Finlanda are unul dintre cele mai apreciate sisteme de asigurari sociale si un sistem de educatie invidiat de intreaga Europa. Si totusi, cutiile lor de carton speciale pentru bebelusi sunt celebre in toata lumea. Afla de ce bebelusii finlandezi dorm in cutii de carton!
De mai bine de 75 de ani, viitoarele mame finlandeze primesc din partea statului o cutie cu cateva lucruri de baza necesare nou-nascutului. Si se pare ca aceasta cutie a facut miracole in ceea ce priveste scaderea ratei mortalitatii infantile!
Cutia de caron este un simbol al egalitatii ai al importantei pe care statul finlandez o acorda mamei si copilului.
Traditia cutiei de carton dateaza din anii 1930. Semnificatia ei era aceea de a le oferi tuturor nou-nascutilor, indiferent de mediul din care provin, sanse egale in viata. Ea este oferita de catre guvernul finlandez tuturor gravidelor.
Cutia contine body-uri, un sac de dormit, haine de exterior, produse pentru baia bebelusului, un asternut si o saltea micuta, asezata pe fundul cutiei. Odata golita de continut, cutia cu salteaua potrivita devin primul pat al nou-nascutului.
Mamele au de ales intre a primi cutia de carton sau o suma de bani in valoare de 140 de euro, insa 95% dintre ele opteaza pentru cutie, pentru ca este mai valoroasa si pentru ca deja a devenit o traditie!
Desi traditia a inceput in anul 1938, in anul 1949 statul finlandez a decis ca gravidele vor primi cutia de carton doar daca au fost luate in evienta de catre un medic sau o clinica inainte de luna a patra de sarcina.
Astfel, nu numai ca mamele primeau un mic ajutor pentru primele zile de viata ale bebelusului, dar erau stimulate sa mearga la controale prenatale.
Si iata ca azi, dupa mai putin de un secol, Finlanda s-a transformat dintr-o tara saraca, cu o mortalitate infantila de peste 65 la mie, in tara cu cea mai mica rata a mortalitatii infantile din lume!
Care este, mai exact, continutul cutiei de carton pentru bebelusii finlandezi?
Cutia de carton este promovata ca si patut. In cutia de carton oferita de statul finlandez, mamele gasesc in prezent:
- Salteluta, protectie pentru saltea, un asternut, o paturica si un sac de dormit.
- Un costum gros pentru afara, o caciula, manusi si ghetute groase.
- Un costum cu gluga ceva mai subtire si salopete tricotate.
- Sosete si manusi, caciula impletita.
- Body-uri, salopete si pantalonasi in culori si modele unisex.
- Un prosop de baie cu gluga, foarfece de unghii, perie, periuta de dinti, termometru de baie, crema pentru schimbarea scutecului si un burete de baie.
- Scutece textile si inserturi.
- O carte cu poze si o jucarie de dentitie.
- Absorbante pentru sani si prezervative.
Pentru continutul cutiei de cartin vizitati site-ul Kela
Cum s-a schimbat continutul cutiei de-a lungul timpului?
In anii 1930, cand a fost lansata traditia, cutia continea mai ales metraj, caci pe vremea aceea mamele croiau singure hainele pentru copii.
Al doilea razboi mondial a adus si el schimbari in ce priveste continutul cutiei. Efortul facut pentru a asigura materialele necesare pe front a facut ca bumbacul sa fie greu de gasit, astfel ca asternutul de pat a fost inlocuit de cearceafuri de hartie.
In anul 1968 in cutie a fost inclus sacul de dormit, dupa ce in prealabil aparusera si hainutele gata croite.
In 1969 in cutie au aparut si scutecele de unica folosinta, la care s-a renuntat insa la inceputul anilor 2000, din motive de protejarea mediului, ele fiind inlocuite cu scutecele textile.
Bebelusii finlandezi dormeau in acelasi pat cu parintii, fapt considerat periculos din punctul de vedere al sindromului mortii subite a sugarului. De aceea a fost inclusa salteluta. Parintii erau astfel incurajati sa isi culce copiii in cutia respectiva, pe care o puteau aseza oriunde isi doreau, inclusiv in patul conjugal.
Pentru a incuraja alaptarea, statul a scos din cutie suzetele si biberoanele, transmitandu-le astfel mamelor mesajul ca aceste obiecte nu le sunt necesare puilor lor.
Avand in vedere schimbarile sociale pe care le-a adus, cutia nou-nascutlui finlandez este considerata una dintre cele mai eficiente campanii sociale din lume, iar finlandezii nu concep ca s-ar putea renunta la ea candva!
Din istoria cutiei de carton in care dorm bebelusii finlandezi
Femeile din Finlanda isi amintesc cu drag momentul in care primeau cutia de carton. Ele isi amintesc de nerabdarea cu care mergeau acasa cu pachetul oferit de catre stat, de nerabdarea cu care se adunau cateva prietene si deschideau cutia sa vada in ce fel s-a modificat continutul ei fata de anul trecut.
An de an, statul finlandez schimba cate ceva, macar din punctul de vedere al culorilor si imprimeurilor hainutelor, astfel ca discutand cu mamele copiilor de varste apropiate, mamele compara continutul cutiilor.
Bunicele si strabunicele de azi isi amintesc ca atunci cand erau tinere, se bazau mult pe aceasta cutie. Pe vremea aceea nu stiau care sunt nevoile reale ale bebelusului imediat dupa nastere, iar cutia de carton le era de mare ajutor.
O familie de tineri finlandezi stabiliti in Londra spun ca erau extrem de tristi pentru ca fiind plecati din tara, nu aveau dreptul la celebra de acum cutie de carton. Parintii lor i-au ajutat insa, cumparand o cutie de la stat si expediind-o.
Ei spun ca traditia este extrem de importanta pentru ei si ca, primind aceasta cutie din partea statului au avut sentimentul ca societatii ii pasa de copilul lor, care este unul dorit si important.
Sursa foto redit.com
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.