Viața cu copiii poate fi descrisă oricum, dar nu plictisitoare. Din păcate, dincolo de aventurile amuzante, care se transformă în amintiri frumoase peste ani, există și momentele deloc plăcute ale urgențelor, în care este important să știi cum să acționezi rapid și eficient. O situație de acest fel este apariția unei hemoragii. Vom discuta în continuare despre tipurile de hemoragii, dar și despre primul ajutor pe care îl putem oferi copiilor atunci când trec printr-un astfel de incident neplăcut.
Tipuri de hemoragii
Hemoragiile pot fi clasificate în funcție de mai multe criterii, dar din punctul de vedere al părintelui, ne interesează doar două dintre ele: localizarea hemoragiei și amploarea acesteia.
În funcție de localizare, hemoragiile se împart în:
• Hemoragii externe – când sângele se scurge la exteriorul corpului și este
vizibil;
• Hemoragii interne – când sângele se scurge în cavitățile corpului. În funcție de volumul de sânge pierdut, discutăm despre:
• Hemoragii minore – în cazul în care pierderea de sânge este mică, așa cum se întâmplă în tăieturile superficiale sau zgârieturi;
• Hemoragii majore – în cazul în care este afectat un vas mare de sânge sau o arteră.
Îngrijirea rănilor superficiale
O zgârietură, o julitură sau o tăietură superficială nu sunt motive de îngrijorare pentru majoritatea părinților. Ele reprezintă, însă, potențiale porți de intrare pentru o mulțime de bacterii care pot determina infecții. Prin urmare, o conduită adecvată este importantă chiar și în cazul lor.
Spălarea rănii
Primul lucru pe care îl vei face după un asemenea incident este să speli rana cu apă curată și rece, ideal la robinet. Jetul de apă va îndepărta murdăria care aderă la suprafața rănii: praful, pământul, resturile vegetale sau orice alte impurități.
În plus, apa rece este ideală pentru că determină vasoconstricție locală și oprește mai repede sângerarea.
Dacă nu ai nicio sursă de apă la îndemână – de exemplu, copilul s-a julit când alerga în parc – folosește apă plată la sticlă. E la fel de bună, chiar dacă nu are aceeași presiune. Dacă există impurități care aderă la suprafața rănii, o compresă sterilă sau o bucată de tifon pot fi folosite pentru a le îndepărta, preferabil prin tamponare sau ștergere ușoară.
Antisepsia
Așa cum precizam și mai sus, orice rană reprezintă o poartă de infecție pentru microbi, de aceea este importantă utilizarea unui antiseptic.
Uită de spirt! Spirtul nu este un dezinfectant pentru mucoase sau pentru răni.
Alternativele recomandate de medici sau farmaciști sunt apa oxigenată, clorhexidina și rivanolul. Apa oxigenată este foarte utilă în cazul rănilor murdare. Efervescența pe care o produce în momentul în care este turnată pe suprafața rănii ajută la dezlipirea
fragmentelor de murdărie. Rivanolul și soluția de clorhexidină sunt alternative eficiente – singurul lor minus este faptul că pătează, deci ai puțină grijă la îmbrăcăminte atunci când le folosești.
