- Cum se măsoară corect febra la copii?
- Cât înseamnă febră și ce poți face acasă dacă are febră
- Ce să NU FACI acasă când are febră?
- Ghidul începătorului: ce tip de termometru ar trebui să folosesc?
Valorile corecte ale temperaturii unui bebeluș se obțin dacă știm să-i măsurăm corect temperatura – din locul potrivit (după vârsta lui), în momentul potrivit (nu când plânge sau după ce tocmai l-am scos din baie) și cu instrumentul potrivit. Iată cum trebuie să procedezi când bebe face febră! Dar și ceea ce NU trebuie să faci! Este foarte important să știi temperatura exactă, mai ales la bebeluși și la copiii mici – în cazul lor, chiar și o febră relativ scăzută poate fi un semn al unei boli grave sau al unei infecții.
Cum se măsoară corect febra la copii?
În funcție de vârsta copilului, specialiștii Clinicii Mayo recomandă 3 zone:
De la naștere la 3 luni. Folosește un termometru digital obișnuit pentru a măsura temperatura rectală. Cercetări recente sugerează că un termometru de frunte ar putea oferi citiri la fel de precise ale temperaturii la nou-născuți.
Cum se măsoară temperatura rectală:
- Pornește termometrul digital și unge vârful lui cu cremă;
- Așază bebelușul pe spate, ridică-i coapsele și introdu termometrul lubrifiat în rect (maximum 2,5 cm); poți să pui bebelușul și pe burtă, fie pe o suprafață tare, fie în poala ta;
- Îndreaptă vârful termometrului spre buric, fără a împinge;
- Scoate termometrul după semnalul sonor, șterge-i vârful cu spirt, apoi citește temperatura.
De la 3 luni până la 4 ani. Utilizează un termometru digital pentru a măsura temperatură rectală sau de la subraț ori poți folosi termometrul care măsoară temperatura arterei temporală (adică un termometru de frunte).
Cum se măsoară temperatura axială (la subraț):
- Pornește termometrul digital;
- Așază termometrul sub axila copilului, asigurându-te că atinge pielea, nu hainele;
- Ține brațul tău petrecut strâns peste brațul copilului până ce auzi semnalul sonor.
Cum se măsoară temperatura de la frunte:
- Pornește termometrul.
- Trece ușor scannerul termometrul dintr-o parte în alta a frunții copilului.
- Citește temperatura înregistrată.
De la 4 ani. De la vârsta de 4 ani, majoritatea copiilor pot ține un termometru digital sub limbă atât cât e necesar pentru a obține o citire a temperaturii orale. De asemenea, de la 4 ani se pot folosi și celelalte procedee de măsura a temperaturii – de la subraț, de pe frunte sau din urechi.
Cum se măsoară temperatura orală:
- Pornește termometrul digital;
- Așază vârful termometrului sub limba copilului și roagă-l să țină buzele strânse;
- Scoate termometrul după semnalul sonor și citește temperatura înregistrată.
Atenție: dacă copilul a mâncat sau băut, așteaptă 15 minute înainte de a-i măsura temperatura orală!
Cum se măsoară temperatura din ureche:
- Pornește termometrul.
- Trage ușor pavilionul urechiușii în jos pentru a lărgi orificiul canalului auditiv.
- Introdu vârful termometrului (senzorul) și așteaptă semnalul sonor, apoi scoate-l.
Atenție: poți obține o citire imprecisă dacă nu introduci corect termometrul în urechiușă sau dacă se află multă ceară pe canal.
SFAT Clubul Bebelușilor: NICIODATĂ nu măsurăm temperatura unui copil agitat, care plânge sau pe care abia l-am scos din apă caldă, după baie. Mai întâi liniștim copilul, așteptăm 30 de minute, apoi măsurăm corect temperatura!
Cât înseamnă febră și ce poți face acasă dacă are febră
Temperatura corpului nostru variază între 36,1 și 37,2 °C. Medicii specialiști de la Clinica Mayo spun că următoarele valori înseamnă febră și dau indicii și despre locul unde este măsurată, în cazul în care obișnuiești să-i măsori temperatura altfel decât rectal.
