Primele zile și luni de viață ale bebelușului necesită atenție sporită atât din partea părinților cât și a medicilor. Cu atât mai mult dacă este vorba de bebeluși care au întâmpinat dificultăți la naștere sau sunt prematuri. Astăzi, există o multitudine de examene imagistice și medici supra-specializați, meniți să indice cu precizie despre ce anume este vorba pentru diagnosticul și tratamentul eficient al copilului. Unul dintre aceste examene este ecografia transfontanelară sau pe scurt, ETF.
“Orice dificultate care apare în calea părinților, trebuie tratată pas cu pas, cu responsabilitate și încredere. Până la urmă, părinții sunt primul sprijin al micuțului iar ajutorul și sfaturile medicilor sunt menite să facă această călătorie mai ușoară și încununată de succes. Există cazuri în care bebelușii întâmpină câteva dificultăți în primele etape de viață, dar acest lucru nu trebuie să descurajeze pe nimeni.”
Mai întâi, ce sunt fontanelele?
- Un bebeluș are la nastere 4 fontanele, uneori chiar 6, localizate la nivelul capului. Dintre cele șase zone moi, la două se face referire în cele mai multe cazuri, cea anterioară – denumită în limbaj popular moalele capului și cea posterioară, de dimensiuni mult mai mici.
- zone neosificate (o membrana dură) situate între oasele craniene (imature și incomplet osificate), zona care, pe masură ce bebelușul și implicit perimetrul cranian se mărește, va scade în dimensiuni pentru a se inchide definitiv, într-un interval de timp foarte variabil
- Aceste porțiuni “moi” permit tranzitul bebelușului în procesul de naștere naturală, permit de asemenea dezvoltarea creierului în interiorul cutiei craniene, protejeaza creierul de traumatisme, permițînd zonelor osoase ale cutiei craniene să fie flexibile.
- Aceste zone nu necesită îngrijire specială, copilul putând fi spălat și îngrijit ca în mod normal.
- Permit efectuarea ecografiei transfontanelare
- Aceste zone moi se închid în intervalul 3 luni – 24 luni sau și mai târziu în unele cazuri.
Ce este Ecografia transfontanelară (ETF)
Ecografia transfontanelară sau prescurtat ETF este o metodă imagistică precisă, utilă și neinvazivă, utilizată în diagnosticarea diverselor afecțiuni intracraniene la nou-născuți și sugari. Se efectuează la bebeluși înainte de șase luni, aceasta fiind perioada în care fontanela este suficient dezvoltată pentru a permite o vizualizare bună a creierului.
În general, ETF este recomandat de medic atunci când acesta suspectează o problemă la nivelul creierului bebelușului dar ea poate fi utilă într-o serie largă de alte eventuale probleme sau suspiciuni. Ecografia transfontanelară este folosită pentru a evalua aspectul creierul şi circulaţia cerebrală. Deoarece ultrasunetele nu trec cu uşurinţă prin craniu, această investigaţie imagistică este efectuată în special la nou-născuţi şi copiii mici la care fontanela încă nu s-a închis, ceea ce permite o „fereastră ecografică” pentru vizualizarea creierului.
Când se realizează ecografia transfontanelară?
Se practică de rutină în cazul nou-născuţilor prematuri pentru a diagnostica posibilele complicaţii legate de prematuritate. Ea se realizează cât mai devreme, după nașterea și stabilizarea prematurului, și de obicei, este recomandată repetarea acesteia când bebelușul împlinește 4-8 săptămâni.
La copilul mai mare, ecografia transfontanelară este folosită pentru evaluarea hipertensiunii intracraniene, hidroceliei, hemoragiei cerebrale, tumorilor intracraniene sau a malformaţiilor cerebrale.
Procedura ecografică – simplă, neinvazivă, ușoară, precisă
Tehnica utilizează drept fereastră ecografică fontanela anterioară și în unele situații fontanela posterioară, regiunea mastoidiană, transtemporală. Tehnica nu necesită pregătire prealabilă și sedare, motive pentru care este ușor de acceptat de părinți și copii. Examenul în sine, ca procedură, nu durează mai mult de 20 de minute.
Ecografia este un examen imagistic ce are la bază ultrasunetele, de aceea este recomandată, ca metodă neinvazivă și precisă.
Practic, în prima parte a procedurii, medicul va aplica pe creștetul copilului gelul care va avea temperatura corpului și care este menit să faciliteze transmiterea undelor sonore la aparatul ecograf.
Este complet nedureroasă. Te poți ocupa de bebeluș în acest timp, oferindu-i suzeta, acordându-i atenția de care are nevoie
Indicații terapeutice în care se recomandă ETF la bebeluși:
- Prematuritate
- Diagnostic și monitorizare a evoluției în caz de hemoragii intracraniene și hidrocefalii
- Nou-născut la termen cu injurii hipoxice și traumatisme la naștere
- Malformații de sistem nervos central / plurimarformat
- Meningite
- Macrocraniana
- Infecții congenitale
- Crize de apnee cu cianoză
- Retinopatie de prematuritate
- Malformații de coloană vertebrală
- Convulsii
- Nou-născut cu ventilație mecanică
- Malformație cardiacă congenitală cianogenă/ insuficienșă cardiacă
- Mame cu tratament cu anticoagulante/trombofilii
- Anorexie/distrofie
Autor: Dr. Pătrașcu Georgeta
Medic Specialist neonatolog
• ecografie transfontanelară
• ecografie abdominală
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.