De multe ori dupa nastere, mai ales daca s-a petrecut prin cezariana la rece, sau daca a fost nastere indusa, cu oxitocina, ori s-a folosit epidurala, mamele au impresia ca “nu le vine laptele”. Uneori este doar o impresie, alteori intr-adevar lactatia se poate instala greu din diverse motive.                          

Care sunt cauzele intarzierii lactatiei, lactatiei scazute dupa nastere?

Cauza: Intarzierea initializarii alaptarii, cel mai frecvent in cazul cezarienelor cu anestezie totala sau al nasterilor premature cand bebelusul trebuie mai intai stabilizat si oricum nu are forta sa suga cateva saptamani sau chiar luni, in functie de gradul de prematuritate si alti factori.

Solutia: Chiar daca bebelusul nu a fost pus la san din prima clipa, in asa numita “ora magica”, tot nu inseamna ca alaptarea este sortita esecului. Cum aveti ocazia puneti copilul la san, cat mai repede, caci oferta de lapte se va regla destul de repede pe masura cererii. Daca bebelusul nu poate fi inca hranit la san mulgeti-va regulat, la minimum 3 ore, chiar daca la inceput vi se pare ca e in zadar si ca nu aveti lapte. 

Cauza: atasarea incorecta a bebelusului, acesta neluandu-si cantitatea necesara de lapte si nestimuland sanul sa produca asa cum trebuie.

Solutia: informati-va cu privire la semnele atasarii corecte si urmariti modul in care bebelusul suge, incercand sa remediati tehnica. Verificati de asemenea daca bebelusul nu are fren labial sau lingual, care de multe ori ii impiedica la supt. 

Cauza: alaptarea la program in loc de alaptare la cerere.

Solutia: puneti copilul la piept de cate ori da semen ca isi doreste, fara a tine cont de ceas. Mai ales la inceputuri alaptarea este extrem de importanta si pe timpul noptii. O frecventa a alaptarii de mai putin de 8 ori in 24 de ore va sabota cu siguranta productia de lapte. 

Cauza: obisnuirea nou-nascutului cu biberoane si sau suzete.

Solutia: chiar daca nou-nascutul nu poate fi inca pus la piept se recomanda hranirea lui cu ajutorul unui SNS sau a unei seringi. De asemenea nu este recomandata folosirea suzetei cel putin in primele luni pana se stabilizeaza lactatia deoarece-i formeaza o tehnica gresita de supt care saboteaza alaptarea. 

Cauze psihologice: uneori lactatia intarzie sa se instaleze deoarece femeia este stresata, nu are incredere in sine, a facut depresie postnatala sau simte repulsie fata de actul alaptarii.

Solutie: sustinerea si incurajarea familiei ajuta mult in astfel de momente si nu ar trebui sa se ezite nici in apelarea la ajutor din partea psihologului.

Cauze fiziologice: din fericire procentul mamelor care nu pot alapta din motive fiziologice este mic, dar exista cazuri in care lactatia nu se instaleaza din cauza unor probleme endocrine sau a altor probleme de ordin medical. Doar medicul sau consultanul in alaptare poate stabili daca se mai poate face ceva pentru reusita alaptarii.

Ce le face pe mame sa creada ca “nu le-a venit laptele”?

  • Nou-nascutul plange mult si nu pare satisfacut cand este pus la san, luat de la san.
  • Bebelusul nu doreste sa fie luat de la san sau cere foarte des sa fie pus la san.
  • Mama incearca sa se mulga dar nu poate scoate lapte.
  • Senzatie de gol in sani.

Toate acestea manifestari pot avea explicatii, apar din diverse motive si nu dovedesc neaparat ca lactatia nu s-a instalat sau ca este insuficienta.