In primele luni de viata laptele matern sau formula de lapte, atunci cand alaptarea nu este posibila, este cel mai important aliment pentru bebelus si de fapt singurul care ar trebui sa i se ofere, el asigurandu-i toate nevoile nutritionale pana cand stomacul sau este apt sa digere si altceva.
Din momentul in care copilul este pregatit pentru diversificare multi parinti se intreaba cu ce ar fi bine sa inceapa sau in ce alimente sa aiba incredere ca sunt benefice unei dezvoltari armonioase. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni si continuarea acesteia pe o perioada cat mai indelungata in paralel cu diversificarea.
Printre primele alimente recomandate de catre medici se numara cerealele. Cerealele speciale pentru sugari sunt preferate pe buna dreptate, atat de catre mamici, cat si de catre copii datorita usurintei cu care pot fi preparate, valorii lor nutritive, gustului placut si texturii moi, usor de gestionat de catre incepatori, la inceputul etapei de diversificare. Cerealele stau la baza piramidei alimentelor si sunt o sursa importanta de energie, de aceea este recomandat consumul zilnic al acestora.
De ce trebuie sa tinem cont cand alegem cerealele?
Varsta bebelusului este un element important deoarece exista tipuri diverse de cereale, unele recomandate de la inceputul diversificarii, altele intr-o etapa ulterioara. Aceasta informatie, referitoare la varsta recomandata la care se pot consuma cerealele pentru sugari si copii de varsta mica, o regasim pe ambalajele produselor.
Eventualele probleme specifice ale copilului vor fi luate in considerare, ca de exemplu intoleranta la gluten (boala celiaca) sau diverse alergii. Exista o gama potrivita de cereale pentru oricare dintre bebelusi.
Cum dozam cerealele?
Avand in vedere ca toate grupele alimentare acopera niste nevoi nutritionale si ca alimentatia copilului trebuie sa fie variata, este bine ca cerealele sa nu monopolizeze toate mesele zilei. O masa pe zi cu o portie intreaga de cereale este suficienta.
Varsta copilului este importanta; un bebelus la inceputul diversificarii trebuie mai intai sa se obisnuiasca cu gusturi noi, prin urmare se poate incepe cu o singura lingura de cereale amestecata in cateva linguri de lapte sau apa, in functie de modul de preparare mentionat si pe ambalaj.
Cand copilul se obisnuieste cu noul aliment putem creste progresiv cantitatea de cereale pana la acoperirea unei mese intregi, aceasta fiind micul-dejun sau cina.
Dozarea fiecarei mese de cereale trebuie facuta corect, respectand schema de alimentatie si pasii de preparare care se regasesc pe ambalajul fiecarei cutii de cereale. Numai in cazul in care se respecta cantitatea indicata de cereale, lapte sau apa putem fi siguri ca vor fi asigurati nutrientii, precum Fierul, Iodul si acizii grasi esentiali, in cantitatile mentionate pe ambalaj pentru o portie de cereale. Respectand reteta, te asiguri ca si consistenta este una adecvata varstei.
De ce trebuie sa tinem cont cand preparam cerealele?
Asa cum mentionam anterior, pe ambalajele cerealelor exista indicatii clare de preparare a portiilor si este bine sa tinem cont de ele, sa respectam gramajele si sa nu sa facem amestecul „dupa ureche”.
Este bine sa fim atenti la tipul de cereale: unele contin deja lapte, deci se prepara cu apa. Prepararea acestora tot cu lapte ar duce la un exces de proteine si eventuale probleme de obezitate.
O alta categorie sunt cerealele simple care se prepara cu lapte. Acestea se prepara cu lapte matern sau formula de lapte, in cazul in care alaptarea nu mai este posibila.
Se recomanda folosirea unui instrument de masura adecvat pentru respectarea cantitatilor. In general, la produsele complete care contin deja lapte se folosesc intre 45g si 50g de cereale per portie, iar la cele care nu contin lapte, se folosesc intre 20g si 30g de cereale la o portie.
De asemenea oferirea cerealelor trebuie sa fie facuta in recipiente adecvate, igienizate, fie ca e vorba de castron sau canuta.
Succes pe drumul diversificarii si evitati urmatoarele greseli:
- Inceperea diversificarii inainte de recomandarile OMS si ale medicului pediatru.
- Prepararea cu lapte a cerealelor complete care il contin deja, ceea ce ar insemna exces de proteine si risc ulterior de obezitate.
- Inlocuirea cerealelor cu biscuiti: biscuitii nu se apropie de valorile nutritive ale cerealelor speciale pentru sugari si copii de varsta mica.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.