Sarcina toxica este destul de rara, dar este bine ca orice mamica sa o poata identifica, pentru ca ea poate avea si unele consecinte negative asupra sanatatii. Odata cu sarcina ducesei de Cambridge si mai multe femei au aflat ca exista unele cazuri in care sarcina ii poate provoca o stare de rau viitoarei mamici si care poate duce chiar la internarea in spital pentru o perioada mai scurta sau mai lunga de timp. Insa cate sacrificii nu face o viitoare mamica cu gandul sa aiba un bebe sanatos?
Purtand denumirea stiintifica de Hyperemesis Gravidarum, sarcina toxica poate pune nenumarate probleme viitoarei mamici, care se poate simti complesita si epuizata. Desi este relativ rara, aparand in maxim 3% dintre sarcini, uneori sarcina toxica poate fi greu de identificat. Si asta pentru ca pana la 70% dintre femeile care sunt insarcinate vor avea greturi matinale, in special in prima parte a sarcinii.
Ce este sarcina toxica?
Pentru a putea cere ajutorul de care are nevoie, femeia gravida trebuie sa poate face diferenta intre greturile matinale, care sunt perfect normale, si sarcina toxica. Principalul semn al unei sarcini toxice este starea de rau prelungita. Gravida va suferi de greturi in exces, poate pierde in greutate si exista un risc crescut de deshidratare. Cel mai probabil femeia afectata se va stradui sa se poata ocupa de sarcinile de zi cu zi. Daca te straduiesti sa mananci si sa bei apa fara sa iti fie rau si incepi sa pierzi in greutate, este cazul sa te adresezi medicului. Cu cat este detectata mai repede, cu atat sarcina toxica va face mai putin rau.
Cauzele aparitiei nu sunt cunoscute, dar femeile care au o persoana in familie care a fost afectata de sarcina toxica, cele care sunt insarcinate cu gemeni sau tripleti si cele care sufera de rau de masina sau migrene sunt mai predispuse sa sufere din cauza acestei afectiuni. Sarcina toxica incepe sa se manifeste intre saptamana a patra si saptamana a saptea, iar simptomele incep sa se atenueze intre saptamana a 14-a si a 16-a de sarcina. In cele mai multe cazuri, pana cand ajunge in saptamana a 20-a de sarcina, viitoarea mamica nu va mai suferi deloc.
Efectul sarcinii toxice asupra bebelusului
Daca este detectata devreme sarcina toxica este putin probabil sa il afecteze pe bebe. Este posibil ca daca mamica gravida slabeste din cauza sarcinii toxice atunci bebelusul sa se nasca cu o greutate mai mica decat media. Totusi, nu ar trebui sa te ingrijorezi. Daca te simti deshidratata sau iti este rau foarte des, adreseaza-te medicului care te poate ajuta. De asemenea, este bine de tinut minte ca majoritatea medicamentelor impotriva greturilor sunt sigure si pentru femeile insarcinate, deci le poti folosi pana cand ajungi la doctor. Dar nu uita sa citesti cu atentie prospectul!
Ce pateste mamica care are o sarcina toxica?
Pe de o parte, sarcina toxica are efecte fizice: viitoarea mamica se simte epuizata, ii este rau si nu poate sa se ocupe de munca sau de alte activitati. Se simte deshidratata si pierde vitamine si minerale care ii sunt esentiale atat ei, cat si lui bebe. Pe de alta parte, aceasta conditie medicala are si implicatii emotionale, care nu ar trebui ignorate. Multe femei se vor simti deprimate si nu se vor putea bucura de sarcina asa cum si-ar dori.
Este important ca daca suferi din cauza sarcinii toxice sa vorbesti cu cei din jurul tau care vor trebui sa fie mai intelegatori si sa te ajute in orice fel pot. De asemenea, evita sa stai in spatii unde mirosurile iti pot provoca starea de greata. Daca nu poti sa simti niciun miros de mancare fara sa ti se faca imediat rau, incearca sa mananci alimente reci, care vor mirosi mai putin.
Pentru a nu te deshidrata, incearca sa bei guri mici de apa mai rece, sa bagi un cub de gheata in gura sau sa gusti apa cu lamaie. Vei avea nevoie de multa odihna, pentru ca atunci cand esti obosita simptomele se vor agrava. Si nu iti fa griji pentru treburile pe care nu le poti termina. Prioritatea ta este bebe, celelalte sarcini pot sa mai astepte. De asemenea, nu te ingrijora prea tare in privinta lucrurilor pe care le poti manca. Este mai important sa te poti hrani cate putin, chiar daca nu este deosebit de sanatos, decat sa iti faci griji pentru alimentatia ta in aceste momente!
Tie ti-a fost deosebit de rau in sarcina? Cum ai reusit sa combati greturile matinale?