Se spune ca intr-o casa in care nu patrunde soarele pe geam, intra doctorul pe usa. Soarele este esential pentru un organism sanatos, iar beneficiile expunerii limitate la soare sunt recunoscute de lumea medicala. Dar cand „mult” e „prea mult”?
Echilibrul dintre beneficiile si riscul expunerii la soare este unul delicat. Afla cum poti sa inclini balanta in favoarea beneficiilor!
Radiatiile ultraviolete ale soarelui au atat efecte benefice cat si negative. Radiatiile ultraviolete sunt indispensabile pentru sinteza vitaminei D, dar sunt in egala masura un factor mutagen.
Suplimentele orale de vitamina D prezinta un risc iportant de supradozare, in timp ce expunerea la soare face supradozarea imposibila.
Vitamina D intareste oasele si previne aparitia unor forme de cancer. Expunerea la soare determina secretia de endorfine, stimuleaza sinteza de melatonina, sustine ritmurile circadiene si reduce riscul aparitiei afectiunilor afective sezoniere.
Pe de alta parte, expunerea nelimitata la soare se asociaza cu un risc crescut de cancer de piele, imbatranire prematura, supresie a sistemului imunitar, cataracta si degenerescenta maculara (abilitatea de a vedea de la distanta sau de aproape).
Copiii si soarele – Sinteza de vitamina D
Expunerea la soare este esentiala pentru formarea naturala a vitaminei D. O cantitate adecvata de vitamina D este esentiala pentru dezvoltarea unui schelet sanatos, dar vitamina D este asociata cu numeroase alte procese fiziologice, iar carenta vitamine D din organism poate cauza probleme subtile si severe.
Persoanele care traiesc in zone in care soarele isi face rareori simtita prezenta, persoanele care petrec mult timp in interior sau care au tenul inchis la culoare sunt cele mai expuse la riscul de a suferi de un deficit de vitamina D.
Administrarea de suplimente de vitamina D este delicata si ar trebui facuta numai dupa analize de sange care sa ateste nivelul de vitamina D din organism, deoarece supradozarea poate fi periculoasa.
Expunerea limitata a copiilor la soare este esentiala pentru sanatatea lor. Parintii nu ar trebui totusi sa faca rabat de la regulile de baza ale expunerii la soare si sa caute umbra dupa ora 10-11 dimineata si pana la ora 17-18. Daca nu este posibila evitarea statului in soare intre orele 11-17, folosirea unei creme de protectie solara devine obligatorie!
Expunerea limitata la lumina solara este importanta pentru mentinerea ritmurilor circadiene.
Expunerea la soare in cursul diminetii este in mod special eficienta, caci determina sinteza de melatonina dupa-amiaza si te ajuta sa adormi cu usurinta. Lumina stralucitoare dimineata este un leac natural impotriva insomniei de exemplu.
Riscurile expunerii prelungite la soare
Aparitia sclerozei in placi este rara in zonele care beneficiaza de soare din plin. S-a demonstrat ca radiatiile UVB au darul de a preveni aparitia acestei boli.
Expunerea la radiatiile solare poate fi asociata cu un risc cresut de aparitie a cancerului de piele. Radiatiile ultraviolete sunt carcinogene si sunt responsabile pentru aparitia a 1,5 milioane de cazuri de cancer de piele si pentru aproximativ 8000 de decese anual in Statele Unite.
Pe de alta parte, expunerea prelungita la soare este asociata cu un risc crescut de aparitie a cataractei sau a degenerescentei maculare. Lumina stralucitoare a soarelui poate determina aparitia retinopatiei solare, un echivalent al arsurilor solare, care determina scaderea permanenta a acuitatii vizuale.
Expunerea prelungita a gravidelor la soare poate fi nociva pentru fetus, mai ales in primele faze ale dezvoltarii.
Radiatiile ultraviolete in cantitate mare pot duce la degradarea acidului folic din sange, insa nu este cunoscut deocamdata cat de periculos este ca o femeie insarcinata sa se expuna la soare, daca respecta regulile general valabile de folosire a cremei de protectie solara si expunere limitata la orele permise.
Parintii ar trebui sa fie constienti ca radiatiile ultraviolete trec inclusiv prin geamurile masinii si ca o calatorie lunga in masina, pe partea din care bate soarele, poate determina chiar aparitia arsurilor solare.
De aceea se recomanda instalarea pe geamurile masinilor a filtrelor solare cu protectie impotriva razelor ultraviolete. Desigur, se vor monta folii omologate, pentru a se evita aparitia problemelor de alta natura, implicand Politia Rutiera!
Cum va impacati cu soarele, tu si micutul tau?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.