A sosit mult așteptatul moment: îl aduci acasă pe cel mai tânăr membru al familiei! Indiferent câte cărți despre sarcină și îngrijirea nou-născutului ai citit sau cât de meticulos ai pus toate la locul lor, nimeni nu te poate pregăti pentru primele zile de după nașterea copilului – o perioadă adesea minunată și în același timp copleșitoare. Îți prezentăm un scurt ghid, foarte cuprinzător, a ceea ce trebuie să știi în primele zile de viață ale bebelușului tău. Am adunat pentru tine sfaturile specialiștilor pentru a te ajuta să înțelegi ce se întâmplă cu tine și cu bebelușul tău în această perioadă.
Primele 3 luni din viața bebelușului, cunoscute ca al patrulea trimestru de sarcină, sunt pline de bucuria întâlnirii cu micuțul de care te vei îndrăgosti și e presărat cu toate acele „prime“ încercări ale maternității prin care vei trece alături de el. Uneori e greu, și asta este adevărat; corpurile noastre se schimbă în zeci de moduri în timp ce ne adaptăm la viața alături de bebe și la nevoile lui. Adevărul e că multe mămici nu știu foarte multe despre al patrulea trimestru până nu ajung în această perioadă. Și, uneori, e prea târziu.
De aceea, 3 specialiști de încredere Pampers au adunat într-un rezumat cele mai importante sfaturi care să te ajute să treci cu bine peste această perioadă. Vizionează și filmulețele pentru a-i cunoaște pe specialiștii de încredere ale căror sfaturi îți vor schimba percepția despre lăuzie și maternitate.
Imaginează-ți cea mai frumoasă și mai emoționantă întâlnire din viața ta. Care te va schimba pentru totdeauna, fiindca te va face… mămică! Pregătește-te pentru ea cu dr. Irina Matei și câteva sfaturi utile: Cum te pregătești pentru naștere
PRIMA NOAPTE ACASĂ CU BEBE
Deși e recomandat să nu faci nimic altceva decât să-ți copilul la sân, să-l hrănești, să-ți faci un duș și să te întorci lângă el, prima noapte acasă cu bebe tot va fi cel mai dur test prin care vei trece.
Bebelușul are câteva nevoi de bază:
- să fie hrănit;
- să doarmă;
- să te simtă aproape;
- să sugă;
- să-i fie schimbat scutecul.
Deși hormonii te vor ține trează, iar anxietatea legată de îngrijirea bebelușului poate fi copleșitoare, mama are nevoie de:
- odihnă;
- hrană;
- liniște;
- bebelușul aproape.
Sfaturi pentru prima noapte cu bebe (CE SĂ NU FACI)
Dr. Ilinca Tranulis, pediatru, rezumă foarte bine cele 5 momente principale ale acestei prime nopți și vine cu sfaturi foarte pertinente:
IGIENĂ: „Sari peste băiță în prima seară. E suficient să-i schimbi scutecul dacă linia de pe el se colorează și să-l speli la funduleț dacă are scaun.“ Nu-i așa că te-ai mai liniștit? Prima băiță îți dădea o stare de nervozitate din cauza necunoscutului, dar așa, dacă spune pediatru că poți amâna băița e mult mai bine. Ai timp să schimbi câteva scutece până la băiță și să te mai obișnuiești cu bebelușul.
HRĂNIRE: „Oferă-i des să sugă, ori de câte ori mișcă din guriță, duce mâinile la guriță ori începe să scâncească. Se va trezi des, pentru că i se face repede foame. Dacă doarme mai mult de 4 ore de la ultima masă, trezește-l și încearcă să-l hrănești.“ Majoritatea copiilor mănâncă de șase până la 10 ori pe zi, într-un interval de 24 de ore. Cel puțin în primele trei luni de viață, copiii se trezesc noaptea pentru a fi hrăniți.
URMĂREȘTE TOATE SFATURILE DR: ILINCA TRANULIS, PEDIATRU AICI: Cum e prima noapte cu bebe acasă (pampersclub.ro) și acest material video:
PLÂNS: De regulă, nou-născuții plâng de foame, pentru că scutecul este ud sau murdar, flatulează sau au indigestie, temperatura mediului ori poziția corpului este inconfortabilă.
Când nu se simt confortabil, vor căuta ceva de supt. Hrănirea nu înlătură însă disconfortul, iar o suzetă rezolvă problema doar pe termen scurt. După ce dispare motivul disconfortului, copilul se va liniști. Uneori, nou-născutul va plânge deoarece este plictisit, speriat sau singur și dorește să fie luat în brațe și alintat. Plânsul îl ajută pe bebelușul foarte obosit sau stimulat excesiv să ignore imaginile, sunetele și alte senzații. De asemenea, plânsul ajută la scăderea tensiunii.
