

Dezvoltarea copilului in cele 40 de saptamani de sarcina depinde in totalitate de tine.

Tot ce ingerezi, ajunge la copil prin placenta. De aceea este atat de important sa adopti un stil de viata sanatos si echilibrat si o alimentatie corecta in timpul sarcinii si sa eviti orice substanta ce ar putea dauna bebelusului.

Placenta ajunge la maturitate in saptamana 34 de sarcina, moment de la care incepe sa imbatraneasca, devenind mai ineficienta.

La nastere, placenta ajunge sa cantareasca in jur de 500 de grame, sau a sasea parte din greutatea copilului pe care l-a hranit.

Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:

Anemia in timpul sarcinii
Pericole alimentare in timpul sarcinii

Controlul greutatii corporale in sarcina
Cum depasesti neplacerile sarcinii ?
Tipuri de contractii
Idei de mese in timpul sarcinii
Evenimente importante in trimestrul III
Exercitiile fizice in sarcina
Vergeturile - ce faci cu ele ?