Dăcă bebelușul dumneavoastră suferă de colici, înseamnă că sunteți familiarizat cu plânsete inconsolabile, gaze, agitație și disconfort abdominal. Motivul exact pentru care unii bebeluși dezvoltă colici rămâne relativ necunoscut. Totuși, există dovezi care sugerează că, bacteriile intestinale joacă un rol important în procesul de adaptare a copilului la noul mod alimentar. De asemenea, acestea ajută la popularea tractului intestinal cu noua floră. Bebelușii pot avea niveluri mai scăzute de bacterii benefice, acest lucru îi face mai susceptibili inflamației, dezvoltând ulterior probleme digestive, factor determinant pentru colici și reflux.
Microbiomul și colicile bebelușului
Colonizarea intestinului unui bebeluș cu bacteriile potrivite, sau cel puțin menținerea unui echilibru între bacteriile bune și cele dăunătoare, este foarte importantă în dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a copilului pe termen lung. Mediul prenatal, metoda nașterii și genetica pot avea un impact pozitiv sau negativ asupra microbiotei intestinale a bebelușului.
Cercetările în domeniul probioticelor pentru sugari sugerează că anumite tulpini de bacterii benefice, în special Bifidobacterium, s-au dovedit favorabile în reducerea simptomelor asociate adesea cu colicile. Bifidobacterium animalis subspecia lactis este una dintre primele tulpini de bacterii care se regăseşte în mod natural în flora intestinală a nou-născutului.1 Compușii care se regăsesc natural în laptele matern contribuie la dezvoltarea acestor bifidobacterii.2
În momentul naşterii, tubul digestiv al nou-născutului este steril. Modalitatea de naştere, fie pe cale naturală sau prin cezariană, influenţează compoziţia microbiotei intestinale a nou-născutului. În cazul nou-născuţilor la termen, alimentaţi la sân, tractul digestiv va fi populat în special cu bifidobacterii. În cazul copiilor care nu sunt alimentaţi natural, şi care primesc diferite formule de lapte, bifidobacteriile sunt de 10 ori mai puţine, iar riscul colonizării cu specii condiţionat dăunătoare creşte. Microflora intestinală este importantă pentru dezvoltarea sistemului imunitar și a stării generale de sănătate a celor mici. 2
CITEȘTE ȘI: Bebelușul este constipat? Ce trebuie să știe părinții despre prevenirea și tratarea constipației
Administrarea bifidobacteriilor este indicată de către medicul pediatru copiilor:
– cu disconfort abdominal, diaree, constipaţie, meteorism;
– născuţi prin cezariană;
– alimentaţi cu formulă de lapte;
– care se află sub tratament cu antibiotic, pentru a preveni apariția efectelor secundare antibioterapiei;
– care au intrat în colectivitate (creşe, grădiniţe, şcoli) şi sunt mai expuşi infectiilor virale sau bacteriene
Pentru a crea un microbiom divers și sănătos, care va ajuta la dezvoltarea sistemului digestiv și imunitar, alegem probiotice care conțin Lactis BB-12, una dintre cele mai documentate specii de bacterii probiotice, cu efecte dovedite în sănătatea gastrointestinală şi funcţia imună. BB-12 este utilizată în întreaga lume încă din 1985, fără reacţii adverse raportate. Peste 170 de studii clinice au demonstrat eficacitatea acestei tulpini.
Suplimentele alimentare care conțin Bifidobacterium animalis BB-12 pot fi recomandate:
- copiilor născuți prin cezariană și hrăniți cu lapte praf, pentru echilibrarea florei intestinale;
- copiilor care urmează un tratament cu antibiotic;
- copiilor care prezintă simptome gastrointestinale cum ar fi: diaree, constipație, disconfort abdominal.
Microbiomul adulților și al bebelușilor este semnificativ diferit
Când bebelușii se nasc, unul dintre primii colonizatori bacterieni naturali este Bifidobacterium. Cu toate acestea, dovezile și cercetările sugerează că bebelușii care suferă de colici și reflux au adesea niveluri mai scăzute ale acestei bacterii în intestin.
Intestinul sugarului, la fel ca și cel al adulților, este influențat foarte mult de dietă, de mediul înconjurător și medicamente, în special de antibiotice. Acești factori (și alții) pot influența susceptibilitatea unui copil la dezvoltarea problemelor intestinale.
Când alegeți un supliment pentru colicile bebelușului, vă sugerez să alegeți probiotice sub forma unor picături, care sunt mult mai ușor de administrat unui copil mic (mult mai accesibile pentru o mamă/un tată stresat). Acestea sunt sigure pentru utilizarea pe termen scurt sau lung, potrivite pentru bebelușii alăptați la sân sau cu formulă, și pot fi folosite, de asemenea, alături de medicamentele pentru colici recomandate de medic.
Colicile pot avea impact asupra întregii familii, deci este vital să vă susțineți reciproc. În cazul în care vă aflați în imposibilitatea de a face față crizelor de plâns ale bebelușului, și nicio metodă nu funcționeză, contactați imediat un profesionist din domeniul sănătății. Să nu uităm că sănătatea și confortul copilului sunt la fel de importante ca și bunăstarea și liniștea părinților.
CITEȘTE ȘI: Nașterea vaginală. Cum poți ajuta la dezvoltarea microbiomului bebelușului tău
Material aprobat și revizuit de Ramina Tîrsală, medic rezident neonatolog la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu Timișoara
ART-LIN-04/21-34
1: Mikami et al. Pharmaceuticals (Basel). 2012;5(6): 629-642
2: (Nopchinda S et al. J Med Assoc Thai. 2002; 85(4):S1225-231)
3: Wall R, Hussey S et al: Presence of two Lactobacilus and Bifidobacterium strains in the neonatal ileum: ISME Journal 2008, 83-91
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3183958/
https://www.optibacprobiotics.com/uk/learning-lab/in-depth/childrens-health/probiotics-for-colic-reflux
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.