Iata ca vara e gata, prima zi de scoala se apropie cu pasi repezi, iar magazinele sunt deja pline de produse si accesorii marketate ca absolut indispensabile pentru ca orice copil sa devina un elev model. Intrebarea este, care dintre ele iti trebuie cu adevarat, si care reprezinta cheltuieli inutile?
Inceperea scolii – Ghiozdanul
La acest capitol, recunoastem ca sfatul nostru este sa optezi in favoarea unei piese de calitate, pe care eventual copilul o poate folosi pentru mai mult de un an. Daca nu declansezi nici un fel de drama in familie, poti pleda in favoarea unui model intrucatva neutru, in locul celor cu personajele ultimei animatii lansate in cinematograf, care se vor demoda in cateva luni.
De asemenea, daca micutul tau va fi obligat sa isi care singur un ghiozdan plin de carti in fiecare zi, ergonomia produsului este de asemenea importanta, pentru protejarea coloanei sale vetebrale in plina crestere. Preturile unui ghiozdan pornesc de la 50-60 de lei pentru piesele simple si pot creste pana la 300 de lei si chiar mai mult decat atat, in functie de caracteristici si firma producatoare.
Inceperea scolii – Manualele
Din acest punct de vedere, nu putem sa oferim nici un fel de estimare de costuri, pentru ca depinde foarte mult de clasa pe care o incepe copilul, de alternativele pentru care opteaza profesorii sai si de asemenea, de eventuala disponibilitate a manualelor oferite gratuit in scoala.
Inceperea scolii – Rechizitele
Lista de rechizite variaza de la o clasa la alta, pentru clasele primare existand uneori liste inmanate de catre invatatoare, cu obiectele necesare copilului in timpul procesului didactic. Cele mai ieftine caiete pe care le gasesti in supermarket pornesc de la preturi de 2-3 lei si cresc pana la 4-5 lei pentru unele dintre caietele speciale. In cazul in care copilul tau e mai mare, sau daca isi doreste caiet cu un anumit fel de coperte de exemplu, costurile pot sa creasca si mai mult.
Pentru copiii de clase primare, pe lista se mai adauga creioane cu mina neagra, creioane colorate, carioci, stilou cu rezerve de cerneala, pixuri cu gel, radiere si corectoare – si eventual alte instrumente de scris cerute de catre invatator. La ele se pot adauga acuarele cu pensoane, hartie colorata, coli de carton si diverse alte obiecte, in functie de programa didactica. Pentru aceste rechizite se vor cheltui intre 50-100 lei.
Inceperea scolii – Imbracamintea
Unele scoli au adoptat un anumit tip de uniforma, caz in care costurile se negociaza cu firma care le produce. In alte clase, s-a adoptat un cod vestimentar mai sobru sau mai casual, in functie de decizia parintilor si a cadrului didactic. In sfarsit, in multe alte scoli copiii pot merge imbracati oricum doresc, cu conditia unei tinute decente.
Unii dintre parinti considera ca varianta uniformelor este mai simpla, in timp ce altii sunt de parere ca pretul lor de achizitie este mult mai mare (aproximativ 120-150 lei) decat ar fi cazul si ca ar fi mai simpli ca fiul sau fiica lor sa foloseasca aceleasi haine pe care le utilizeaza si in afara scolii.
Cum poti minimiza costurile?
Exista cateva trucuri la care poti apela in asa fel incat cheltuielile si asa destul de mari pe care le presupune prima zi de scoala sa nu devina exagerate.
Incearca sa ii explici copilului valoarea banilor si diferenta dintre calitate si kitsch. Copiii sunt deschisi la asemenea discutii, mai ales daca le porti acasa, nu cand va aflati in fata raftului in care a ochit deja un produs scump si de calitate indoielnica. Nu e o idee buna sa incurajezi consumerismul, chiar daca intelegi ca juniorii au o idee total diferita despre calitate sau „frumos” decat tine.
Faceti impreuna o lista de produse strict necesare, pe baza experientei anilor anteriori, sau urmariti lista inmanata de catre cadrul didactic. Nu uita ca in prima zi de scoala copilul nu va avea nevoie de nimic din tot ceea ce i-ai pus in ghiozdan, si orice alte accesorii suplimentare pot fi cumpaate ulterior. Nu are nici un rost sa cheltuiesti inutil pe obiecte care s-ar putea sa fie necesare, dupa cum s-ar putea sa ramana neutilizate.
Negociati care sunt obiectele care merita o investitie suplimentara, si care sunt cele in care varianta cu cel mai bun raport calitate pret este suficienta. De exemplu, poti intelege dorinta copilului de a avea un ghiozdan cool, dar nu are o reala importanta daca creioanele sale sunt simple, sau ce culoare au caietele care oricum vor fi probabil imbracate in coperte.
Nu uita ca dupa prima zi a anului scolar, peste tot vor aparea reduceri la produsele specifice. Daca este posibil, amana cu cateva zile achizitia articolelor care nu sunt necesare inca din prima zi, si sunt sanse mari sa le cumperi la preturi mai bune.
Nu cadea in capcana ideii ca la scoala copilul trebuie sa faca parada modei. Din contra: el trebuie sa fie imbracat curat, decent si confortabil, fara exagerari sau haine pretentioase si incomode. De cele mai multe ori, cateva randuri de schimburi sunt absolut suficiente – oricum probabil ii vor ramane mici copilului pana la finalul anului.
Nu investi in rechizite foarte scumpe. Vei fi surprins de viteza cu care copilul e dispus sa faca schimburi, sau de lipsa sa de atentie sau de grija fata de lucrurile sale. E normal sa cumperi un set de creioane colorate care scrie bine fara sa fie nevoie sa apesi de sa rupi foaia, dar nu e cazul sa investesti in stilouri Parker sau alte asemenea produse de marca.
Pana la urma, care sunt deci costurile?
Multi dintre parintii care se pregatesc pentru primul an de clasa pregatitoare marturisesc ca au investit intre 500 si 1000 de lei pentru minimum necesar. Costurile pot creste sau scadea ci in functie de magazinele din care au facut cumparaturile, librariile fiind de multe ori mai scumpe decat supermarketurile. Pentru produsele din imaginea de mai sus s-au cheltuit 240 lei.
Pentru parintii copiilor ceva mai mari, costurile de inceput de an pot fi uneori ceva mai mici, pornind de la premisa ca unele rechizite pot fi refolosite din anii anteriori, ca si ghiozdanul de exemplu.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.