Alăptarea este recomandată în întreaga lume ca fiind cea mai bună sursă de nutriție și hidratare pentru bebeluși. În plus, alăptarea îi protejează pe bebeluși împotriva anumitor infecții și a altor afecțiuni în copilăria timpurie. Înzestrate să alăpteze cu ambii sâni sau să alăpteze doi prunci în același timp, extraordinar de multe mămici aud în primele zile după naștere că nu au lapte. În special mămicile care au născut prin cezariană sunt chiar convinse de cei din jur că sigur nu vor avea lapte „așa repede”. Și atunci multe dintre ele ajung să nu își mai pună copilul la sân în ideea de a aștepta ca laptele să vină și abia după aceea să își alăpteze puiul. Motiv pentru care este important să înțelegem întreg procesul instalării lactației și să reușim să găsim soluții potrivite pentru fiecare situație în parte.
Transformările sânilor pentru alăptare
Odată cu apariția sarcinii, sânii trec printr-o etapă importantă de evoluție, căpătând din acest moment și un rol funcțional. Datorită transformărilor cauzate de hormoni, sânii devin mult mai proeminenți. Glandele Montgomery, acei tuberculi aflați de jur împrejurul areolei, cresc și încep să secrete o substanță specifică ce are drept scop protecția mamelonului și a pielii aflată în zona areolei. Până la finalul celui de-al doilea trimestru este generată și producția de colostru, iar mamelonul și areola continuă să se închidă la culoare. Între a doua zi de la naștere și în general, până în a cincea zi, se instalează lactația, astfel că fluxul de sânge care merge către sâni crește, iar acest lucru se observă clar printr-o mărire a volumului sânilor dar și a cantității de lapte. În funcție de cât de des este pus copilul la sân, de cât de eficient se hrănește, dacă este alăptat exclusiv sau nu, precum și în funcție de tipul de medicație primit de mamă sau de afecțiunile ei, producția de lapte poate fi mai ridicată sau nu.
Lactația după cezariană
Se vorbește despre convingerea că în cazul în care nașterea a avut loc prin cezariană, atunci întârzierea laptelui este inevitabilă. Aceasta informație, însă, nu este una tocmai corectă, pentru că indiferent de modalitatea prin care s-a realizat nașterea, în momentul în care este îndepărtată placenta, scad brusc nivelurile de progesteron și estrogen, iar prolactina, hormonul de care depinde laptele, crește. Cu alte cuvinte, odată ieșită placenta, intră laptele. De regulă, din păcate, testul prin care este verificată instalarea lactației este strângerea mamelonului pentru a observa dacă țâșnește laptele, un lucru de asemenea incorect, pentru că toate canalele de lapte se opresc în zona aflată de jur împrejurul mamelonului, nicidecum pe acesta. Mai mult decât atât nici nu e obligatoriu pentru toate mămicile să iasă un jet de lapte și în niciun caz în momentul în care se folosește, practic, o acțiune dura asupra sânului. Ceea ce face ca laptele să întârzie să apară, este, în primul rând, punerea bebelușului la sân după multe ore de la naștere. Acest lucru implică practic, în al doilea rând, despărțirea bebelușului de mamă și de cele mai multe ori hrănirea cu formulă și alăptarea „la program”, când nou născutul îi este adus mamei la 3 ore pentru a fi pus la sân. Nu în ultimul rand, lactația poate fi întârziată și daca există un dezechilbru hormonal la nivelul organismului mămicii cauzat de medicamentele primite în timpul nașterii sau de afecțiuni medicale ale acesteia.
Stimularea lactației
Mămicile care sunt în situația de a nu își putea alăpta pruncii imediat după naștere sau dacă observă că aceștia nu reușesc să sugă eficient din sân, este important să știe că stimularea cât mai rapidă a sânului, va face ca lactația să se instaleze mai repede. Cu cât îi semnalizam organismului că este nevoie de lapte, cu atât acesta va reuși să pornească producția mai rapid. Chiar dacă ni se spune că vom ajunge să facem „furia laptelui” din cauza acestei stimulări, este bine să știi că acest fenomen se confundă, de cele mai multe ori, fix cu instalarea lactației, adică acel moment în care sânii devin și mai plini datorită creșterii cantității de lapte. Tot la capitolul de sfaturi incorecte intră și ideea că dacă la pompă nu ies decât foarte puține picături de lapte, atunci nici în sân nu este foarte mult și atunci proaspătă mama este descurajată să mai pompeze. Dacă, însă, bebelușul nu stă la sân, din diferite motive, este esențial pentru instalarea lactației, ca sânii să fie stimulați constant. E normal ca prin pompat, la început, să nu iasă decât foarte puțin lapte. Ce ajută mult în exprimarea eficientă este folosirea unei pompe de bună calitate, compresele calde puse pe sâni cu 10-15 minute înainte de pompare, masarea blândă în timpul pompatului și distragerea atenției de la numărarea picăturilor de lapte pompate – uită-te la bebeluș, citește câteva pagini dintr-o carte, urmărește un film care iți place, ascultă muzică, orice iți aduce relaxare.
Pentru a menține lactația, trebuie să extragi lapte la fiecare două-trei ore (de cel puțin de 8 ori în 24 de ore). La început, cantitățile vor foarte mici, însă acest lucru este normal și nu trebuie să te descurajezi. În primele ore după naștere bebelușul are încă resurse de energie din timpul vieții intrauterine. Cu timpul, extragerea laptelui va stimula lactația, iar cantitatea de lapte va crește.
Prin ce se diferențiază și cum te poate ajuta Pompa pentru sân LOVI Expert 3D Pro?
Pâlnie revoluționară 3D
Pâlnia 3D din silicon nu doar absoarbe, ci și presează mamelonul, acționând exact ca gura bebelușului, ceea ce favorizează curgerea naturală a laptelui. Vezi aici cum acționează:
Extrem de eficientă
Mulțumită suportului ajurat pentru pâlnia 3D, controlul presiunii asupra lactației este asigurat, crește eficiența rezolvării problemelor în alăptare și stimulează lactația după operația de cezariană.
Extracție confortabilă în pozitie semi-culcata
Extracția se poate face și în poziție semi–culcată, confortabilă după operația de cezariană, grație designului special al gâtului pâlniei, care previne curgerea înapoi a laptelui extras.
Foarte silențioasă
Permite extracția discretă, în toate condițiile, chiar și atunci când bebelușul doarme sau noaptea. Cea mai silențioasă dintre pompele pentru sân LOVI.
Are două faze, fiecare dintre ele având 9 niveluri reglabile de putere (total 18 niveluri)
Extrage laptele în două faze:
- Stimulare – imitând mișcările bebelușului pentru a stimula curgerea laptelui
- Pompare profundă ce duce la un aport suficient de lapte.
Ușor de folosit și mobilă
Bateria reîncărcabilă încorporată asigură 2-3 sesiuni de pompare la o singură încărcare și poate, de asemenea, să fie încărcată prin USB la un acumulator portabil. Mai mult, pompa de sân 3D Pro are un număr mic de părți componente, și poate fi transportată în geanta ei specială, cu design plăcut și practic!
O poți achiziționa de aici: https://bit.ly/3VobUEC.
Pompa de sân LOVI Expert 3D Pro – un ajutor de neprețuit în stimularea alăptării după operația de cezariană.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.