Rahitismul apare cel mai frecvent la copiii mai mici de 2 ani si este, de cele mai multe ori, de natura alimentara.

Simptomele incipiente sunt mai usor de recunoscut de catre un ochi specializat, cum este cel al medicului, insa si tu ca parinte poti invata sa le observi, pentru a putea interveni la timp, cand problema se poate corecta complet. 

Ce este rahitismul?

Rahitismul este o boala a oaselor, cauzata de deficienta de calciu, fosfor sau vitamina D.

In cazul copiilor, cea mai frecventa forma este cea cauzata de deficienta prelungita de vitamina D. Aceasta duce la slaba absorbtie a calciului si fosforului din alimente si la proasta fixare a celor doua alimente in structura oaselor. Prin urmare, oasele devin moi si se deformeaza usor. 

Care sunt factorii de risc?

Cel mai frecvent tip de rahitism intalnit in cazul bebelusilor si al copiilor este cel de origine alimentara. Acesta este cauzat de deficienta de vitamina D.

Se pare ca copiii cu pielea inchisa la culoare sunt mai expusi riscului de a dezvolta rahitism.

Copiii alaptati exclusiv au de asemenea un risc crescut, caci laptele matern este sarac in vitamina D, iar bebelusii mai mici de 6 luni duc adesea lipsa de expunere suficienta la soare. 

In cazul in care mamele au si ele o deficienta cronica de vitamina D, riscul ca si bebelusul sa o mosteneasca este mai mare. In ceea ce ii priveste pe copiii ceva mai mari, lipsa de expunere la soare si dietele vegane reprezinta factori de risc seriosi. 

Simptome ale rahitismului pe care NU trebuie sa le ignori

In functie de stadiul bolii, simptomele pot fi discrete, observabile doar de catre un ochi experimentat, sau pot deveni extrem de evidente. In faza de debut, se remarca modificari ale formei oaselor.

Cutia toracica isi schimba usor forma, coastele devenind evazate. Daca afectiunea inainteaza, apare si aspectul caracteristic de „burtica de african”, cuta toracica ramanand ingusta, coastele curbate spre exterior, iar burtica extrem de bombata.

Aparitia mataniilor costale este un alt simptom caracteristic. De-a lungul coastelor apar niste „margele” care se pot simti la pipait sau care pot deveni clar vizibile cu ochiul liber.

Ingrosarea articulatiilor, vizibila mai ales la nivelul gleznelor si la incheietura mainii, se datoreaza de fapt deformarii capetelor oaselor lungi.

Oasele sunt fragile astfel incat exista un risc crescut de aparitie a fracturilor.

Intarzierile de crestere sunt de asemenea caracteristice rahitismului, desi pot aparea si in cazul altor afectiuni. Copiii rahitici raman mai scunzi decat ar trebui.