Candida este, fără îndoială, una dintre cele mai frecvente infecții genitale feminine. Aproape toate femeile, mai devreme sau mai târziu, pot experimenta mâncărimea supărătoare din zonele intime. Sarcina predispune la această afecțiune. Din fericire, aceasta este o infecție care nu implică riscuri deosebite nici pentru sarcină, nici pentru făt, nici pentru viitoarea mamă, dar nu trebuie subestimată, mai ales pentru a preveni recurența, când devine mai dificil de tratat.
Albicans este numele celui mai frecvent tip de candida (este responsabil pentru 80% din cazuri) și care prezintă simptomele cele mai clare și mai ușor de recunoscut: o mâncărime puternică localizată la nivelul organelor genitale, nu numai pe afară, dar și intern, arsură la urinare și durere în timpul sau după actul sexual. Mâncărimile însoțite de secreția vaginală caracteristică, albă și inodoră, cu o consistență similară cu laptele coagulat. În plus, organele genitale externe apar umflate și roșii, uneori cu leziuni de zgâriere.
Ce nu știai despre Candida Albicans
Candida este de fapt o ciupercă saprofită prezentă în mod normal în organism (în special în tractul vaginal și gastrointestinal) sub formă latentă; în anumite condiții, se poate înmulți excesiv și poate deveni patogenă, dând naștere la infecție. Dezvoltarea acestei ciuperci în timpul sarcinii nu e nimic deosebit, deoarece gestația în sine poate crea condițiile ideale pentru ciupercă:
- În primul rând, candida afectează aproape exclusiv femeile aflate la vârsta fertilă din cauza concentrației mai mari de estrogen, hormoni ale căror niveluri cresc mult în timpul sarcinii, scăzând pH-ul vaginal și creând astfel un mediu în care ciuperca candida proliferează mult mai ușor.
- Ciupercile se hrănesc cu drojdii și zaharuri simple, luate chiar din ceea ce mâncăm. Viitoarele mame sunt întotdeauna sfătuite să acorde atenție dietei. A nu ceda „poftelor” are, prin urmare, o dublă importanță, nu numai pentru a te simți în formă, ci și pentru a preveni o posibilă apariție a candidei.
- Apoi, există un alt factor legat de nutriție (sau mai bine zis, de digestie) în timpul sarcinii, deoarece organismul se asigură că tranzitul intestinal este mai lent pentru a asimila mai bine substanțele nutritive; cu toate acestea, acest lucru poate provoca constipație și dezechilibru în flora bacteriană intestinală, ceea ce face mai dificilă controlul posibilei proliferări a bacteriei patogene.
Da sau NU: pot lua medicamente în timpul sarcinii?
Multe mituri false despre utilizarea medicamentelor în timpul sarcinii le împing pe majoritatea femeilor însărcinate să evite tratamentele cât mai mult posibil. Adevărul este că există multe tratamente total inofensive care conțin o gamă întreagă de ingrediente active al căror aport implică mai puține riscuri decât evitarea tratamentului în sine. Singura regulă care trebuie respectată este aceea trebuie să ceri părerea medicului și să urmezi cu precizie indicațiile acestuia. Doar medicul are experiența necesară pentru a adapta dozele la nevoile unei paciente gravide.
Cum se tratează candidoza în timpul sarcinii
Antifungicele sunt permise în timpul sarcinii. Cele mai frecvente sunt antifungicele locale, care trebuie luate sub formă de capsule vaginale sau plicuri timp de 7 zile consecutive. Există și terapii cu doză unică, care sunt mai ușor de luat, dar nu au întotdeauna aceeași eficacitate în tratarea infecției.
Indicații:
- tratament de susținere în vaginita bacteriană și în candidoza vaginală;
- prevenirea infecțiilor bacteriene recurente;
- prevenirea dezechilibrării florei vaginale pe parcursul tratamentului cu antibiotice;
- menținerea pH-ului și a florei vaginale echilibrate, ca măsură de prevenire;
- ameliorarea simptomatologiei manifestate în cazul vaginitei atrofice postmenopauză;
- reechilibrarea pH-ului vaginal în cazul dezechilibrelor hormonale ce apar ca urmare a administrării de contraceptive, în perioada de alăptare sau în perioadele stresante;
- reechilibrarea pH-ului vaginal după ciclul menstrual sau după contact sexual neprotejat;
- prevenirea infecțiilor vaginale după piscina sau jacuzzi.
Avantaje:
- Inhibă în mod selectiv tulpinile patogene precum Candida Albicans, Trichomonas vaginalis și Gardnerelle vaginalis
- Restabilește pH-ul vaginal și reface flora vaginală constituită din lactobacilli
- Calmează pruritul, iritațiile, usturimile vaginale și combate scurgerile anormale și dispareunia
- Poate fi administrat în timpul sarcinii și alăptării
INFO Clubul Bebelușilor
Poate fi util să combinați terapia antifungică cu un tratament pe bază de fermenți lactici care trebuie administrat pe cale orală, întotdeauna la sfatul medicului pentru a fi siguri că identificați tulpina potrivită de probiotice care să restabilească echilibrul florei bacteriene intestinale și vaginale. De fapt, apărarea imună începe de la intestin, deci este esențial să ai grijă de ea pentru a elimina o infecție precum candida și pentru a preveni orice reapariție.
Nu uita de remediile naturale pentru candida
Pe lângă terapia medicamentoasă, există mai multe remedii naturale și obiceiuri bune de adoptat pentru a ajuta la vindecare și ameliorarea simptomelor candidei devreme. Printre cele mai eficiente se numără bicarbonatul de sodiu. De fapt, printre numeroasele sale virtuți, ajută la creșterea pH-ului vaginal cu o simplă spălare. De fapt, o soluție de apă și bicarbonat pentru a fi utilizată pentru igiena intimă zilnică ajută la crearea unui mediu mai puțin favorabil proliferării ciupercii, dar și la ameliorarea mâncărimilor și arsurilor.
Nu exagera cu igiena intimă
Igiena intimă este un factor foarte important în cazul candidei, dar nu necesită o spălare mai frecventă decât de obicei, ceea ce ar fi într-adevăr contraproductiv: este bine să te speli o dată pe zi, când te simți mai confortabil, folosind un gel de igienizare blând cu membranele mucoase intime (pentru a nu le altera și mai mult echilibrul), uscând bine în pliuri, având grijă să schimbi des prosopul sau să folosești prosoape de unică folosință. După ce ai mers la baie, obișnuiește-te să te ștergi din față în spate, de la vagin la anus, și nu invers pentru a preveni alte infectări.
INFO Clubul Bebelușilor
Un alt sfat care poate părea banal, dar care are în schimb o anumită importanță, este să preferi lenjeria intimă din bumbac sau alte fire naturale, evitând țesăturile sintetice și îmbrăcămintea prea strânsă și care nu lasă pielea să transpire.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Infecțiile urinare. De ce le faci mai des în sarcină și ce tratament este potrivit
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.