Aplicarea unui bandaj Nu e cazul nici să creezi un bandaj de desene animate pentru o zgârietură, nici să obligi copilul să poarte bandajul foarte mult timp. De pildă, în cazul juliturilor, e important ca ele să fie expuse la aer când e posibil, pentru o vindecare mai rapidă. Îngrijirea rănilor profunde Apelarea numărului de urgență În cazul în care ești singur/ă cu copilul, încearcă mai întâi să controlezi hemoragia și apoi sună – nu ar trebui să dureze mai mult de câteva secunde să aplici presiune pe rană, înainte să formezi numărul de telefon. Pune telefonul pe speaker, pentru a nu avea mâinile ocupate. Îngrijirea rănilor penetrante Semnale de alarmă Simptomele unei hemoragii interne includ: În cazul în care observi aceste simptome la copilul tău, sună imediat la numărul unic de urgență. Până la sosirea ambulanței poziționează copilul cu capul mai jos decât restul corpului, pentru a favoriza irigarea cu sânge a creierului, și încearcă să îl menții calm. Vaccinarea de urgență Vaccinul antitetanos Vaccinul antirabic Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Alege un partener de încredere. Produsele ar trebui achiziționate dintr-un loc sigur, iar procurarea lor n-ar trebui să fie o goană nebună, mai ales cât bebe e mic și timpul tău foarte scurt. Sfatul nostru este să-ți faci un aliat de nădejde – Farmacia DONA. Dacă descarci aplicația pe telefon, atunci când cauți un produs, îți apare lista cu cele mai apropiate farmacii de casa ta și de acolo îl poți ridica. Farmaciile DONA au mereu reduceri la multe produse. În plus, beneficiezi de consiliere de specialitate ori de câte ori ai nevoie. Au peste 320 de farmacii în țară și în București.
Protejarea rănii este importantă pentru evitarea contactului cu impurități – mai ales în cazul copiilor, care se iau cu joaca și nu au niciun instinct de a proteja zona cu leziunea. De cele mai multe ori, în cazul rănilor superficiale, un plasture este suficient. Juliturile pot fi acoperite cu comprese sterile, atașate fie cu leucoplast, fie un tifon.
Rănile profunde prezintă un pericol imediat, deloc neglijabil, legat de afectarea unui vas de sânge mai mare sau a unei artere și de o sângerare puternică. Nici în această situație nu ar trebui să intri în panică, ci să acționezi rapid și eficient.
Apelarea numărului de urgență în cazul unei hemoragii puternice este … o urgență. În cazul în care accidentul a avut loc într-un spațiu public sau dacă mai este cineva de față, roagă persoana respectivă să sune la numărul unic de urgență.
Uneori, corpul străin care a produs rana rămâne înfipt în corpul victimei. Evident, dacă este vorba despre o așchie măruntă, o vei extrage imediat. Pe de altă parte, dacă discutăm despre o așchie de dimensiuni mari, un cui lung sau alte obiecte, evită să le atingi pentru a nu produce răni interne mai grave. Aplică presiune în jurul lor pentru a opri sângerarea și așteaptă sosirea echipajului de urgență sau intervenția medicală la camera de gardă.
În cazuri rare, un traumatism puternic poate să determine ruperea unor vase de sânge în interiorul organismului, fără ca acest lucru să determine o hemoragie la exterior. Vorbim, în acest caz, despre o hemoragie internă, cel puțin la fel de periculoasă.
• Durere;
• Cianoză: pielea copilului e vânătă pe întregul corp, în special în jurul gurii;
• Respirație și puls accelerate;
• Oboseală accentuată;
• Piele rece și umedă;
• Confuzie și pierderea cunoștinței.
În unele situații, specificul rănii produse impune efectuarea unui vaccin pentru prevenirea unor infecții foarte grave sau mortale. Este vorba despre vaccinul împotriva tetanosului și despre vaccinul antirabic.
Vaccinul împotriva tetanosului este inclus în schema de vaccinare națională, prin urmare copiii vaccinați sunt protejați. Totuși, în anumite situații, medicul poate considera oportună administrarea unei doze suplimentare. În cazul plăgilor profunde sau al plăgilor înțepate, discută cu medicul despre necesitatea administrării unui rapel de urgență. Pentru o eficiență maximă, acesta ar trebui făcut în primele 48 ore după accident.
Rabia este o boală virală mortală, pentru care nu există tratament. Deși numărul cazurilor de rabie s-a redus semnificativ, orice mușcătură a unui animal nevaccinat reprezintă un factor de risc, chiar dacă riscul este unul foarte mic. Acesta este motivul pentru care, în cazul în care copilul tău a fost mușcat de un animal nevaccinat antirabic, cea mai bună decizie este să mergi la Spitalul de Boli Infecțioase cel mai apropiat ca să începi protocolul de vaccinare antirabică.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor