Oricine poate contracta virusul gripal, chiar și oamenii perfect sănătoși. Problemele grave cauzate de gripă pot apărea la orice vârstă, însă, unele persoane sunt expuse riscului de a dezvolta complicații grave din cauza gripei, dacă se îmbolnăvesc. În această categorie sunt incluse persoanele de peste 65 de ani, persoane de orice vârstă cu anumite afecțiuni medicale cronice (precum astm, diabet sau bolile de inimă), femeile însărcinate și copiii mai mici de 5 ani. Gripa este o infecție severă care poate conduce chiar și la deces.
În contextul prelungit al COVID-19, vaccinarea antigripală în sezonul 2022-2023 trebuie să fie o prioritate pentru a preveni o dublă amenințare la adresa sănătății publice. Specialiștii recomandă vaccinarea antigripală, dar este ea potrivită și pentru copii sau adolescenți? Există contraindicații? Ce tip de vaccin este cel mai potrivit și în câte doze ar trebui administrate? Care este cel mai bun moment pentru administrarea vaccinului și de ce trebuie el repetat? La toate aceste întrebări, dar și la altele, găsești răspunsul în acest articol.
De ce este importantă vaccinarea antigripală a copiilor?
Recomandarea oficială a specialiștilor este ca toate persoanele cu vârsta mai mare de 6 luni să se vaccineze cu vaccinul antigripal anual, înainte de începerea sezonului gripal. Există foarte puține excepții de la această recomandare. Vaccinarea copiilor este considerată importantă din mai multe motive:
- Copilul este protejat împotriva formelor grave de boală;
- Copilul este protejat împotriva potențialelor complicații ale bolii;
- Copilul este, în mod special, expus riscului de a contacta virusul gripal, având în vedere prezența sa în colectivitate și faptul că cei mici nu sunt foarte riguroși în ceea ce privește respectarea regulilor de igienă;
- Protejarea copilului împotriva îmbolnăvirii scade riscul de infectare a persoanelor cu risc: membri mai vârstnici ai familiei (bunici), frați mai mici (nou-născuți și bebeluși), mama însărcinată, membri ai familiei cu afecțiuni cronice care reprezintă factori de risc.
De ce este necesară vaccinarea antigripală în fiecare an?
După administrarea vaccinului antigripal, corpul răspunde prin sinteza de anticorpi. Protecția împotriva formelor grave de boală începe la aproximativ 2 săptămâni după încheierea schemei de vaccinare. Atunci când organismul intră în contact cu virusul gripal, anticorpii deja formați îl neutralizează eficient.
Tulpinile de virus circulant variază, însă, de la un an la altul, iar virusul gripal suferă mutații frecvente. Atunci când anticorpii întâlnesc o tulpină de virus a cărui structură de suprafață le este necunoscută, ei nu o pot neutraliza. Fiecare sezon gripal este diferit, motiv pentru care este important ca vaccinul anual să fie reformulat, astfel încât să ofere imunitate tulpinilor circulante cu cea mai mare probabilitate de apariție. Pe baza procesului permanent de supraveghere a virusurilor gripale, cercetătorii determină care sunt tulpinile cu cea mai mare probabilitate de a circula în anul următor. Dacă estimarea este corectă, riscul de a te îmbolnăvi de gripă după vaccinare este de aproximativ 60%.
Ce tipuri de vaccin gripal au la dispoziție părinții?
În acest moment, pe piața românească există două tipuri de vaccinuri antigripale:
1.Vaccinul injectabil cu virus inactivat, adecvat pentru toate categoriile de vârstă, începând de la 6 luni;
2.Vaccinul cu administrare intranazală cu virus viu atenuat, adecvat pentru copiii cu vârste între 2 și 18 ani.
Vaccinurile antigripale pot conține 2, 3 sau 4 tulpini de virus, cele mai indicate fiind preparatele tetravalente, cu 4 tulpini, care au o plajă mai largă de acoperire a potențialelor infecții.
Câte doze de vaccin gripal trebuie să primească un copil?
Protocolul de vaccinare atunci când vine vorba despre vaccinul antigripal variază în funcție de statusul vaccinal al copilului:
La copiii cu vârsta mai mică de 9 ani aflați la prima vaccinare, sau la copiii care au primit, în trecut, câte o singură doză de vaccin antigripal, vaccinarea se face prin administrarea a două doze;
În cazul copiilor cu vârsta mai mare de 9 ani și al copiilor care au fost vaccinați, anterior, cu protocolul cu două doze de vaccin, administrarea unei singure doze, anual, este suficientă.
Beneficiile vaccinării antigripale în rândul copiilor și adolescenților
Suntem obișnuiți că privim gripa ca pe o afecțiune potențial periculoasă numai pentru persoanele în vârstă, dar adevărul este că și copiii, și tinerii pot fi expuși riscului de complicații. Printre beneficiile vaccinării antigripale în rândul copiilor și adolescenților de numără:
- Reducerea riscului de îmbolnăvire și spitalizare în rândul copiilor;
- Reducerea mortalității în rândul copiilor;
- Reduce gravitatea infecției și, implicit, numărul de zile de absență de la școală… și numprul de zile de concediu medical al părintelui;
- Reduce riscul de apariție a complicațiilor grave, în special în rândul copiilor mai mici de 5 ani sau al celor care suferă de anumite afecțiuni cronice;
- Contribuie la reducerea riscului de transmitere a bolii în familie și în comunitate, inclusiv la bebelușii cu vârsta mai mică de 6 luni, care nu pot fi vaccinați.
- Nu uita că vaccinul antigripal este sigur și eficient în instituirea unei imunități de cohortă și salvarea de vieți. Învață-ți copilul să împartă distracția, nu gripa!
Cum procedez dacă vreau să îmi vaccinez copilul împotriva gripei sezoniere?
Cea mai simplă metodă de vaccinare a copilului împotriva gripei sezoniere este contactarea medicului de familie și exprimarea intenției de vaccinare. Vaccinul antigripal poate fi disponibil în cabinetul medicului de familie sau poate fi achiziționat din farmacii.
Comunicarea deschisă cu medicul de familie este foarte imporantă: în cazul în care acesta nu deține întregul istoric medical al copilului, este important sa îl informezi în legătură cu eventuale afecțiuni cronice ale celui mic, ca și despre orice semne de boală identificate în ultimele 48 – 72 ore. În cazul copiilor nu teren alergic, este posibil ca medicul de familie să solicite opinia medicului alergolog înainte de administrarea vaccinului.
Pentru mai multe informații în legătură cu gripa sezonieră, consultă www.atlasgripal.ro. În cazul în care dorești mai multe informații pe probleme care țin de sănătatea ta și a copilului tău, medicul este persoana potrivită cu care să discuți. Protejează-ți familia de gripă! Vaccinează-ți copilul pentru protecția lui și a tuturor persoanelor din jurul lui!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.