Erupția completă a fiecărui dinte de lapte durează, în medie, 8 zile, dar timpul pe care dintele îl petrece crescând în interiorul gingiei este dificil de cuantificat. Odată ce dintele a străpuns gingia complet, durerea se calmează. Cu cât bebelușii sunt mai mici, cu atât erupția dentară este mi greu de suportat pentru ei. Se crede că durerea asociată erupției dentare este una constantă, surdă, cu intensitate crescândă în cele 4 zile care preced perforarea gingiei.
Dragă mămică,
Abia ai depășit perioada colicilor și iar trebuie să îl vezi pe bebe necăjit! Mic și neajutorat, cum e el, și de data aceasta se pare că sunt primii dințișori cei care îl supără! Bietul de el, nu se poate odihni cum trebuie și se trezește deodată din somn, plângând tare și aproape inconsolabil. Nu mai mănâncă la fel de mult și de liniștit ca odinioară: mușcă mamelonul, mușcă tetina biberonului, mușcă lingurița cu care îi oferi mâncarea solidă. Uneori, îți apucă degetul sau mâna și le mușcă și pe ele, încercând să își aline durerea de gingii.
Somnul de noapte a devenit un chin pentru amândoi – cine să doarmă, de fapt? Pielea perfectă din jurul guriței lui bebe este acum roșie și iritată, căci durerea îl face să saliveze mult și să scuipe saliva. Nici un joc nu mai e destul de amuzant, nici o plimbare destul de interesantă, căci tocmai când ziceai că i-ai distras atenția și e concentrat la altceva, îl observi cum întoarce buza de jos, iar ochișorii i se umplu de lacrimi!
În general, incisivii inferiori centrali sunt primii dințișori care erup, urmați de incisivii superiori centrali și, apoi, de incisivii laterali. Pentru majoritatea bebelușilor, disconfortul pronunțat apare în momentul erupției primelor măseluțe și a caninilor, dar fiecare copil este diferit și manifestă un set diferit de simptome. Vârsta medie de apariție a primilor incisivi este de 6-7 luni, dar la unii bebeluși primul dinte își face simțită apariția încă de la 3 luni!
Degetarul special pentru masajul gingiilor este de ajutor în a-l face pe bebe să se simtă ceva mai bine, atâta cât are răbdare să suporte manevra. Jucăria pentru dentiție îi place mult, mai ales atunci când apuci să o ții un pic în frigider înainte să i-o dai! Suprafața sa texturată pare să îi maseze gingiile atunci când o strânge, iar faptul că e rece probabil că îi mai amorțește disconfortul.
Din păcate, la momentul mesei sau la ora de culcare, nici una dintre aceste soluții nu mai e de ajutor, iar cele mai importante activități pe care ar trebui să le desfășoare micuțul tău sunt perturbate, iar și iar, de durere. E îngrozitor să îți vezi bebelușul chinuindu-se astfel! Iar agitația lui începe, parcă, să ți se transmită și ție: ești obosită, agasată, îngrijorată și suferi pentru că nu reușești să îl alini!
Ai încercat să folosești Osa Gel?
Osa Gel este un gel gingival natural, pe bază de extracte din plante și uleiuri esențiale, prezente într-o concentrație cu mult sub limita de toxicitate pentru copii atât de mici. Osa Gel nu conține lidocaină; datorită efectului răcoritor plăcut, el este liniștitor și reușește să amelioreze disconfortul în mod perfect natural.
Pentru liniștea ta, iată ce mai trebuie să știi despre Osa Gel:
• Poate fi utilizat încă de la apariția primilor dinți de lapte
• Nu conține lidocaină
• Poate fi aplicat de cel mult 3 ori pe zi, preferabil înainte de culcare
• Nu conține conservanți, coloranți, parabeni, fluor sau zahăr.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.