„Creativitatea este sa vezi ce vede toata lumea si sa gandesti ce nu a gandit nimeni” – aceasta era definitia pe care Albert Einstein o dadea creativitatii. O calitate extrem de cautata si valoroasa in numeroase domenii de pe piata muncii, creativitatea este tot mai greu de gasit, iar multi analisti anticipeaza ca ea va deveni avantajul principal al angajatilor, peste cativa zeci de ani.
De aceea, un lucru pe care il pot face parintii inca de pe acum pentru a le creste copiilor sansele de succes este sa ii incurajeze sa gandeasca critic, sa fie creativi si sa nu isi limiteze educatia. Recent, un test de creativitate rezolvat de angajatii de la NASA a avut rezultate surprinzatoare. Oamenii de stiinta care au conceput acest test au concluzionat ulterior ca peste 90% dintre copii au, la varste fragede, un coeficient de creativitate similar cu cel al unui geniu. Pe masura ce copiii inainteaza in varsta, acest coeficient scade, din cauza conformismului si a gandirii liniare pe care cei mici le invata la scoala. Din fericire, exista cateva lucruri prin care parintii isi pot incuraja copiii sa ramana creativi:
Alege jocurile potrivite pentru el. Tuturor copiilor le plac jocurile, insa acelea care le pun la incercare gandirea, a caror solutie nu este intotdeauna la indemana sunt cele care ii vor imbunatati celui mic capacitatea de a gasit rezolvari rapid la probleme, de a gandi in afara tiparelor si de a-si dezvolta creativitatea.
Puzzle-urile sau aceste jocuri captivante, pe care si le doresc acum toti copiii, sunt ideale pentru a-l ajuta pe micutul tau sa isi dezvolte creativitatea. Dupa cum vezi, acest tip de jocuri sunt special concepute pentru a incuraja imaginatia si a stimula gandirea celor mici.
Pune-i mai multe intrebari deschise. Adeseori, in special la scoala, copiilor li se cere sa dea raspunsuri la intrebari inchise sau sa memoreze raspunsurile corecte. Aceasta practica duce, in timp, la o inhibare a creativitatii sau la teama de a vorbi liber, de frica sa nu spuna ceva gresit. Parintii ii pot incuraja insa pe copii sa raspunda la intrebari deschise, in care nu exista un raspuns gresit. Intrebari de tipul „de ce crezi ca…” sau „cum ai proceda tu daca…” ii ajuta pe copii sa isi foloseasca imaginatia pentru a gasi solutii pentru rezolvarea unei situatii.
De asemenea, la fel de utile sunt si intrebarile la care cei mici au nevoie de documentare pentru a da un raspuns. Aceasta tehnica poate fi folositoare si atunci cand vrei ca micutul tau sa citeasca mai mult, de exemplu.
Incurajeaza-i sa citeasca mai multe carti. Cititul este o cale unica spre dezvoltarea imaginatiei, iar rolul cartilor in viata copiiilor este unul cu atat mai important cu cat ii poate ajuta sa isi diversifice vocabularul. In plus, atunci cand citesti, trebuie sa iti imaginezi scenele din cartile respective, peisajele, personajele sau actiunea. Aici gasesti o colectie de peste 100 de carti pentru copii, care ii pot ajuta pe acestia sa isi dezvolte creativitatea si a caror actiune le va mentine treaz interesul si le va capta cu totul atentia.
Pictura, desenul sau muzica, activitati benefice pentru cei mici. Disciplinele din domeniul artelor sunt o alta modalitate excelenta pentru a incuraja imaginatia copiilor. Desi aceste discipline sunt predate si la scoala, ele se axeaza mai degraba pe latura teoretica sau pe respectarea unor norme, fara ca elevilor sa li se permita sa se exprime liber. Insa, pe langa dezvoltarea creativitatii, desenul, pictura sau muzica le permit copiilor sa isi exprime si sentimentele.
De multe ori, ceea ce simte cu adevarat un copil, dar se teme sau se rusineaza sa spuna cu voce tare, se poate regasi intr-un desen facut de acesta, motiv pentru care astfel de tehnici sunt folosite si de psihologii care lucreaza cu copii.
Nu in ultimul rand, un copil ar trebui sa fie incurajat sa gandeasca diferit si sa nu fie certat atunci cand opiniile sale nu coincid cu cele ale majoritatii, intrucat teama de a fi marginalizat, criticat sau ironizat sunt principalele motive pentru care copiii nu isi exprima liber gandurile si invata sa si le inhibe.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.