Fiecare femeie insarcinata trebuie sa-si cunoasca drepturile, iar angajatorul, de cele mai multe ori, “omite” sa informeze salariata gravida cu privire la prevederile legii, desi este obligat in acest sens conform OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca.
Este recomandat ca orice femeie insarcinata sa se informeze inca de la inceputul perioadei de sarcina despre aspectele legale pe care le implica starea in care se afla: OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.
Concediul pentru sarcina si lauzie sau concediul de maternitate cum mai este cunoscut este de fapt un concediu medical ce se acorda, de regula, de medicul de specialitate obstetrica – ginecologie care supravegheaza sarcina sau de medicul de familie.
In conformitate cu prevederile legale in vigoare viitoarea mama are dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
Concediul pentru sarcină si lauzie se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere (concediul pre-natal), iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere (concediul post-natal).
Concediile pentru sarcină şi lăuzie (pre si post-natal) se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului sau de opţiunea mamei. Totusi, durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie (post-natal) trebuie să fie de 42 de zile calendaristice.
Concediul medical pentru sarcina si lauzie eliberat de medicul specialist de obstretica-ginecologie trebuie vizat de medical de familie si apoi transmis catre angajator.
Indemnizatia privind concediul medical pentru sarcina si lauzie reprezinta 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni pe baza cărora se calculează, conform legii, contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.
De retinut ca angajatorul nu poate concedia salariatele gravide, care au notificat in scris angajatorul despre starea de graviditate, salariatele aflate in concediul pre si post natal, cele aflate in concediu de risc maternal in concediu de crestere copil pana la varsta de 2 ani, respectiv 3 ani pentru copilul cu handicap, in concediu de ingrijire copil bolnav pana la varsta de 7 ani, respectiv 18 ani pentru copilul cu handicap.
De asemenea, angajatorul nu poate concedia salariatele care revin la cerere din concediul de crestere copil si se afla in plata stimulentului de insertie (in suma de 500 lei net) pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului. Exceptie fac situatiile de reorganizare judiciara sau falimentul angajatorului, in conditiile legii 64/1995.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.