„Când plânge frecvent și nu mai știi ce să-i faci, pune-l piele pe piele și se va liniști. Când doarme profund îl poți muta în pătuțul lui.“
ODIHNĂ: „Dormi și tu când doarme el.“ Ține minte că bebelușii îți pot detecta stările de anxietate ori de nervozitate și singura lor reacție la aceste stări este plânsul. De la un plâns continuu alelui și până la o cădere nervoasă a ta e doar… un scâncet, crede-mă.
GRIJĂ LA SÂNI. E posibil să simți durere când îl pui pe bebe la sâni primele dăți. Schimbă poziția, relaxează-te și nu renunța. Încet-încet, totul va decurge fără dureri, așa cum e normal. „Dacă sânii sunt plini și dureroși, alăptează des sau mulge sânul. Dacă această durere persistă mai multe zile, vorbește cu un consultant în alăptare.“
DERMATITA DE SCUTEC
Toți bebelușii au, din când în când, fundulețul roșu și iritat, chiar dacă schimbi frecvent scutecele și-i speli cu atenție. Dermatita de pe fesele bebelușului poate avea mai multe cauze, inclusiv iritarea provocată de fecale sau cauzată de folosirea excesivă a unui produs, cum ar fi șervețelele umede, scutecele sau detergentul cu care ai spălat lenjeria. Sensibilitatea pielii, o infecție bacteriană sau fungică și tratamentele cu antibiotic pot provoca de asemenea iritații.
Ce faci ca să tratezi pielea bebelușului:
- câteva zile igienizezi locul afectat doar cu apă și usuci bine, prin tamponare;
- dacă se poate, lasă-l să stea mai mult cu pielicica la aer;
- folosește un unguent care să conțină zinc sau vaselină, pe care să-l aplici de mai multe ori pe zi, în strat subțire și după o prealabilă curățire a zonei afectate.
„Când apelăm la medic: dacă iritația durează mai mult de câteva zile fără să se îmbunătățească sau dacă se agravează ori dacă apare un episod diareic sau dacă bebelușul face febră peste 38 de grade. Acestea sunt semne de suprainfecție și e cazul să contactăm medicul pentru un tratament potrivit“, ne sfătuiește dr. Andra Cristea, dermatolog.
MAI MULTE SFATURI PENTRU ÎNGRIJIREA PIELII BEBELUȘULUI, AICI: Cum îngrijești pielea bebelușului (pampersclub.ro) și urmărește acest material video:
Imaginează-ți cum e să ai pielea pe cât de delicată, pe atât de sensibilă. Chiar și pielea capului. Crustele de lapte pot fi stresante și, de aceea, dr. Ilinca Tranulis îți oferă sfaturi utile pentru a scăpa de ele: Cum scăpăm de crusta de lapte
CUM INTERPRETEZI GRAFICELE DE CREȘTERE
O mare bătaie de cap pentru părinți mai ales în primele luni de viață ale bebelușului sunt aceste grafice de creștere. Graficele de creștere oferite de OMS urmăresc greutatea, talia sau perimetrul cranian. Cum copiii au o dezvoltare accentuată în primele luni de viață, este important să urmărim acești indicatori mai des în prima lună și lunar în primul an de viață.
Dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru, ne oferă un pont când vine vorba despre cum se cântăresc corect bebelușii: „Cântăritul se face în același moment al zilei, înainte de masă, în pielea goală. Și un pont: pentru a obține o cântărire cât mai exactă, puneți bebelușul pe cântar pe burtică, pentru că în felul acesta se va mișca mult mai puțin, rezultând o cântărire cât mai exactă.“
AICI GĂSEȘTI MAI MULTE DESPRE CUM SĂ CREEZI GRAFICUL DE CREȘTERE AL BEBELUȘULUI TĂU: Cum interpretezi graficele de creștere (pampersclub.ro) și urmărește acest material video:
După ce ai ajuns cu bebelușul acasă, îți vei pune întrebări chiar și în legătură cu cele mai mici amănunte. Țin copilul corect? Este îmbrăcămintea prea strâmtă? Îi e oare prea cald bebelușul? Este apa pentru baie prea rece? Este normal să te simți puțin agitată sau temătoare. Nu va trece multă vreme până vei ajunge o profesionistă în îngrijirea copilului. Vei deveni o cunoscătoare a tuturor amănuntelor, de la schimbatul scutecului până la îmbăierea pruncului. Cere sfatul specialiștilor atunci când crezi că nu te descurci dar nu uita – ai încredere în instinctele tale de mămică!
Să devii mămică e un moment unic, plin de bucurie. Însă cu siguranță vine și cu o mulțime de noi întrebări.
De aceea, în această misiune suntem curioși să știm care sunt acestea. Spuneți-ne aici întrebările care vă preocupă cel mai mult când vine vorba de îngrijirea micuților voștri. Cele mai multe și mai arzătoare dintre ele își vor găsi răspunsuri de încredere cu Pampers.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.