Din 1980, când termenul de autism infantil a fost inclus pentru prima dată în manualul de diagnosticare și statistic al tulburărilor mintale, conștientizarea autismului a crescut, iar oamenii doresc să învețe modalități prin care pot ajuta părinții să se ocupe de copiii lor cu autism. Dacă cunoști o familie cu unul sau mai mulți copii diagnosticați cu tulburare de spectru autist (TSA), sau prietena ta tocmai te-a anunțat că are autism copilul ei, s-ar putea să fii interesat să îi acorzi orice ajutor îți stă în putință pentru a-i face viața un pic mai ușoară.
Cum poti ajuta
Să te oferi sa acorzi ajutor este putin cam delicat; s-ar putea să dai înapoi pentru că nu vrei să jignesti și să ajungi să te simți vinovat că nu faci suficient pentru a ajuta. Acest lucru este valabil mai ales atunci când este implicat un copil. Cu toate acestea, există mai multe modalități de a sprijini prietenii, vecinii și rudele fără a intra în joc.
Află elementele de bază
Dacă nu ai cunoscut sau ai lucrat deja cu copii diagnosticati cu tulburare de spectru autist, află ce înseamnă termenul înainte de a oferi ajutor. Cu ceva cunoștințe de bază, vei putea înțelege când prietena ta îți vorbește despre copilul ei. Nu este nevoie să devii un expert în domeniu – fiecare caz este diferit – dar știind ceva despre elementele de bază, nu vei face greșeala de a pune întrebări superficiale și poți răspunde cu atenție. Autism Voice este o asociație care oferă o imagine de ansamblu a ceea ce fac părinții și prin ce trec ei, pe măsură ce se confruntă cu tulburarea copilului lor. Oferă informații pas cu pas, de la recunoașterea semnelor prin evaluare până la terapia ABA și vă spune varietatea tipurilor și nivelurilor de autism. Odată ce știi puțin despre subiect, prietena ta va simți că vorbește cu cineva care înțelege. Citește mai multe informații pe www.autismvoice.ro
Nu îți schimba atitudinea
Când afli că prietena ta are un copil cu autism, tratează aceste informații mai degrabă ca o revelație decât ca un șoc. Aceste informații aruncă într-o nouă lumină temperamentul copilului, dezvăluind de ce se comportă așa, cum face, astfel încât să poți învăța să faci față comportamentului său în moduri pe care nu le-ai știut până acum. Diagnosticul lui nu înseamnă că este diferit acum, este tot copilul pe care îl știai și până acum. Sarcina care îți revine pentru a analiza metodele de abordare a copilului este și la tine. Nu te poți îndepărta de prietenul tău/ prietena ta pentru atâta lucru. Fiecare copil cu autism are particularitățile sale, la fel ca alți copii, dar odată ce înțelegi de ce se comportă așa, vei putea ajuta mai mult.
Modul cel mai simplu de a face acest lucru este să întrebi părinții. Deoarece ai învățat deja noțiunile de bază privind TSA, pune întrebări fără să provoci ofense.
• Pune întrebări despre programul de terapie a copilului, obiceiuri alimentare și metode.
• Învață-i aprecierile și antipatiile în detaliu, mai mult decât înainte și întreabă dacă există lucruri pe care ar trebui să le eviți, dar nu-l trata ca pe un caz medical. Nu este.
• Află micile metode de încurajare, inclusiv etapele obișnuite ale copilăriei, cum ar fi schimbarea dinților de lapte.
• Spune-le despre cât de înalt a crescut și ce ochi minunați are; aceste lucruri sunt importante pentru părinții săi.
• Amintește-ți mereu că el și familia lui sunt încă persoanele simpatice pe care le cunoșteai înainte de diagnostic.
Învață să interacționezi
Pentru părinții care au un copil cu autism, este util ca cei din jur să știe cum să interacționeze cu copilul lor. Autism Voice are sfaturi cu privire la dificultățile pe care oamenii le întâmpină în comunicarea cu copiii cu autism. Am inclus aici o listă de sfaturi, care te pot ajuta să te raportezi la cei diagnosticați cu TSA, astfel încât să îi înțelegi și, la fel de important, să te înțeleagă. Nu este nevoie să înveți abilități complicate. Poate fi la fel de simplu ca:
• Fii față în față când vorbești sau te joci.
• Vorbește încet și folosește mai puține cuvinte.
• Folosește gesturi și suporturi vizuale.
• Motiveaza copilul să ceară lucruri.
Odată ce părinții unui copil cu TSA văd că poți interacționa cu copilul lor, îi scutești de rolul obositor de a interpreta tot ceea ce face el sau ea.
Înțelege stresul
Dacă părinții unui copil cu autism par a fi retrași sau neatenți atunci când vorbești cu ei, ia în considerare nivelul de stres și îngrijorare cu care acștia se confruntă zilnic. Toată lumea se plânge din când în când de presiune, dar părinții copiilor cu autism pot avea tulburări de somn, se îngrijorează cu privire la problemele legate de tratamentul copilului lor și nu se mai preocupă de viitorul lor, ci doar de al copilului.
