Conform celor mai recente studii in domeniu, se pare ca ar trebui sa limitam consumul de carne din alimentatie, atat a noastra cat si a copiilor nostri. Totusi, specialistii sunt de acord ca un aport adecvat de proteine este esential pentru buna dezvoltare a micutilor. De aceea, impreuna cu Kaufland, unul dintre cei mai de incredere parteneri in domeniul alimentatiei sanatoase, iti propunem sa ni te alaturi in una dintre provocarile Noul TU traieste fresh: o saptamana fara carne.
Daca realizezi un sondaj de opinie in randul cumparatorilor interesati de o alimentatie sanatoasa, vei remarca faptul ca o majoritate covarsitoare dintre ei recomanda Kaufland ca sursa pentru cele mai gustoase legume si fructe. Este evident ca nu vei intampina dificultati mari in a te aproviziona pentru o saptamana in care carnea sa nu isi gaseasca locul in meniu, si totusi sa beneficiezi de o alimentatie echilibrata. Specialistii te invata cu ce anume o poti inlocui.
Categorii de proteine vegetale
Daca vrei sa mananci sanatos, dar sa excluzi carnea din dieta, trebuie sa o inlocuiesti cu proteine de origine vegetala. Nucile, semintele, boabele si cerealele integrale iti ofera proteine asa-zis incomplete, astfel incat trebuie sa incluzi in dieta toate aceste categorii de alimente, pentru ca rezultatul sa fie unul satisfacator: aport suficient pentru intreaga gama de aminoacizi, dar si pentru fier, zinc si vitamina B6.
NUCILE ofera o doza buna de proteine, dar si acizi grasi sanatosi si antioxidanti sub forma vitaminelor A si E. Alune, arahide, fistic, caju, nuci, migdale. Pot fi consumate ca atare, prajite, macinate, incluse in salate, supe, rulade. Atentie insa la portii, caci ele aduc la pachet si o doza semnificativa de calorii. Avantajul e ca le poti achizitiona in ambalaje mari, mai avantajoase ca pret, si le poti pastra pana la 6 luni la frigider pentru a preveni rancezirea.
SEMINTELE sunt o alta sursa excelenta de proteine si de grasimi nesaturate, ideale in preveirea cancerului si a bolilor cardiovasculare. Un sfert de ceasca de seminte de dovleac contine peste 8g de proteine, pe care le poti consuma ca atare la gustare, le poti include in salate sau paste. Semintele de floarea soarelui se potrivesc de minune pe paste, in timp ce cele de susan pot fi adaugate peste legume preparate la abur.
LEGUMELE bogate in proteine includ mazarea uscata, fasolea si lintea. Continutul lor este de aproximativ 5g proteine pentru fiecare cescuta, dar ele au de asemenea un aport important de fibre si de fier.
SOIA poate fi de asemenea inclusa in aceasta lista, si exista o gama variata de preparate care o contin, cel mai cunoscut fiind tofu. O recomandam mai ales sub forma de boabe, dar in cantitate limitata poate fi consumata si in varianta granulata sau ca lapte de soia.
CEREALELE includ multe alte specii in afara de grau: amaranth, quinoa, ovaz, spelt, orz, bulgur, orez brun si faina integrala sunt indispensabile unei diete sanatoase. In special quinoa este foarte asemanatoare produselor de origine animala din punct de vedere al calitatii proteinelor.
LACTATELE sunt inca o sursa buna de proteine. Laptele integral pentru copil sau degresat pentru tine, branza si iaurtul sunt accesibile si usor de integrat in diverse retete. Pentru adulti, laptele degresat e mai sarac in calorii si grasimi, dar are un continut similar de calciu si chiar mai mare de proteine decat variantele integrale.
OUALE contin proteinele cu cea mai mare valoare biologica disponibila. Asta inseamna ca in interior vei gasi cea mai buna combinatie de aminoacizi. De altfel, calitatea proteinelor din carne este evaluata prin compararea cu cea a oualor.
Ce ar trebui sa ai in frigider in saptamana fara carne?
Ciupercile: sunt o alternativa sanatoasa si gustoasa, care poate fi introdusa in dieta copilului devreme. Ele au o aroma bogata, sunt sanatoase si pot inlocui cu succes carnea in practic orice reteta. Poti face ardei umpluti cu orez si ciuperci, snitele din ciuperci, le poti sota cu putin ulei de masline si le poti servi cu mamaliguta. Exista numeroase sortimente de ciuperci disponibile, in functie de preparatele in care vrei sa le incluzi si de preferintele tale in materie de gust.
Vinetele: daca intri in vorba cu un vegetarian, vei constata ca vinetele ocupa un loc important in meniul acestuia. Ele sunt bogate in proteine, au un gust care aminteste de carne, sunt extrem de usor de folosit in o multime de retete. Le poti prepara simplu cu parmezan, sau puteti organiza o petrecere cu „burgeri” din vinete.
Lintea: extrem de bogata in proteine, lintea a inlocuit cu succes carnea din cele mai vechi timpuri pana in prezent. Lintea e bogata si are o textura aparte, si o poti folosi cu succes pentru a inlocui carnea de vita. Poti alege intre varietatile verzi, rosii sau brune, toate fiind ieftine. Lintea rosie este probabil cea mai rapid de preparat datorita timpului scurt de fierbere.
Fasolea: este una dintre cele mai importante surse de proteine din alimentatia obisnuita in tara noastra. Este ieftina, se prepara simplu intr-un numar extrem de mare de feluri si e disponibila intr-o gama atat de variata de varietati incat copilul nu se va plictisi prea curand.
Conopida: atat de moale si de alba si de apoasa, ea devine vedeta oricarei mese atata timp cat este preparata corespunzator. Condimentata corespunzator, ea inlocuieste cu succes carnea de pui, si daca nu te-am convins inca, trebuie sa stii ca o poti utiliza si pentru a obtine o delicioasa crusta aurie pe pizza.
De asemenea, pentru oferte proaspete de legume, fructe și semințe, intră pe: https://www.kaufland.ro/oferte/saptamana-curenta.html
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.