Dacă termometrul arată 38 °C (rectal, ureche sau de pe frunte) = FEBRĂ
Dacă termometrul arată 37,8 °C (oral) = FEBRĂ
Dacă termometrul arată 37,2 °C (axial) = FEBRĂ
Dacă vorbim de măsurarea temperaturii corecte, adică rectal, Clinica Mayo este de părere că:
38,5 °C = FEBRĂ UȘOARĂ
38,6-39 °C = FEBRĂ MODERATĂ
39,1-39,9 °C = FEBRĂ RIDICATĂ
> 40 °C = FEBRĂ FOARTE MARE
Ce poți face acasă dacă are febră?
Mai întâi, dezbraci copilul. Te asiguri că în camera lui nu sunt mai mult de 18-20 de grade. Îi oferi lichide. Cel mai uzual antitermic și mai agreat de doctori și de copii este paracetamolul, a cărui substanță activă este acetaminofenul. Paracetamolul se va oferi o data la 8 ore la recomandarea medicului și dacă febra nu scade.
Pentru febra pot fi de ajutor și împachetările. E nevoie însă de vreo 45 de minute ca temperatura să scadă. Udă un prosop cu apă călduță, stoarce-l bine, și învelește copilul de la brâu în jos, lăsându-i mânuțele libere. Când prosopul se usucă, repetă operațiunea. Sau pune copilul în cadă, în șezut, în puțină apă călduță, până ce va simți o senzație de frig (40-60 de minute). Acesta e semnul că temperatura a scăzut spre 37 de grade. Umezește în apă călduță o pereche de șosete (fără adaos de oțet, spirt sau uleiuri esențiale) și pune-i-le în picioare. Poți pune și batiste umezite la fel pe încheieturile mânuțelor. Reumezește-le de câte ori e nevoie.
SFAT Clubul Bebelușilor:
- Bebelușul până în 3 luni trebuie văzut de medic dacă are febră de 38 °C și alte simptome (e agitat sau, din contră, letargic, varsă).
- La peste 3 luni, temperatura de peste 38,9 °C și starea letargică sau plânsul nepotolit al copilului ar trebui să te trimită imediat la medic.
- La 2 ani sau mai mult, febra care nu scade timp de trei zile este motivul unui control medical.
Ce să NU FACI acasă când are febră?
- NU oferi niciodată supozitor cu algocalmin unui copil înainte de 4 ani!
- NU oferi niciodată aspirină unui copil înainte de 12 ani!
- NU folosi oțet sau spirt pentru împachetări!
- Nu il infofoli! nu ne dorim supraincalzirea copilului!
- Nu pune copilul in pat „ca sa transpire”. Supraincalzirea este periculoasa.
- Descurajeaza-l sa faca activitati prea energice, care contribuie la supraincalzire!
- Nu baga copilul in cada in apa rece ca gheata! Temperatura apei trebuie scazuta treptat.
Ghidul începătorului: ce tip de termometru ar trebui să folosesc?
Un termometru pentru bebeluși este un instrument important de prim-ajutor pentru părinți. Când simți că fruntea bebelușului dogorește îți dai seama că s-a întâmplat ceva, dar doar punând mâna pe fruntea lui nu poți afla ce temperatură are. Și este foarte important să știi temperatura exactă, mai ales la bebeluși și la copiii mici – în cazul lor, chiar și o febră relativ scăzută poate fi un semn al unei boli grave sau al unei infecții.
TERMOMETRELE DIGITALE OBIȘNUITE CU MAI MULTE UTILIZĂRI se găsesc în farmacii la prețuri începând de la 20 de lei. Sunt ușor de utilizat, ușor de citit și rapide – citesc temperatura între 10 secunde și două minute. Majoritatea pot fi utilizate rectal, oral sau la subraț, deși măsurarea temperaturii orale nu se recomandă până la vârsta de cel puțin 4 ani.
TERMOMETRELE RECTALE. Măsurarea temperaturii din rect rămâne cea mai precisă metodă, termometrele rectale sunt special proiectate pentru această operațiune.
TERMOMETRELE CU INFRAROȘU. Opțiunile mai scumpe includ termometre pentru artera temporală (cele care măsoară temperatura de pe frunte), care utilizează un scaner cu infraroșu pentru a măsura temperatura bebelușului printr-o simplă glisare pe frunte și termometre de urechi, care pot fi mai dificil de utilizat.
SFAT Clubul Bebelușilor: Aruncă vechiul termometru de sticlă cu mercur! Există riscul ca acesta să se spargă și mercurul, care este foarte toxic, să se scurgă afară.
CITEȘTE ȘI: Totul despre febră la bebeluși și copii
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.