Studiile efectuate în ultimii ani au demonstrat, fără urmă de îndoială, faptul că microbiota intestinală este puternic implicată în mecanismele imunitare ale organismului, iar această afirmație este valabilă nu numai în rândul adulților, ci și pentru copii, inclusiv pentru bebeluși. Microbiota, adică totalitatea bacteriilor care trăiesc în intestinul uman, este implicată în numeroase procese metabolice, de la stimularea imunității până la sinteza unor vitamine ale grupului B.
Nașterea naturală permite colonizarea organismului nou-nascut cu bacterii benefice. În momentul nașterii, cel mic intră în contact cu secrețiile vaginale ale mamei, proces în care are loc colonizarea organismului acestuia cu bacterii din clasa Bifidobacteriilor.
Cercetarile științifice (1) au relevat o concentrație mai mare de Bifidobacterii și Lactobacili în intestinul bebelușilor născuți pe cale naturală, atât în primele zile de viață, cât și la câteva săptămâni după. De asemenea, microbiota intestinală a acestora este mai variată.
Nașterea prin cezariană și microbiota bebelușului
Conform unui studiu (1), microbiota identificată la bebelușii născuți prin cezariană este mai puțin variată decât a micuților veniți pe lume pe cale naturală. În cadrul ei predomină aceleași specii de bacterii ca cele regăsite pe pielea mamei și în condițiile de spital: Staphylococcus, Streptococcus și Clostridium.
Efectele pe termen scurt ale nașterii prin cezariană sunt corelate cu modificări semnificative în dezvoltarea sistemului imunitar, cu creșterea riscului de apariție a alergiilor, dermatitei atopice și astmului (2).
Pe termen lung, nașterea prin cezariană se asociază cu creșterea excesivă în greutate și astm (2). De asemenea, există cercetări care scot în evidență existența unei corelații între nașterea prin cezariană și riscul de apariție a tulburărilor de dezvoltare și a afecțiunilor psihologice. Analiza a 61 de studii, care includ mai mult de 20 milioane de nașteri, a demonstrat că nașterea prin cezariană se asociază unui procent mai mare de tulburări din spectrul autist și a deficitului de atenție (ADHD) (3).
Rolul Bifidobacteriilor în imunitatea bebelușului
Microbiota mamei este primul factor care influențează imunitatea bebelușului (4). La naștere, intestinul bebelușului este aproape steril, iar speciile care îl vor coloniza depind de tipul de naștere și de microbiota intestinală a mamei. De pildă, în primul an de viață s-a constatat că un bebeluș sănătos, născut natural și alăptat, are microbiota intestinală reprezentată în proporție de 90% de bifidobacterii.(4)
Bifidobacteriile sunt microorganisme benefice prezente în mod normal la nivelul tractului intestinal, făcând parte din microbiota bebelusului. Dar echilibrul microbiotei poate fi perturbat de mai mulți factori, printre care tratamentul cu antibiotice, o alimentație neadecvată sau chiar gradul de poluare. Rolul Bifidobacteriilor este foarte important în primul an de viață al copilului, ele susținând metabolismul și sistemul imunitar și ajutând la producerea vitaminelor B. Alăptarea sprijină dezvoltarea Bifidobacteriilor datorită compoziției bogate în oligozaharide, dar este important ca intestinul bebelușului să fie colonizat cu aceste microorganisme, post-partum.
Studiile (6) au demonstrat că o microbiotă sănătoasă contribuie la prevenirea și tratarea diareei infantile sau a alergiilor. Se crede că microbiota intestinală formează o barieră care determină normalizarea permeabilității intestinului și reglarea imunității locale prin secreție de imunoglobulină A.
Bifidobacteriile – elementul central al imunității bebelușilor
Una dintre primele specii de bacterii care colonizează intestinul nou-născutului este Bifidobacterium animalis. În special subspecia lactis, tulpina BB-12® a fost studiată intens, în peste 300 de articole științifice, efectele sale benefice fiind detaliate în peste 180 de studii (7).
Conform rezultatelor obținute în cadrul acestor cercetări, BB-12® ajută la functionarea normală a tranzitului intestinal și la reducerea intensității colicilor (8).
De asemenea, s-a demonstrat că administrarea unui supliment pe bază de Bifidobacterii, mai exact tulpina BB-12® a Bifidobacterium animalis, timp de 21 zile are un efect de consolidare a sistemului imunitar al bebelușului (9).
Cum poți compensa nașterea prin cezariană, în termeni de dezvoltare a microbiotei?
După cum arată studiile, microbiota bebelușului născut prin cezariană este semnificativ diferită de cea a bebelușului născut pe cale naturală. Acest lucru poate avea un impact puternic asupra stării de sănătate a copilului atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Din fericire, acest impact poate fi minimizat prin câteva metode simple:
Alăptarea bebelușului timp de minim 6 luni reprezintă o metodă excelentă de a asigura un aport regulat de probiotice și prebiotice;
Administrarea, la mamă și la bebeluș, a unui supliment probiotic cu bacterii atent selecționate, in special Bifidobacterium animalis tulpina BB-12, care poate contribui la stabilirea unei microbiote echilibrate și sănătoase.
Microbiota intestinală joacă un rol extrem de important în viața și sănătatea fiecăruia dintre noi. Chiar dacă startul în viață nu este întotdeauna așa cum ni l-am imaginat, există instrumente și metode pentru a-l optimiza, astfel încât programarea metabolică inițială să îi asigure copilului o viață lungă și sănătoasă. Citește și despre: Consumul unui probiotic cu beneficii dovedite și prevenirea infecțiilor la bebelușul alăptat
Bibliografie
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8294792/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8537978/
https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2749054
How your baby’s immune system develops. Available at: https://www.pregnancybirthbaby.org.au/how-your-babys-immune-system-develops
Dominguez-Bello MG, Costello EK, Contreras M, Magris M, Hidalgo G, Fierer N et al. Delivery mode shapes the acquisition and structure of the initial microbiota across multiple body habitats in newborns. Proc Natl Acad Sci U S A. 2010; 107(26): 11971–11975.
Milani C., et al. The first microbial colonizers of the human gut: Composition, activities, and health implications of the infant gut microbiota. Microbiol. Mol. Biol. Rev. 2017;81:e00036-17
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5411182/
Fallani M, Young D, Scott J, Norin E, Amarri S, Adam R et al. Intestinal microbiota of 6-week-old infants across Europe: geographic influence beyond delivery mode, breast-feeding, and antibiotics. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2010; 51(1): 77–84.
Chouraqui JP et al. J Pediat Gastroent Nutrit. 2004; 38: 288–292
Fukushima Y et al. International Journal of Food Microbiology. 1998; 42: 39–44. 32 Nocerino et al. ESPGHAN, conference 2019
https://www.acog.org/clinical/clinical-guidance/committee-opinion/articles/2017/11/vaginal-seeding
Linex Baby susține dreptul consumatorilor de a lua decizii educate privind consumul de suplimente alimentare
ART-LIN-04/23-19
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.