Despre potențialul medical al terapiilor cu celule stem se vorbește la scară largă de peste 10 ani, iar în prezent acesta este mai generos decât oricând, datorită introducerii recente a celulelor stem mezenchimale în protocoalele de tratament.
Merită să recoltez celule stem?
Nașterea bebelușului este un moment unic din multe puncte de vedere, printre care și acela că oferă ocazia de a recolta și stoca sânge provenit de la nivelul cordonului ombilical și al placentei. Din aceste țesuturi se separă celulele stem, un produs biologic caracterizat de un potențial extraordinar în ceea ce privește tratarea afecțiunilor grave de tip oncologic, neurodegenerativ și nu numai.
Ultima perioadă de sarcină e caracterizată de emoții puternice și de cheltuieli importante, prin urmare mulți părinți se întreabă dacă are rost să crească presiunea financiară optând pentru recoltarea și prezervarea celulelor stem. Luând în calcul progresele medicinii moderne, răspunsul este, fără îndoială, da: recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical poate fi privită ca o poliță de asigurare pentru sănătatea copilului și a familiei, pe care nu o poți încheia decât o singură dată în viață. Nu ar fi păcat să ratezi o asemenea ocazie?
Ce sunt celulele stem?
Celulele stem sunt celule capabile să se specializeze în diferite direcții. În condiții adecvate, ele se pot divide și pot genera diverse tipuri de alte celule: leucocite, neuroni, celule musculare sau celule osoase.
Cum se justifică interesul științific pentru celulele stem?
Studiile efectuate în legătură cu aceste celule stem au ca scop să aducă mai multă lumină asupra unor subiecte de interes medical legate de:
- Modul în care apar unele boli;
- Medicina regenerativă: celulele stem pot fi ghidate în vederea regenerării tisulare, în acele zone afectate de boală. Până în prezent s-au obținut rezultate încurajatoare în tratarea leziunilor măduvei spinării, a diabetului de tip 1, a bolii Parkinson, sclerozei laterale amiotrofice, bolii Alzheimer, afecțiunilor cardiace, accidentului vascular cerebral, arsurilor, cancerului și osteoartritei. În plus, celulele stem oferă potențialul de a permite dezvoltarea de țesuturi utilizabile pentru transplant;
- Testarea eficienței și siguranței unor medicamente: înainte de testele clinice efectuate pe subiecți umani, cercetătorii pot folosi celulele stem pentru a minimiza riscurile în ceea ce îi privește pe pacienți.
Ce este terapia cu celule stem (medicina regenerativa) și cum funcționează aceasta?
Terapia cu celule stem este cunoscută și sub denumirea de medicină regenerativă. În cadrul acestei ramuri medicale se promovează procesul de reparare tisulară cu ajutorul celulelor stem sau al derivatelor acestora. Conform oamenilor de știință, reprezintă un capitol nou în ceea ce privește modul de efectuare a transplanturilor de organe, care oferă speranțe mari deoarece elimină una dintre cele mai mari provocări: disponibilitatea redusă a organelor provenite de la donatori.
Celulele stem sunt crescute, înmulțite și dirijate în procesul de diferențiere. Ulterior, celulele specializate rezultate pot fi transferate în corpul pacientului. O afecțiune cardiacă poate fi tratată și reparată cu ajutorul unui transfer de astfel de celule specializate, sănătoase, în zona afectată. De altfel, cercetătorii au demonstrat deja acest proces de reparare tisulară miocardică la pacienți umani, iar studiile sunt în continuă desfășurare.
Ce afecțiuni au fost deja tratate cu succes cu celule stem?
În cazul adulților, medicii au efectuat deja transplant de celule stem pentru înlocuirea țesuturilor distruse în decursul chimioterapiei. Ele pot fi folosite pentru tratarea unor tipuri de cancer si a unor afecțiuni ale liniilor sangvine, cum ar fi leucemia, limfomul, neuroblastomul sau mielomul multiplu.
Cercetări mai recente au evidențiat progrese excelente în tratarea patologiilor din sfera neurologică, folosindu celule stem. Până în prezent s-au obținut rezultate bune în tratarea accidentului vascular cerebral la adulți, a tetraparezei spastice, sclerozei laterale amiotrofice și sclerozei multiple. Dar utilizările celulelor stem nu se opresc aici.
În pediatrie, celulele mezenchimale recoltate la naștere contribuie la îmbunătățirea dezvoltării copiilor cu tulburări din spectrul autist. Aceleași celule mezenchimale pot fi folosite pentru a da naștele la celule cartilaginoase, musculare, adipoase sau la neuroni, celulele stem hematopoietice rămânând a fi utilizate pentru generarea liniei albe. Tratamentele efectuate la copii cu vârste între 3 și 7 ani și greutate de până la 30 kg au rezultat în îmbunătățiri evidente la aproximativ două treimi dintre pacienții incluși în studiul clinic.
Ținând cont de progresele spectaculoase pe care medicina le face de la an la an, devine evident pentru părinți și viitorii părinți că recoltarea de celule stem și celule mezenchimale imediat după nașterea copiilor reprezintă o fereastră de oportunitate, o asigurare de viață pe care ar fi păcat să o rateze.
Aducem în fața dumneavoastră specialiști si reprezentanți ai uneia dintre cele mai mari și cele mai cunoscute bănci de celule stem, Biogenis. Răspundem, printre altele, la întrebări precum:
Ce sunt celulele stem?
Ce sunt celulele Stem Mezenchimale (CSM)?
Cum se recolteaza celulele stem?
Recoltarea celulelor stem la nastere: Cat de importanta este si cum ajuta?
Cum și când se recolteaza celulele stem la nașterea copilului?
In ce spitale pot fi recoltate aceste celule stem?
Care sunt costurile pastrarii celulelor stem si pentru cati ani se platesc?
Care sunt beneficiile pastrarii celulelor stem intr-o banca si cati ani pot fi pastrate?
Alegerea bancii de celule stem – Cum sa facem alegerea cea mai potrivită?
Citește pe larg aici: Totul despre celule stem – Pentru liniștea și sănătatea familiei
Informații complete despre serviciile suplimentare Biogenis pot fi găsite pe biogenis.ro
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.