Este deja universal cunoscut faptul că un indice de masă corporală (IMC) peste limita normală reprezint un risc important pentru sănătate. Ce se întâmplă, însă, în cazul unei gravide supraponderale și cum influențează greutatea corporală modul de evoluție a sarcinii?
Medicul ginecolog recomandă oricărei mame să ia cât mai puține kilograme în timpul sarcinii. Dar ce ne facem când viitoarea mămică este deja supraponderală în momentul în care a rămas însărcinată? Iată o serie de informații utile de la domnul doctor Silviu Iștoc, medic primar obstetrică-ginecologie.
Care sunt riscurile asociate unui IMC>30, în sarcină?
Există unele complicații care pot apărea inclusiv în cazul unei sarcini normale, dar a căror frecvență crește în cazul gravidelor supraponderale și obeze. Printre acestea se numără:
• Diabetul gestațional
• Preeclampsia
• Disfuncțiile cardiace
• Avortul spontan.
Gravida supraponderală și riscul de diabet gestațional
Diabetul gestațional este o variantă de diabet care se diagnostichează, pentru prima oară, în timpul unei sarcini. Asemeni altor tipuri de diabet, și diabetul de gestație afectează modul în care organismul preia și utilizează glucoza.
Unele gravide reușesc să țină sub control diabetul de gestație cu ajutorul alimentației, dar în cazul altora poate fi nevoie de medicație pentru a-i controla efectele. Printre riscurile asociate diabetului de gestație se numără nașterea prematură, decesul fetal sau nașterea unui bebeluș cu o greutate mult mai mare decât normal – lucru care poate determina complicații legate de venirea sa pe lume.
Elevit 1 este un supliment alimentar conceput special pentru a ajuta la acoperirea necesităților nutriționale din perioada de pre-concepție și primele 12 săptămâni de sarcină, și reprezintă o combinație de multivitamine și minerale, printre care acid folic, vitamine din grupul B și metafolin. Este important să începi să iei Elevit 1 comprimate filmate zilnic, cu cel puţin o lună înainte de a începe încercările de a rămâne însărcinată. Elevit 1 comprimate filmate te ajută să acumulezi substanţele nutritive esenţiale pentru a sprijini dezvoltarea sănătoasă a copilului tău încă din ziua concepţiei sale. Mai multe despre ELEVIT 1 aici
Diabetul gestațional dispare de obicei după naștere, dar femeile care dezvoltă diabet în sarcină au un risc mai mare de a face diabet mai târziu în cursul vieții.
Pentru a putea interveni prompt și pentru a ține sub control impactul potențial al diabetului gestațional, gravidei cu supraponderalitate sau obezitate i se va recomanda să facă și să repete testul de toleranță la glucoză.
Din păcate, obezitatea mamei afectează și copilul, iar medicii se așteaptă la o sarcină cu o frecvență mai mare a defectelor congenitale la copil dar și cu alterarea metabolismului copilului, iar asta se traduce printr-o greutate mai mare a bebelușului la naștere, cu probleme în cazul unei nașteri naturale. Și din păcate, această afectare a metabolismuli se răsfrânge în copilărie, iar un exemplu este obezitatea infantilă. Mai multe informații despre acest subiect ne oferă domnul doctor Silviu Iștoc, medic primar obstetrică-ginecologie.
Gravida supraponderală și riscul de preeclampsie
Preeclampsia este o complicație a sarcinii care se manifestă cu hipertensiune arterială care determină afectarea funcției renale, proteinurie și afectarea consecutivă a altor organe. Cauzele precise ale preeclampsiei nu sunt cunoscute, dar s-a demonstrat că ea are legătură cu modul în care funcționează placenta. Frecvența eclampsiei este mai mare în rândul femeilor cu o alimentație deficitară și al celor cu un indice de masă corporală mare, dar are și o componentă genetică. Ținerea sub control a tensiunii arteriale este importantă pe toată durata sarcinii, dar ea trebuie montorizată îndeaproape în special în trimestrul 3, la medicul ginecolog, medicul de familie și acasă.
Gravida supraponderală și disfuncțiile cardiace
Sarcina în sine reprezintă un stres suplimentar pentru organism – pentru sistemul circulator în mod special, având în vedere că volumul de sânge circulant crește cu peste 50% în această etapă. Mai mult, schimbările hormonale din sarcină sunt și ele responsabile pentru modificări cardiace. Din păcate, obezitatea este un alt factor de risc important pentru aparatul cardiovascular. Cumulați, toți acești factori pot determina disfuncții cardiace mai mult sau mai puțin severe, care trebuie supravegheate atent și gestionate cu medicație adecvată.
Gravida supraponderală și avortul spontan
Conform studiilor statistice, riscul de avort spontan crește cu 25 – 37% în cazul gravidelor supraponderale și obeze, față de riscul pe care îl are restul populației. Cauzele sunt încă incomplet elucidate, dar par să aibă de-a face cu dezechilibrele hormonale, mai precis cu excesul de estrogen asociat abundenței de țesut adipos și cu rezistența la insulină pe care o manifestă aceste paciente.
Am un IMC mare: Ce pot face în legătură cu asta?
Modul în care poți acționa pentru o sarcină fără probleme și un bebeluș sănătos depinde de perioada în care te afli, dacă bebe este doar un plan, sau a devenit deja o realitate.
IMC mare în perioada preconcepție
În această situație este foarte important să reușești să scazi în greutate înainte de a concepe. Medicul ginecolog poate face o evaluare completă preconcepție, după care te poate îndruma către un medic nutriționist care să te ajute să reechilibrezi balanța metabolică.
Cu ajutorul unui specialist, poți afla care este necesarul tău real de macronutrienți, vitamine și minerale, și cum să adopți un stil de viață sănătos, cu obiceiuri alimentare care să te ajute să ajungi la un IMC normal.
IMC mare în sarcină
Gravida cu probleme legate de IMC trebuie să beneficieze de monitorizare regulată din partea medicului, mai frecventă decât în cazul altor gravide. De asemenea, adoptarea unui stil de viață sănătos și a unei alimentații echilibrate este importantă oricând.
Vizitele la un medic nutriționist sunt utile și în această perioadă, pentru controlul alimentației și pentru asigurarea unui aport de nutrienți adecvat, fără creșterea inutilă a aportului caloric. Pe de altă parte, colaborarea cu medicul ginecolog determină identificarea precoce a semnelor unor posibile complicații, pentru o intervenție rapidă și eficientă.
Ce poate face o viitoare mămică cu un indice de masă corporal (IMC) mare, peste 30, pentru a avea o sarcină sănătoasă? Mai multe informații și sfaturi despre acest subiect ne oferă domnul doctor Silviu Iștoc, medic primar obstetrică-ginecologie.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.