Oferă-le suport și înțelegere a presiunii la care sunt supuși. Pune întrebări, chiar dacă nu ai soluții și nu te supăra dacă par uneori absenți în conversație. Uneori, doar oferirea unui umăr pe care să se liniștească sau o ieșire la o cafea, pot fi suficiente pentru a-i face să-și dea seama că nu sunt singuri cu problemele lor.
Oferă relaxare și ieșire din zona gri
Părinții copiilor cu autism au nevoie de timp separat de copiii lor pentru a se relaxa și a fi ei înșiși. Ca toți părinții de altfel. Gândește-te la toate momentele în care tu, ca părinte, ai simțit nevoia să scapi și să ai câteva ore pentru tine. Părinții unui copil cu autism apreciază timpul petrecut pentru a se destresa și este un mod în care poți ajuta maxim.
Oferă-te să stai cu copilul în timp ce ei își iau o seară liberă pentru a vedea un film sau pentru a lua masa. Mamei unui copil mic sau preșcolar diagnosticat cu TSA îi poți oferi o ieșire la salonul de înfrumusețare sau la shopping. Este un gest mic care însă îi oferă o distragere a atenției față de preocupările cotidiene.
Petrece timp de calitate cu copiii neurotipici
Părinții care au un copil autism, la fel ca orice alt părinte, se simt adesea vinovați că nu împart timpul în mod egal între toți copiii lor. Oferă-le posibilitatea de a se bucura de timp de calitate împreună cu ceilalți copiii ai lor. Terapeuții noștri recomandă ca nu tot timpului liber să fie petrecut ca o întreagă familie, ci și se separat. Poți ajuta oferind părinților posibilitatea de a-și scoate copiii singuri în timp ce tu îi îngrijești copilul cu autism, la fel și invers, dacă este nevoie. Le faci un serviciu important.
Oferă asistență financiară
Un copil cu autism îi solicită foarte mult financiar pe părinți în mai multe moduri. Aceștia au nevoie de:
• Tratamente/terapie
• Jucării
• Medicamente
• Programări la medici
• Educație
• Nevoi dietetice speciale.
Mai mult, o familie care anterior avea două venituri ar putea avea nevoie brusc ca unul dintre salariații casei să rămână acasă și pentru a avea grijă de cerințele copilului lor. Fiind așa, fii conștient că familia se cam luptă pentru a-și menține un nivel de trai acceptabil și nu se poate bucura de aceleași activități de agrement pe care le-a avut în trecut.
Oferta de ajutor financiar este o problemă delicată; cu toate acestea, există și alte modalități prin care o poți face. Cadourile pot fi apreciate; zilele de naștere, Crăciunul și ocaziile speciale vă oferă posibilitatea de a ajuta mai mult decât un cadou de complezență. Puteți oferi:
• Ședințe suplimentare de terapie
• Jucării adecvate
• Dar și cosmetice sau haine pentru părinți ( pentru ca ei se vor focusa pe copil, nu pe ei)
Astfel de cadouri nu vor provoca ofensă. Dar întreaba-ți mai întâi prietenii pentru a te asigura că oferi cadouri potrivite pentru copilul lor.
Sună din magazin
Dacă știi că părintele unui copil cu autism îi este greu să treacă pe la magazin pentru cumpărăturile curente, sună-l pentru a întreba dacă are nevoie de ceva. S-ar putea să fie jenat să îți ceară să faci un drum special, dar dacă menționezi că ești deja acolo, va spune probabil că există articole de care are nevoie. Acesta este un ajutor foarte ușor, dar care înseamnă mult pentru oameni. Prietenul tău va aprecia foarte mult pentru ca va economisi timp, nu trebuie să se îmbrace și să-și transporte copilul la magazin, nici nu trebuie să-și facă griji pentru comportamentul acestuia în public. Lasă-i cumpărăturile în drum spre casă și dacă vă sugerează cafea, fa-ți timp.
Evenimente
Autism Voice îi poate ajuta pe părinții care nu stiu ce să facă prin cursurile gratuite oferite prin programul Pass The Voice
Donează
Dacă nu ai un prieten cu un copil cu autism, să știi că poți ajuta orice alt părinte cu un copil cu autism, fie poți trimite cuvântul VOCE prin SMS la numărul 8844, fie găsești aici https://autismvoice.ro/implica-te/ diferite feluri în care te poți implica.
Acestea sunt doar zece modalități prin care poți ajuta părinții pe care îi cunoști și care au un copil cu TSA. Folosește-le ca punct de plecare, dar poți avea și alte idei. Indiferent cât de mic pare ajutorul tău, doar faptul că încerci să ajuți va face diferența.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.